Linda Liliková

Predstavíte sa nám? 

Krásny deň prajem, volám sa Linda Liliková. Bola som učiteľkou na prvom stupni základnej školy, avšak teraz som sa vrátila na Univerzitu Komenského ako doktorandka.

Linda Liliková

Čo vás inšpirovalo napísať ďalšiu knihu? 

Prvá kniha o Slávkovi: (Ne)spokojný slimáčik Slávko – 5 prvkov duševnej pohody mala skutočne veľký úspech. Dostávala som správy o tom, ako slimáčik pomáha deťom i rodičom a mnohí sa ma pýtali, či bude pokračovanie. Najprv som o tom len snívala, nevedela som si predstaviť, že by som to stihla, ale nakoniec sa podarilo. Popritom ako som sa ďalej venovala téme naučenej bezmocnosti a duševnej pohode u detí, uvedomovala som si, že je toho ešte dosť, s čím môže Slávko pomôcť. Preto vzniklo pokračovanie s názvom Stratený slimáčik Slávko – 5 prvkov môjho ja.

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Je určená pre deti od 4 do 9 rokov a pre dospelých každého veku 😊. Opisuje príbeh slimáčika Slávka, ktorý sa zobudí počas zimy. Je podráždený a nevie čo ho trápi. Spozná nových priateľov, vďaka ktorým sa zamýšľa nad svojimi emóciami a zisťuje, že jeho zlá nálada má svoj dôvod. Neskôr objaví aj to, ako ovládnuť svoje telo, keď cíti strach. No bude i pomocníkom pre zajačikov či sýkorku. Všetkým čitateľom tak spoločne odhalia 5 prvkov nášho ja:

Sebapoznanie, aby sme vedeli odhaliť prečo občas kričíme, plačeme či mrnčíme.

Sebaregulácia, aby sme sa naučili ako ovládnuť svoje telo, keď cítime intenzívne emócie.

Sebaúčinnosť, pretože všetci sa dokážeme zlepšovať.

Sebahodnota, lebo nesmieme zabúdať, že každý z nás je dôležitý.

Sebaláska, aby sme si bez hanby a obáv vedeli povedať, mám sa rád.

Linda Liliková

Ako na knihu reagujú prví testovací čitatelia?

Prvé reakcie boli pre mňa obrovským potešením:

„Knižka je milé a múdre dielko, ktoré vaše deti v “seba” slovíčkach a aj v sebe zorientuje včas - vtedy, keď je to tak veľmi potrebné, keď rastú, rozvíjajú sa a tvoria si obraz o sebe a o svete. Láskavý príbeh stojí na odborných základoch, no zároveň má v sebe detskú hravosť, ktorá malých čitateľov očarí. Knižka má potenciál byť v rodinách, škôlkach a školách čítaná znova a znova a ja verím, že čím viac detí naučí povedať: “ľúbim sa.“

Mgr. Anna Ďarmati, psychologička

 

„Pre dospelých, ktorí knihu majú v rukách, prináša viac, ako si uvedomujú. Má zhrnuté najdôležitejšie princípy a prístupy, ako deti nechať prejaviť sa, porozumieť sebe aj iným, nezaseknúť, nepomýliť, nehodnotiť, nezneistiť, nebrať radosť, nevnucovať sa. Slávko sa ako osobnosť vyvíja vďaka rešpektujúcemu a empatickému prístupu okolia, čo dnes zúfalo chýba. V rozsahu, ktorého sa nikto nezľakne, spôsobom, ktorý je prirodzený - žiadny pocit musím sa učiť, lebo to neviem, žiadny pocit neschopnosti ako rodiča. Celkom prirodzene sa môžu zamýšľať a najmä v praxi vnímať, ako sa dá komunikovať bezbolestne, prijímajúco, obohacujúco. Skláňam sa pred tým, čo si dala svetu. Dielko prekonalo všetky moje očakávania.“

Mgr. Denisa Kochová, certifikovaný konzultant facilitátor Three In One Concepts

 

„V tejto knihe sú zastúpené aktivity pre emocionálny a sociálny rozvoj detí a aj rodičov. Oceňujem zameranie na pozitívnu psychológiu a na budovanie "silných JA" detí, ktoré sú našou budúcnosťou. Ťažké a abstraktné prvky osobnosti dokázala autorka výstižne opísať a priblížiť jazykom blízkym deťom a ich rodičom. Verím len, že sa táto knižka dostane do čo najväčšieho počtu rúk. Skvelá práca!“

Mgr. Dominika  Kravecová, psychologička

Linda Liliková

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Úspechom pre mňa je každé dieťa, ktorému Slávko privodí úsmev. Avšak je mi obrovskou cťou, že po mojich knižkách siahajú aj odborníci, či už z radov učiteľov, ktorí ju využívajú dokonca aj na akademickej pôde, alebo z radov psychológov, ktorí ju nie len odporúčajú, ale aj používajú pri svojej práci s deťmi.

Aký je váš najväčší pracovný sen?

Želám si, aby Slávkove príbehy pomáhali všetkým, ktorí to potrebujú. Rada by som pripravila materiáli aj pre učiteľov, aby sme spoločnou prácou učiteľov i rodičov vedeli pomáhať našim deťom k spokojnejšiemu životu.

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Tip na úsporu času žiaľ nemám. Snažím sa využiť všetok čas, ktorý sa mi podarí uchmatnúť si pre seba a svoje tvorenie, napríklad keď deti spia, či trávia čas s inými blízkymi.

Linda Liliková

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Nie je to životné motto, ale mám veľmi rada jeden výrok od Alberta Einsteina: „I have no special talents, I am only passionately curious“ -  Nemám špeciálny talent, som len vášnivo zvedavý – myslím, že práve o tom je psychická odolnosť, nemyslieť na to, či na veci mám talent, alebo nie. Len sa nechať uniesť tým, o čom snívame, po čom túžime.

Kde môžu ľudia podporiť tento projekt?

Ak Vás knižky o Slávkovi a jeho posolstve zaujali, môžete si zakúpiť obe v predpredaji priamo tu

https://www.codokazemama.sk/crowdfunding/strateny-slimacik-slavko-5-prvkov-mojho-ja

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (513)