Helena Chmelová

Predstavíte sa nám?

Ahojte,

volám sa Helena Chmelová, bývam v Nitre a milujem kreatívnosť a hlavne, keď následne vzniknú kreatívne produkty. Mám už odrastenejšie dve deti a spolu s manželom sme ich vychovávali tak, že sme ich podporovali aj v ich záujmoch. Manžel sa venoval výtvarníctvu a tak deti mali čo po obidvoch rodičoch zdediť. Navzájom sa dopĺňame v tvorbe. U nás v domácnosti je to vidno na každom kroku – všade samé malé dielko – načrtnuté, rozpracované, hotové.

Mamička týždňa Helena Chmelová

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Môj obchodík na www.codokazemema.sk nesie meno Y.asminka. V obchodíku nájdete sety (dekorácie) ako darčeky pri príležitosti narodenia dieťaťa, 1. sv. prijímania, birmovky, ale aj úžitkový textil pre detičky – deky s detskými doplnkami, hrýzatka a hračky. Rovnako sa tiež potešíte milým pohľadniciam, dámskym doplnkom – opaskom, prestieraniam na stôl.

Mojím základným a hlavným vkladom v každom vyrobenom dielku je ručná výšivka, ktorá je rôzne zapracovávaná, tvarovaná a všívaná do výrobkov.

Mamička týždňa Helena Chmelová                                   

Ako ste sa dostali k svojej tvorbe?

Asi pred desiatimi rokmi som začala robiť poriadok s krajčírskym náradím v starých odložených škatuliach. No teda - bolo tam všeličo! A vtedy som si spomenula na chvíle, kedy sme spolu s maminkou vyšívali a pri tom sme sa krásne rozprávali a všeličo pospomínali. Vyšívali sme celé hodiny a bolo nesmierne veselo. Naučila som sa od nej veľa vecí – na ktorej látke aký typ výšivky použiť, ako zapracovať obrus, alebo ako ho nakoniec prizdobiť, ako sa o výšivky starať... Mala výnimočný dar na ladenie farieb a na aranžovanie motívov na plátno. Len tak pre náladu som si vyšila malé predlohy a použila som ich ako ozdoby na vyrobené srdiečka. Prvé som hneď darovala mamke – „Je také nežnučké a mäkučké.“ – povedala. Škoda, že som si ho neodfotila, ale dnes niečo podobné môžete vidieť v mojej galérií – srdiečkové pohľadnice. Srdiečka sa stali mojím symbolom – sú zapracované v mnohých výrobkoch.

Mamička týždňa Helena Chmelová

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Možno to bude znieť nadsadene – ale je to fakt. Chodila som do hudobnej školy a mala som vystupovať na, pre mňa, dôležitom koncerte. Bola som piatačka v ZDŠ. Preveľmi som chcela mať z červeného zamatu ušitú sukničku s vestičkou. Mame sa môj nápad páčil a obstarala látku. Kým bola v práci, tak som si sukničku aj vestičku ušila. Mama skoro odpadla, lebo sa bála, že som to zle urobila. Ale keď som si to obliekla, všetko bolo akurát. Musela mi pomôcť iba s vypracovaním dierky na gombík na sukničke (to bolo pre mňa nejako „veľmi náročné“). Len pripomínam, že som šila a štrikovala odkedy si vôbec niečo pamätám – môj macík mal celý kufrík ušitých a uštrikovaných vecičiek na oblečenie. Od malička som si sukničky bežne šila. Tak toto považujem za môj najväčší úspech.

Čo sa týka už prác počas môjho podnikania, tak si veľmi cením záujem od zákazníkov, ktorí sa ku mne vracajú s nakupovaním a píšu aj, kam posielajú moje malé dielka. Dielka sú veru už po celom svete – či už sú to pohľadnice, alebo úžitkový textil. Slovenská výšivka je veľmi príťažlivá, nádherne sa vyníma, zútulňuje a krášli domov.

Zásadnejší záujem o vyšívané opasky prejavila aj jedna zahraničná eventová agentúra, ktorej sa páčil konkrétny opasok. Potrebovali rovnakými opaskami ozdobiť odevy pre 40 dievčat. Bolo to veľa práce, ale výsledok stál za to.

Mamička týždňa Helena Chmelová

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mojím najväčším snom je, bol, a aj vždy bude - spokojný zákazník. Znie to ako fráza, ale to je pre mňa to najviac. Začínala som s tvorbou úžitkového textilu, ktorý bol zdobený ručnou výšivkou. Takéto výrobky sú náročné na prepracovanosť, čas a aj estetiku. A preto majú aj primerane vyššiu cenu. Mojím snom je, aby čisté línie zdobené prepracovanou originálnou výšivkou dávali vznešené krídla každému domovu – takže je to zároveň aj moje motto.

Mamička týždňa Helena Chmelová

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Keďže u nás v rodine sme všetci kreatívni, ale aj plne samostatne funkční, takže tvorím zásadne vždy, keď sa mi chce. Netvorím iba, keď veľmi veľmi nemôžem. Ale sú aj chvíle, keď pracujem až večer. Mám svoju dielničku, kde mám všetko na svojom mieste. Môžem tam vecičky nechať rozpracované – veď oni ma zase počkajú. Keď sú dielka hotové, tak sa v malom fotoschope nafotia a už idú postupne do predajne. Podnikáme spolu s manželom už roky a vieme si zadeliť všetky potrebné činnosti okolo domácnosti a detí... Takže, keď sme spolu, tak sa veľa veľa zvláda. Odporúčanie?... vytvorte si doma funkčný tím a navzájom sa podporujte!

Mamička týždňa Helena Chmelová

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Mojím životným mottom je: „Život je ako šachová partia – každým ťahom sa zmení!“

Mamička týždňa Helena Chmelová

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Ak robíte to, čo naozaj chcete robiť, a nie iba to čo musíte – tak verte, že sa vám v takejto práci bude dariť. Kreatívna práca so srdcom a s láskou bude vždy jedinečná svojím štýlom, detailom, pestrosťou a výnimočnosťou.

Želám všetkým tvorivým maminkám nádherné tvorenie.

 

Y.asminka

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (510)