Predstavíte sa nám?

Volám sa Lucia Spót, som maminka dvoch malých detí (Lujza 5r. a Ludko 3,5r). Okrem písania sa rada venujem meditácii, cvičeniu jógy a cestovaniu.

Mamička týždňa Lucia Spót

Čo Vás inšpirovalo napísať knihu?

Kniha Spinkaj a snívaj je už moja druhá rozprávková kniha. Motiváciou k jej napísaniu boli práve rodičia – čitatelia mojej prvej knihy Kým zaspíš...

Keďže moje rozprávky vždy poukazujú na nejakú hodnotu, ktorú chcem deti naučiť, je benefitom aj pre rodičov. Deti sa prirodzenejšie učia na základe príbehu či rozprávky, ako len z príkazov a povelov.

Zároveň čítanie pred spaním považujem za krásnu spánkovú rutinu, ktorá zbližuje rodiča a dieťa.

Knihu s názvom KÝM ZASPÍŠ..., ktorú ilustrovala moja vtedy 4r dcéra, som vydala minulý rok.

Mamička týždňa Lucia Spót

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Kniha sa volá SPINKAJ A SNÍVAJ a je určená pre deti od 5r. Obsahuje 7 samostatných rozprávok, ktorých hlavný dej sa odohráva v lese, a teda aj postavami sú hlavne lesné zvieratká. Prostredníctvom zvieratiek a príbehov sa snažím deťom ukázať, že nie všetko je len čiernobiele t.j. zlé a dobré. Snažím sa im podsúvať hodnoty, ktoré sú pre detskú dušu oveľa dôležitejšie. V Knihe sú rozprávky, ktoré napr. hovoria o búraní predsudkov, o prijatí inakosti, o sebaláske, o rešpektovaní sa, o úprimnosti, o priateľstve a pod.

Mamička týždňa Lucia Spót

Ako na knihu reagujú prví testovací čitatelia?

Vzhľadom na to, že prvá kniha je od 3r a táto je od 5r, čitatelia ju vnímajú veľmi pozitívne, pretože pokryje už náročnejšie hodnoty staršieho súrodenca. Čo najviac oceňujú sú práve hodnoty, ktoré prostredníctvom príbehov odovzdávam deťom. Čitateľom sa páči, že sa jedná o samostatné rozprávky, ktoré dejom na seba nenadväzujú, čiže čítanie rozprávky pred spaním má jasný záver a nemusia rozprávku „useknúť“ počas deja, aby už išlo dieťa spať.

Mamička týždňa Lucia Spót

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Vydanie a niekoľko dotlačí mojej prvej knihy Kým zaspíš... Zároveň sa táto kniha stala námetom pre spracovanie divadelnej hry hneď pre dve divadlá. Za obrovský prínos považujem audio verzie oboch kníh t.j. KÝM ZASPÍŠ aj SPINKAJ A SNÍVAJ. Kniha sa tak stane „čitateľnou“ aj pre nevidiacich rodičov alebo deti, alebo prijemným spoločníkom na dlhých cestách autom.

Mamička týždňa Lucia Spót

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Byť šťastná a zachovať si radosť a naplnenie z toho, čo robím do takej miery, že to potom nie je práca ale moja záľuba.

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Najčastejšie tvorím večer, keď uložím deti spať, hlavne z toho dôvodu, že som večer oveľa kreatívnejšia ako cez deň. Počas dňa však dolaďujem príbehy alebo riešim kopu iných vecí ohľadom písania a vtedy je to o dohode s deťmi. Viem, že deti sú veľmi individuálne, našťastie moje sú veľmi vnímavé a vždy sa s nimi snažím dohodnúť napr. „budem sa teraz s vami hrať a za odmenu ma necháte 1h pracovať.“ Počas mojej práce im pripravím kreatívnu úlohu napr. nakresliť niečo, vyfarbiť, ukryť macka a ja ho po práci pohľadám a pod. Nastavíme si časovač a ja mám svoj priestor. Je veľmi dôležité dohodu vždy dodržať, to znamená, keď budík zazvoní, musím skončiť s prácou a ideme napr. na sľúbenú prechádzku.

Mamička týždňa Lucia Spót

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Neriadim sa žiadnym špeciálnym mottom. Riadenie svojho života nechávam na intuícii a zároveň uvedomovaní si života so všetkým čo mi prináša.

Mamička týždňa Lucia Spót

Kde môžu ľudia podporiť tento projekt?

Budem čitateľom veľmi vďačná, ak budú môcť vydanie knihy podporiť na platforme čo dokáže mama.

Okrem kníh mám pre nich pripravené aj mnohé iné zaujímavé odmeny.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (513)