Michaela Gombitová

Predstavíte sa  nám?

Ahojte! V prvom rade by som sa chcela poďakovať redakcii, že si všimla moju prácu. A tiež za to, že takýmto milým spôsobom budem mať možnosť ukázať širšiemu publiku tvorbu, ktorej sa venujem.

Moje meno je Michaela a momentálne s rodinou bývame neďaleko mesta Trnava. S manželom máme jedného úžasného synčeka Jakubka. Ten iba nedávno oslavoval svoje druhé narodeniny, ale svojou učenlivosťou, šikovnosťou a slovnou zásobou nás neprestáva prekvapovať. Človek sa s ním nenudí a každý deň mu musíme vymýšľať nové aktivity. No zo všetkého čo doma máme, ho najviac bavia knihy. A aj preto som sa rozhodla uberať týmto smerom. Vytvoriť lásku ku knihám v ranom veku dieťaťa, je podľa môjho názoru veľmi dôležité a podstatné.

Mamička týždňa Michaela Gombitová

Názov Vášho obchodíka na codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Názov môjho obchodíka na codokazemama.sk  je odvodený od mena môjho syna. Aby človek, ktorý navštívi môj obchodík vedel, čo v ňom asi nájde, pripojila som k menu slovo aktivity. Teda celý názov znie aktivity_kubiko alebo aj KUBiKO. Je to jednoduché, ľahko zapamätateľné a pre mňa osobne má názov hlbší význam. Avšak, názov síce nesie slovo aktivity, ktoré sa spája s detičkami. Rada by som však vytvárala viacero produktov aj pre ženy, matky.

Čo teda v mojom obchode nájdete? Ako mama viem, aké dôležité je plánovanie času. A tiež, aké je dôležité vyplniť čas dieťatku, keď musíte dokončiť nejakú činnosť a nechcete, aby sedelo samé pred televíziou. Preto som sa rozhodla zamerať sa na pracovné zošity s rôznymi úlohami a aktivitami.

Samozrejme nezabúdam ani na nás, na maminky. V obchodíku taktiež môžete nájsť rôzne plánovače, aby bol ten život na materskej ľahší, a aby sme nemuseli všetko nosiť v hlave, ale na papieri.

Mamička týždňa Michaela Gombitová

Na druhej strane som brala do úvahy, že niektoré mamičky si budú chcieť knižky dokončiť samé. Je to po prvé lacnejšie a po druhé, človek si to potom viac váži. Preto okrem hotových zalaminovaných knižiek ponúkam aj možnosť nedokončených. Čo to v podstate znamená? Knihu vytlačím, jednotlivé strany a aj prílohy zalaminujem, knihu zviažem a pribalím k nej aj samolepiace suché zipsy a zvyšok práce ostane na vás. A teda, ako som aj vyššie spomínala, pre ešte akčnejšie maminy, ponúkam aj PDF súbory, kedy si celú knižku môžu zhotoviť úplne samé. Od tlače až po zviazanie.

V obchodíku môžete nájsť momentálne tieto produkty, tak v dokončenej ako aj v PDF verzii: Jesennú knižku aktivít, Zimnú knižku aktivít, Farby a Tvary, moje prvé FARBY- podmorský svet, Vianočné pexeso a niekoľko plánovačov pre maminky.

Určite mám v pláne dokončiť celú sériu aktivity knižiek o jednotlivých ročných obdobiach, preto sa máte na čo tešiť. Rovnako tak sa chcem zamerať aj na iný druh aktivít pre deti, ale to si ešte nechávam pre seba (ako taký malý sen).

Mamička týždňa Michaela Gombitová

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

K myšlienke tvoriť pracovné zošity, som sa dostala skrz syna, pochopiteľne. Mala som možnosť kúpiť niekoľko podobných aktivity knižiek, no nebola som s nimi úplne spokojná. Pýtate sa prečo? Z veľmi jednoduchého dôvodu. Stoja veľa peňazí, no reálne sa dieťa vyhrá   s takouto knižkou pár týždňov a iba na chvíľu. Myslím si a domnievam sa, že správna hračka či knižka je tá, ku ktorej sa dieťatko rado vráti aj po čase a vždy sa z nej dokáže niečo nové naučiť. Preto, ak budete držať v rukách moje aktivity knižky, nenájdete tam milión rovnakých úloh, len sa zamenia farby či tvary. Inšpirovala som sa taktiež montessori pedagogikou. A ako príklad uvediem úvodné strany knižiek (Jesenná a Zimná) so slovnou zásobou, kedy ku obrázkom môžete prirovnať či priložiť skutočné predmety. V jesennej knižke aktivít môžete nájsť napríklad vyobrazenie muchotrávky, šípok, šišky či krásne sfarbený javorový list. Toto všetko viete reálne v prírode nájsť. Takže kniha sa stáva využiteľnou nielen doma, ale aj vonku, v prírode. My osobne chodíme do prírody často, a syn to tam naozaj miluje. A spríjemniť si túto činnosť ešte nejakým hľadaním a hrou, je úžasné.

