Katarína Melová

Predstavíte sa nám?

Volám sa Katarína Melová a som zo Strečna z okolia Žiliny. Sama nie som matkou, no starám sa o weimarku Diu (9 rokov), s ktorou veľmi radi trávime voľné chvíle v prírode. S deťmi sa stretávam denne a sú súčasťou môjho pracovného sna, ktorý žijem: pracujem ako detská terapeutka so zameraním na rôzne typy ťažkostí u detí ale i dospelých.

Názov Vášho obchodíka na codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate? 

Na vašej stránke som si otvorila online obchodík s jednoduchým názvom: Katarína Melová, kde ponúkam časť svojej tvorby. Ide o obrázky linoritov, ktoré tvorím podľa vlastných návrhov. Veľa sa inšpirujem v prírode, ako i vo svojich snoch. Nedávno som vydala knižku pod názvom „Sen o úplnosti“, zameranú na prácu so strachmi. Je určená deťom a obsahuje podnetné cvičenia, ktoré sú pozvánkou ku spoločnej práci rodiča a dieťaťa.  

"Sen o úplnosti" rozpráva príbeh hlavnej hrdinky Elizy, ktorú trápi strach a obavy. Príbeh sa odohráva v ríši snov. Po každej kapitole nasledujú podnetné cvičenia na poznávanie, či približovanie sa k strachu: či už v situáciách, ktoré sa dejú počas dňa a prinášajú obavy dieťaťu alebo v nočných snoch, z ktorých sa dieťa zobúdza. 

Cvičenia sú inšpirované procesorientovanou psychológiou tak, aby ich vedel uplatniť rodič ako i odborník v praxi, ktorý s deťmi pracuje.

Túto knižku som ilustrovala, má umelecký nádych. Je tlačená na prírodnom papieri pretkaná linorytmi, z ktorých niektoré môžete vidieť i v mojom obchodíku.

Ak smiem, uvediem citáciu recenzentky J.Sarah Kašákovej, ktorú nájdete na konci knižky: „...sprevádza čitateľky a čitateľov na dobrodružných výpravách do vnútorných svetov tvorivým, hravým a inšpiratívnym spôsobom. Vzbudzuje záujem o sny, emócie a prácu s nimi a o objavovanie toho, ako sú sny našou súčasťou a aké poklady sa v nich skrývajú. .Rozhodne podporuje zvedavosť a hravosť a zároveň umožňuje vnímať hĺbku, ktorú nám okrem iného sny či emócie do života prinášajú. Práca, ktorú kniha ponúka má potenciál tiež postupne meniť postoje, ktoré máme k bytostiam či stavom, ktoré v nás vzbudzujú silné pocity, strach, odpor a podobne. To v konečnom dôsledku môže byť inšpiráciou aj pre ľudské vzťahy, čo je v dnešnej dobe viac než dôležité.“

Katarína Melová

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe? 

Tvorba bola súčasťou môjho detstva, ktoré som trávila u starej mamy na dedine. Naučila som sa od nej ručné práce. Veľa sme spolu kreslili, recyklovali, farbili rôzne látky, plietli či háčkovali. Tento „odkaz“ ma doteraz sprevádza. V posledných rokoch vyzývam samu seba ponúknuť to, čo robím a baví ma širšiemu publiku. Okrem vecí, ktoré nájdete u mňa v obchodíku som robila i grafické návrhy na terapeutické karty pre partnerov. Tiež sa veľmi rada venujem drôtenému šperku.

Čo sa knižky týka, začala som ju tvoriť v období pandémie Covidu. Inšpirovali ma moje nočné sny a zároveň ma utvrdili v tejto myšlienke moji detskí klienti, ktorí v období pandémie ako i po nej, mali veľké ťažkosti so zvládaním úzkostí a strachov. Tak som začala pracovať na krátkom príbehu pretkanom rôznymi cvičeniami.

Katarína Melová

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Myslím, že je to práve najnovšie vydanie detskej knižky „Sen o úplnosti“. Konkrétne môj úspech vnímam v tom, že som sa počas toho procesu prípravy obsahu a ilustrácií veľa o sebe naučila. Hlavne ako pracovať s krízou v tvorbe – keď napr. prišiel útlm tvorivej energie a knižka ešte nebola hotová.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Môj pracovný sen je vlastne ten, na ktorom práve robím, a ktorý ma napĺňa tak, že to inšpiruje i moje okolie a vzťahy v ňom. A vďaka tomu spoločne rastieme.

Potešilo by ma, samozrejme, ak by záujem o knižku pretrvával a pustila by som sa do ďalšej😊.

Katarína Melová

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času popri domácnosti? 

Nemám nejaký systém na tvorenie. Nechám sa skôr uchvátiť, uniesť svojou predstavou. A keď sa tak stane, tvorím každú voľnú chvíľu. Plne sa do tvorenia vnorím a napokon som i sama zvedavá, ako sa celý proces udeje a čo vznikne. Počas práce sa tiež nechávam ovplyvňovať chybami, či nedokonalosťami alebo náhodami. Vtedy je to neskutočne objavné a radostné.

Katarína Melová

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Rada sa vraciam k mottu od John Muir: “Keď pohneme jednou, jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta.“

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Prajem všetkým vám a sebe, aby sme nasledovali svoju vnútornú múdrosť a tou sa nechali viesť. Verím, že práve vtedy sme autentickí a robíme to, čo nás rozžiari zvnútra.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)