Dvaja malí smetiari

Štyri príbehy pre malých chlapcov, ktorí sa radi hrajú na smetiarov. 

Prezraďte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Volám sa Linda Liliková a pracujem ako učiteľka na základnej škole. Aktuálne som však doma na rodičovskej dovolenke s mojimi dvoma drobcami.

Písanie ma bavilo už na základnej škole, kedy vznikli moje prvé rozprávky, ktoré možno raz nájdu moje deti niekde pri upratovaní... k písaniu som sa však vrátila počas materskej dovolenky. Moje druhé tehotenstvo ma prinútilo ostať dva mesiace na lôžku. Jediný čas s mojim starším synom som mohla tráviť v posteli a tak sme ho využívali na čítanie. Knižky boli jeho obľúbenou „hračkou“ hádam od narodenia, takže bol rád.

Keď som bola sama, väčšinou som písala – dopisovala som jeden výskum. No a keď bol hotový, rozhodla som sa, že čas v posteli využijem aj naďalej na písanie, no tentokrát už pre syna. Začala som len maľovaným čítaním, po jeho úspechu prišla požiadavka na príbehy o smetiaroch. Rozprávkovú knižku sme o nich nikde nenašli. Tak som to zobrala ako výzvu a po pôrode som chvíle, keď menšia spinkala trávila písaním a kreslením, aby vznikla synova vytúžená knižka.

foto Lucia Benediková

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Knižka je určená najmä pre detičky od 3 do 7 rokov. Vekovo ju ohraničujú najmä úlohy, ktoré obsahuje, avšak verím, že aj mladšie deti, ktoré majú radi knižky či smetiarov, si ju tiež radi vypočujú.

Obsahuje štyri príbehy, ktoré opisujú jeden týždeň zo života malého škôlkara Liama. Za každým príbehom na čitateľov čaká úloha, ktorá súvisí s prečítaným textom. Nájdete tu otázky na rozvoj komunikačných schopností, ale aj čítania/počúvania s porozumením. Okrem toho sa deti učia triediť odpad, spoznávať farby, dni v týždni, povolania, ale môžu si aj vyfarbiť obrázky a pohľadať správnu cestu v bludisku čiar.

Počas práce s rodičmi, ale aj z vlastnej skúsenosti s knižkami som zistila, že každý obrázok si pomenujeme či vysvetlíme podľa našich myšlienkových pochodov. A to je v poriadku. No niekedy tým aktivita stráca svoj význam a preto som ku každej úlohe s obrázkami pridala zátvorku s vysvetlením, či pomenovaním, ktoré som mala namysli pri písaní ja.

Referencie od čitateľov

  • Knižka ma zaujala hneď na prvý pohľad vďaka svojej ústrednej téme, keďže aj my momentálne prechádzame smetiarskou fázou. Prvý dojem ani tento raz nesklamal. Na knižke sa mi páči jej realistickosť, aj malé deti si dokážu situácie živo predstaviť, veď ktorý chlapec nečaká smetiarov ráno v okne? Milý príbeh nového kamarátstva dvoch chlapcov ukazuje, že s pomocou empatie, lásky a komunikácie možno zvládnuť aj veľké detské trápenia, ako odlúčenie od rodičov, prekazené plány, žiarlivosť či klamstvo a aká dôležitá vo vzťahoch je podpora, úprimnosť, prijatie a odpustenie. Celou knižkou sa zároveň vinie smetiarsky motív, takže syn pri čítaní takmer ani nedýcha a knižku musíme vždy čítať od začiatku do konca. Okrem veľmi aktuálneho ekologického aspektu sú veľmi zaujímavým spestrením aj na príbeh nadväzujúce úlohy. Synček našiel dokonca aj niekoľko inšpirácií na hru a vraj potrebujeme zachrániť mačiatko ;)“ Monika Zálešáková
  • Knižka veľmi pekne odráža aktuálnu dobu. Otázka starostlivosti o životne prostredie sa týka nás všetkých a toto je cesta, ako ju priblížiť deťom a ukázať im spôsob, ako prispieť svojim vlastným úsilím. Nehovoriac o obdive a rešpekte k práci smetiarov, ktorými je popretkávaná cela knižka. Druhým dôležitým motívom je, ako dieťa prežíva rôzne situácie, ako sa s nimi vyrovnáva, ako mu pomáhajú rodina či kamaráti sa s nimi vyrovnať. Od zlej nálady z počasia, cez pocit samoty, smútku, hnevu až po klamstvo. Rovnaké nálady, pocity a situácie zažíva dieťa predškolského i školského veku a knižka mu ukazuje, že láskou, prijatím, otvorenosťou a podporou sa dajú tieto situácie riešiť. Veľmi sa mi páčia úlohy, ktoré sú v súlade s hlavnými myšlienkami jednotlivých rozprávok, podporujú čítanie s porozumením, zrakové rozlišovanie a ďalšie zručnosti.“ Mgr. Simona Lednárová, učiteľka MŠ
  • "Veľmi milá interaktívna knižka nielen pre smetiarskych nadšencov :) Zakomponovaných do príbehu nájdete kopec rôznych úloh - od omalovánok až po triedenie odpadu pre tých menších čitateľov, no posolstvo o priateľstve a starostlivosti o našu planétu je aktuálne i pre nás, dospelákov."  Soňa Tichá