Mamička týždňa Michaela Gombitová

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Za môj najväčší doterajší úspech považujem pochvalu od psychologičky, a jej následné odporúčanie mojich kníh ďalším rodičom. Niekoľko mojich aktivity knižiek sa dostalo aj  k detičkám, ktoré sa potýkajú s určitým druhom autizmu. Spätná väzba mamičiek, a ako som už vyššie napísala, psychologičky, ma neskutočne dojala, potešila a utvrdila ma v tom, že takýto typ kníh môže pomôcť rozvíjať tak jemnú motoriku, ako aj logické myslenie či trpezlivosť aj u tých detí, ktoré sa prirodzene, kvôli svojej diagnóze, nevedia stopercentne sústrediť na určité typy úloh a aktivít.

To nehovorím ešte o tom, koľko príjemne stráveného času pri nich môžete spolu zažiť. Veď práve deti sú našimi celoživotnými učiteľmi. Od nich sa učíme, ako prekonávať seba samého v ťažkých chvíľach. Koľkokrát sa stáva, a aj u nás doma, že len pozeráme a čudujeme sa, ako to tie deti zvládajú, ako všetko prirodzene prijímajú, učia sa a rozvíjajú. No nie?

Mamička týždňa Michaela Gombitová

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mojím pracovným snom je, aby sa jedného dňa moje knižky dostali do škôl, či škôlok so špeciálnym vyučovaním. Pochádzam z mesta, kde som sa stretávala častokrát s detičkami, ktoré nemali to šťastie žiť plnohodnotný život. Ale to šťastie z každého pokroku. Tá radosť v ich očiach. To je niečo neopísateľné.

Mamička týždňa Michaela Gombitová

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Táto otázka rozosmeje azda každú mamu, ktorá sa snaží rozbehnúť vlastný obchod. Kedy teda tvorím?! Muž pracuje v zahraničí, rodina a priatelia na opačnej strane republiky, takže jediný voľný čas na tvorenie mi ostáva iba v čase spánku môjho syna. I keď najideálnejšie by bolo tvoriť počas dňa, ja to skrátka neviem, haha. Som mamou na 200 % a synovi sa snažím venovať naozaj VŽDY, keď ma potrebuje. Akonáhle otvorím notebook, je pri mne a skúša, ako funguje klávesnica. Nožnice? V žiadnom prípade. Laminovačka? To je ešte zábava so svetielkami a gombíkmi.

Takmer všetky domáce práce robíme so synom spoločne. Snažím sa ho viesť smerom, aby bol ako starší naozaj sebestačný. Takže, keď ho večer ukladám spať, byt je (až teda na nekonečne sa hromadiaci riad) v stave, že si môžem konečne sadnúť k práci, bez myšlienky upratovania či odkladania hračiek.

Čo sa týka tvorby ako takej, každú knihu robím sama. Či už práca na notebooku, emaily, príspevky a reklamy na sociálnych sieťach. Ale aj samotná tlač, strihanie, laminovanie, viazanie či lepenie samotných komponentov. Je to časovo náročné, preto výroba jednej knižky trvá aj niekoľko dní. A ako to s deťmi býva, keď má človek najviac práce, prídu choroby a je po plánoch. Ale robím to pre deti, s láskou, má to pre mňa obrovský význam a častokrát prekonávam vlastné limity.

Mamička týždňa Michaela Gombitová

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Moje životné motto? Ani nejde o to, ako znie, ale aký príbeh sa za ním schováva. Niekedy dávno som videla na jednej zo sociálnych sietí obrázok, kde bolo vyobrazenie niekoľkých horiacich sviečok. Boli to dve malé a jedna veľká, reprezentujúce ľudí. Z tej veľkej sviečky (pravdepodobne rodič či učiteľ) stekal roztopený vosk priamo na jednu z tých malých (dieťa alebo aj žiak). Bola to metafora odovzdávania skúseností, znalostí, ponaučení sa z vlastných chýb ďalším generáciám či vlastným deťom. A ak by to bolo vyobrazenie učiteľa, tak svojim žiakom. Lebo čo je dôležitejšie, ako byť pre svoje dieťa oporou, mentorom a bútľavou vŕbou. Práve oni, tie naše milované kĺbka radosti, sú opornými piliermi našej spoločnosti. A práve my, rodičia, z nich môžeme vychovať dobrých, empatických ľudí.

Mamička týždňa Michaela Gombitová

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Maminky, nebojte sa prekážok. Na prebdené noci sme už hádam zvyknuté. Ak máte ideu, posuňte ju ďalej, zhmotnite ju. Neexistuje žiadne nedá sa, lebo DÁ sa! Nemusíte mať najdrahšie programy na editovanie súborov. Nemusíte mať doma tie najlepšie stroje na tvorbu čohokoľvek, čomu sa venujete. Niekedy ide iba o vynaliezavosť. Niekedy stačia aj tie najjednoduchšie a voľne dostupné materiály, aby z nich vaše zlaté ruky niečo vytvorili. Niekedy stačí iba štipka odvahy, iba jedno rozhodnutie, ktoré vám môže zmeniť život. Buďte nebojácne, prekračujte svoje hranice a buďte kreatívne. Každá z nás to v sebe má!

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)