MaHli, slovenská značka s odkazom na naše tradície, ocenená aj v zahraničí

Na našom malom, malebnom Slovensku žije veľa kreatívnych tvorcov a my by sme Vám dnes radi jedného z nich predstavili, pretože nás neskutočne očarila jeho výnimočná tvorba. Hovoríme o novej slovenskej značke - MaHli by Maria Hlinkova, ktorá sa špecializuje na výrobu dámskeho oblečenia blokovou tlačou s podporou miestneho módneho priemyslu a lokálnej produkcie s ohľadom na udržateľnosť a kvalitu.  Po tejto značke siahne každý, kto chce vyniknúť a byť originálny, pretože to vám MaHli skutočne zaručuje. V dnešnom článku Vám prinášame rozhovor so samotnou zakladateľkou MaHli - Máriou Hlinkovou, ktorá Vám rada prezradí o sebe a svojej značke viac. 

Prezradíte nám na úvod niečo o sebe? Čomu ste sa venovali pred založením značky MaHli?  
Volám sa Mária Hlinkova, som zakladateľkou značky MaHli, ktorá je podporou miestneho lokálneho priemyslu a lokálnej produkcie s ohľadom na udržateľnosť a kvalitu každého vášho kúsku, ktorý vyjde z našej dielne. Každý kúsok z mojej tvorby je štýlový, je určený pre každého, kto chce vyniknúť a byť originálny. Pred založením vlastnej značky som sa venovala výrobe šperkov z dreva a mede a postupne som začala tvoriť aj block printing dizajn. Módny dizajn som vyštudovala na Slovensku vo Svidníku, pracovala som v USA pre Lord and Taylor, Jones NY a Yamis and Dawni.

Čo je to ručná bloková tlač?
Ručná bloková tlač je staroveká technika známa už viac ako tisíc rokov. Je to umenie využívajúce ručne vyrezávané drevené bloky ponorené vo farbe alebo vosku a potom opakovane pritlačené na tkaninu. Takto sa na tkanine ručne vytvára vzor. Je to najstaršia forma textilnej tlače, ktorá napriek stáročiam zostáva stále populárna. Bloková tlač je vynikajúcim spôsobom, ako vyrobiť niečo, čo je skutočne ručne vyrobené. Vyrezávanie bloku je časovo náročné a vyžaduje veľa trpezlivosti, ale akonáhle budete mať blok, môžete ho použiť stovky alebo tisíckrát. Na týchto drevených blokoch môžete často vidieť vzory ako kvety s listami a páva alebo niektoré iné vzory. 

Aký druh oblečenia môžeme nájsť vo vašej novej kolekcii? Na čo sa môžeme tešiť?
S každým ročným obdobím prichádzajú nové inšpirácie, nové výzvy, nová kolekcia. Stále sa snažím vyhovieť požiadavkám mojich zákazníčok. Prihliadam na farby, vek, siluety, a hlavne na originalitu. Pri blokovej tlači, ktorú na odevoch používam je každý kúsok originálny, málokedy sa vzor opakuje, a preto každý dostane svoj jedinečný kúsok podľa svojich požiadaviek a vkusu. Modely sú praktické, a zároveň atraktívne. Ponúkame štýlovú a cenovo dostupnú módu na všedné dni, ale aj na dni výnimočné. Chceme dodávať niečo, čo bude charakteristickým kúskom v šatníku každej ženy, bude ju definovať farbami, ktoré má rada, strihom, ktorý jej sedí a očarí tak, ako si to sama želá.
 
V čom sa líši nová kolekcia roku 2022 dámskeho oblečenia od tej predchádzajúcej?
Prinášame nové trendy, ktoré si so sebou môžete vziať aj do prechodného obdobia na jeseň. Svet na jar a jeseň je farebný a pestrý. Cez farby vnímame všetko okolo nás i samých seba, a to je zaručený efekt obdivu. Niet nad to, cítiť sa pohodlne a dobre vo svojej koži. Fantázii sa predsa medze nekladú a dávno už neplatí to, že tepláky do mesta nepatria! Preto nová kolekcia na jar Pohoda je kombináciou komfortu a štýlovosti.

Ako často vychádza nová kolekcia oblečenia? 
Snažím sa skompletizovať novú kolekciu každé 3 - 4 mesiace, menej je v skutočnosti naozaj viac! Sú tu neskutočné možnosti variovania, keďže na webe zostávajú celé kolekcie, napr. zákazníčka si môže skombinovať jednoduchý vršok ku čipkovanej sukni. Náročnejší top k jednoduchým teplákom, sukni, materiály tvoria symbiózu a možnosti skvelého kombinovania.