 

Knižku si možete objednať tu.

 

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezraďte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Je to moja úplne prvá knižka. Vôbec som nevedela čo ma čaká. Pôvodne mala knižka byť len pre môjho synčeka, takže som si až neskôr hľadala informácie ohľadom marketingu a spôsobov ako ju dostať medzi ľudí. Čo je samozrejme chyba. Vtedy ma zaskočila najmä cena za distribúciu knižiek, ak by som ju chcela dať do knihkupectiev. Keďže sme volili menšie množstvo výtlačkov, cena tlače jednej knižky sa nám vyšplhala troška vyššie, takže spolupráca s distribučnou spoločnosťou by pre mňa znamenalo stratu alebo privysokú cenu knižky v kníhkupectve.

Mojou druhou chybou bolo veľké nadšenie. Keď som dostala prvý – kontrolný výtlačok do rúk, mala som radosť, že sa to podarilo. Neverila som, že mám v ruke svoje dielo. Deti si ju hneď listovali, tešili sa so mnou a tak som ju odsúhlasila. Keby som si ju však bola vtedy pozrela pozornejšie, alebo počkala jeden deň, mohla som zabrániť, aj keď len drobným grafickým nedostatkom, ktoré teraz už vidím.

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Ako som spomínala, je to moja prvá knižka a úprimne povedané, nebola by vôbec vyšla, ak by nebolo maminy môjho manžela. Ona sa rozhodla podporiť ma a vydanie knižky financovať cez svoju firmu. Ja som plánovala dať vytlačiť len jeden výtlačok - pre moje deti. Som jej za to veľmi vďačná. Ukázalo sa, že knižka si našla miesto vo viacerých domácnostiach, ako len v tej našej a to je nádherný pocit.

Uvedenie knižky na trh prebehlo formou predpredaja, avšak už keď boli knižky v tlači. Predpredaj som spustila na svojej stránke na facebooku a na stránke čo dokáže mama. Teraz postupne spoznávam nových ľudí a úžasné mamičky, ktoré mi pomáhajú zorientovať sa v knižnom marketingu.

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.

Pre mňa je najpozitívnejším AHA momentom spätná väzba na knižku. Ešte skôr, ako som ju dala do tlače, som ju poslala na zhodnotenie a úpravy pani učiteľkám i špeciálnej pedagogičke, aby bol príbeh aj úlohy vhodné pre detičky a naozaj ich obohatili. Musím povedať, že som po konzultáciách vždy niečo upravila, ale zároveň som dostala aj pozitívne hodnotenia, ktoré ma uistili, že som sa vybrala správnym smerom a dodali mi neskutočnú energiu, ktorú postupne dostávam ďalej od mamičiek, ktoré knižku zakúpili pre svoje detičky, či dokonca ako darčeky pre svojich blízkych.

Teraz, keď hľadám a zisťujem mnoho nového, vznikla mi v hlave myšlienka na ďalšiu knižku, ktorú určite budem propagovať oveľa skôr. Taktiež rozmýšľam nad crowfundingom, alebo vydavateľstvom no hlavne, mám v pláne tentokrát sa nikam neponáhľať 😊

Knižku si možete objednať tu.

 

Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (511)