Dominika Šohárová: Rozum hovorí ekonómia, ale srdce túži ilustrovať knihy

Dominikina životná láska je maľovanie. Kreslí už od škôlky. Na základnej škole milovala výtvarnú výchovu a chodila aj na výtvarný krúžok. Ako dieťa si dokonca pomaľovala skriňu obrazom troch krásnych žien. Jedna predstavovala lásku, druhá zdravie a tretia šťastie. Dominika má očividne veľkú fantáziu. 

Naneštastie však u nich doma nebol nikto umelecky založený a tak jej vášeň pokladali za neperspektívnu detskú zábavku. Treba predsa myslieť racionálne. A tak podľa dobre mienených rád rodičov, vyštudovala obchodnú akadémiu a následne začala na Ekonomickej Univerzite v Bratislave. Nebolo to však celkom ono a tak nastúpila do práce v poisťovni ako odborný referent. 

Nahadzovala údaje do systému. Roky plynuli jeden za druhým. Bol to jej normálny život a nevedela si to inak ani predstaviť. Občas po robote zašla do galérie Andreja Smoláka a pookriala pri pohľade na maľby. V kútiku jej duše však stále žilo kreatívne dieťa s nekonečnou fantáziou. A tak aspoň kreslila karikatúry seba a kolegov.

Jedného dňa však prišiel zlom. S manželom čakali syna a pripravovali mu izbičku. Chcela mu ju skrášliť pekným obrazom a tak začala znovu maľovať. Dala do obrázku lásku k svojmu dieťatku aj srdce umelkyne, ktoré tak dlho čakalo na príležitosť. Tým sa to všetko začalo. Zrazu bol ozajstný dôvod tvoriť to, čo ju celý život veľmi bavilo. 

Detské obrázky oslovili aj iné mamičky. Začali prichádzať s požiadavkami na rôzne ilustrované predmety. Jej najlepšia priateľka jej hneď povedala, že taký obrázok si vie predstaviť aj na tričku. Dominiku potom napadlo, že by sa obrázky dali vytlačiť aj na body či krstnú košieľku. Postupne sa k jej tvorbe pridružili aj ďalšie mamičky a spolu vytvorili babobox pre bábätká. Okrem obrázku, obsahoval aj body s potlačou, lyžičku so zvieratkom podľa obrázku z Fimo hmoty, háčkované tenisky, hryzátko a míľnikové kartičky. Všetko vkusne zabalené, previazané ozdobnou stuhou. Je to krásny projekt, ale produkt sa predáva menej než očakávala.  

Dominika sa však nevzdala. Počas materskej dovolenky ďalej tvorila, predávala obrázky na jarmokoch, maľovala podľa požiadaviek zákazníkov, zapojila sa do umeleckých súťaží a každým obrázkom sa zlepšovala. Po čase mal o jej tvorbu záujem aj Lilcastle a kúpil práva na tlač niektorých jej obrázkov.

 

 

Medzičasom pribudlo druhé dieťa. Času na tvorbu bolo síce menej, ale zato umelecká vášeň rástla a Dominika začala snívať o tom, že by raz chcela ilustrovať knihu. Bol to vzdialený sen, ale aspoň o ňom vtipkovala s kamarátkami. Žartovne im navrhla, či by nechceli napísať nejakú knihu a ona by ju ilustrovala. Vyslovený sen však začal žiť svoj vlastný život. Už to nebol len vtip, ale skutočný zámer. Ľudia ho zobrali vážne a začali Dominiku podporovať v jej snahe. Podarilo sa jej tak dostať na veľtrh kníh Bibliotéka v Inchebe, kde mohla vystavovať svoju tvorbu. Obrázky mali u detí úspech, ale keďže nemala na čele napísané, že chce ilustrovať knihu, nepodarilo sa jej hneď získať zákazku.

Napriek tomu nezúfala a skúšala ďalej. Nedávno sa zapojila aj do ilustrátorskej súťaže ku knihe a podarilo sa jej postúpiť do druhého kola. Je v očakávaní, ako sa veci vyvinú. Medzitým jej kamarátka poslala správu: “Niekto na FB píše o plánovanej knihe pre deti, napíš tam!” Súrila ju. No tak dobre, napíšem komentár do diskusie: “Mojím snom je ilustrovať knihu.” Klik, poslané.

A tak sme sa zoznámili. Dostala som niekoľko sto komentárov, ale práve tento ma zasiahol. Dominika píše otvorene o svojom sne, ide s kožou na trh. Cítim s ňou. Ako by som jej mohla pomôcť? Veď predsa plniť sny je to najkrajšie v živote. Hoci som už mala ilustrátora k plánovanej knihe, ponúkla som Dominike možnosť namaľovať vzorový obrázok k jednej kapitole, ako príležitosť vyskúšať si technické špecifiká pre knižné ilustrácie. Dominika bola nadšená a hneď sa do toho pustila. Tu je výsledok. Nádherne. 

 

 

Ak rozmýšľate nad vlastnou knihou a chceli by ste aby vám ju Dominika ilustrovala, tu si môžete pozrieť jej tvorbu a ponuku: https://www.codokazemama.sk/obchod/aquarell-by-domi

Obe veríme, že keď sa vysloví sen nahlas, tak už tým sa posúvame bližšie k jeho naplneniu. Dúfam, že aj tento článok posunie Dominiku k tým správnym ľuďom.

 

Komentáre

Michaela Ray - Knihy pre deti

Všetky články (16)