Aké farby ste využili pri tvorbe dizajnu oblečenia? 
Zem a nádherné výtvory na nej tvoria ženy. Preto zelená farba tvorí základ kolekcie Pohoda. Zelená je najjednoduchšia farba na zachytenie ľudským okom, pozitívne vplýva na zrak a mozgovú činnosť. Stále pracujem s farbami prírody, milujem krásne odtiene zelenej, hnedej, béžovej, a tie skutočne pristanú každej z nás. Inšpirácia farbami prírody nikdy nesklame a navyše je neustále všade okolo nás.  

Ako prebieha samotný proces výroby od návrhu, cez šitie až po samotnú tlač?
Najskôr vyrobíme kolekciu v jednej veľkosti, a keďže robíme dizajn pre ženy s krivkami, strih šiat je veľmi dôležitý. Musí byť na prvý pohľad očarujúci, pôvabne zladený, naoko neutrálny a taktiež praktický. Potom sa kolekcia šiat potlačí, čo robím ja osobne. Každú jednu vec tlačím ja, potom sa to pekne nafotí a je to na svete.

Je potrebné sa o takto ručne tlačené kúsky špeciálne starať, je možné ich prať?
Farby veľmi dobre držia na prírodných textíliách ako aj zmesových syntetických tkaninách (do 20%). Po zažehlení sú farby odolné voči bežnému používaniu a tiež praniu v práčke. Potlačený textil je vždy najlepšie prať v rukách. Samozrejme nie každému sa chce tráviť čas takýmto praním a je jednoduchšie tričko/ vec hodiť rovno do práčky. Ak už je tomu tak, skúste dodržovať aspoň tieto dve základné pravidlá: 
- perte naruby na max. 30°C, 
- nepoužívajte pri praní aviváž.
Vždy však ošetrujte textil aj podľa pokynov výrobcu textilu, ktoré sú uvedené na štítku odevu.

Prezerali sme si Vašu tvorbu a najčastejšie sa tam vyskytujú prírodné motívy. Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?
Rovnako ako akékoľvek iné tradičné umenie, príroda je hlavnou inšpiráciou pre dizajn blokovej tlače. Tlačím na tkaninu pomocou svojho estetického cítenia. Kvety a príroda sú prevládajúcim motívom pre blokovú tlač. Inšpiráciu čerám hlavne z krásy prírody na východnom Slovensku, keďže tvorím v Starej Ľubovni, moja inšpirácia je nekonečná.

Kam by ste chceli Vašu značku posunúť?
Neustále sa vzdelávam v odbore, v ktorom pracujem. Musíme neustále napredovať a  udržať si tak prehľad. Takmer každá oblasť sa dnes veľmi rýchlo vyvíja a preto mi záleži na tom, aby MaHli  išla s trendmi, kvalitou a jedinečnosťou v danej oblasti.

 
Máte zákazníčky len zo Slovenska alebo si Vás našli aj zákazníčky zo zahraničia?
Svoju značku som prezentovala aj v USA na Slovak Heritage Festival v NJ. Dokonca niektoré kúsky MaHli by Maria Hlinkova budú aj na Amazone USA.

 Ak by mal niekto záujem o spoluprácu s Vami, bolo by to možné? 
Samozrjeme, spolupráca by bola možná. Pokiaľ hľadáte niečo nové pre svoj butik, kolekciu, ktorá oživí vašu tradičnú ponuku, kontaktujte ma, určite niečo zaujímavé spolu vymyslíme. Prinášame závan tradičnej slovenskej poctivej krajčírskej práce. Môžeme byť vaším exkluzívnym dodávateľom jedinečných modelov. Pripravíme vám limitovanú kolekciu, ktorá bude vytvorená len pre vás a podľa vašich požiadaviek. Chceme vás zaujať kvalitným spracovaním modelov, jedinečnou blokovou tlačou, naoko jednoduchosťou, ktorá prináša nosenie modelov vo všedné dni, no vo vhodnej kombinácii aj vo sviatočné dni. 

 Nájdite si nás, nájdite si ten správny kúsok pre vás, nájdite seba!

     Vaše MaHli
                                                                                          

 

 

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (512)