Narodeninová torta

blog od mamičky Mišky Dupčákovej

Torta sprevádza takmer každú narodeninovú oslavu. Dobre vyzerá na stole, ale v minulosti sa stávalo, že ju nakoniec nik nejedol, lebo bola plná mastného ťažkého krému.  A tak som vo svojom okolí začala tradíciu ľahkej, piškótovej torty s jemným krémom. Je jednoduchá na prípravu, má viac variácií a nekonečné možnosti ozdoby, príchutí, či vhodnosti podľa oslávenca.  Táto dávka je akurát na menšiu tortu, s priemerom 24cm.

Narodeninová torta

Cesto: 4 vajcia, 200 g práškový cukor, 150 ml olej, 100 ml horúca voda, 250 g hladká múka, 1 PP (prášok do pečiva), 3čl kakao (ak chceme cesto kakaové)

Plnka: 125 g mascarpone, 1 šľahačková smotana, práškový cukor

Postup:

Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh, pridáme trochu cukru. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pomaly pridáme olej, vodu, múku  zmiešanú s práškom do pečiva a sneh. Časť cesta môžeme prifarbiť kakaom. Cesto nalejeme do formy s priemerom cca 24cm  vystlanej papierom na pečenie.  V menšej forme bude torta vyššia. (Tip: cesto mierne vytiahneme do strán, lebo zvyčajne sa v strede nafúkne.)

Pečieme na 180°C asi 40 minút. Ak nám stred príliš pripeká, môžeme prikryť alobalom, kým sa prepečie. Špajlou urobíme skúšku pečenia.   Zapichneme do stredu, ak vytiahneme špajlu čistú, torta by mala byť upečená. Rúru počas pečenia neotvárame, aspoň prvých 20-30 minút, zastavili by sme rast cesta.

Mascarpone si v miske zalejeme smotanou a vyšľaháme. Ak máte strach, že sa smotana prešľahá, tak to skúste osobitne. V jednej miske smotanu, kľudne pridajte stužovač šľahačky. V druhej mascarpone s cukrom. Potom zmiešajte. Jemne, aby sa šľahačka nerozpadla. Môžeme pridať kakao.

Vychladnuté cesto si pozdĺžne prekrojíme na 2 alebo 3 časti (podľa toho ako vyrástlo). Nerovný vrch zrežeme. (ak je cesto po vybratí z rúry len jemne v strede vyduté, odoberieme obruč, a otočíme vychladiť dole hlavou. ) Korpus jemne potrieme lekvárom, rozotrieme časť plnky. Priložíme ďalší korpus. A prípadne ďalší. Podľa konečného vzhľadu potrieme iba vrch, alebo aj boky torty a uhladíme.  

Môžeme poliať čokoládou ganache, či rozpustenou čokoládou. Ozdobíme podľa chuti. Ovocím, čokoládou, rôznymi keksíkmi, snehovými pusinkami...

TIP: Praktický pomocník bezpečné skladovanie a prenášanie tort - podnos na tortu

Milé maminky, ak máte otázky alebo tipy na recepty, ktoré by ste chceli vidieť na blogu, pýtajte sa. Moje ďalšie kulinárske recepty a ich fotky nájdete aj na mojich doleuvedených stránkach. Dobrú chuť!

Vaša Michaela


Miška Dupčáková, aktívna žena s mnohými snami a záujmami. Mamina dvoch detí, kráľovná čokoládových praliniek, organizátorka eventov a pomocníčka tých, ktorí začínajú s podnikaním. Na facebooku Mišky Dupčákovej  sú nadpozemsky krásne torty a sladkosti. Vyzerajú a chutia úžasne a dajú sa objednať v jej obchodíku Sweet and choco. Miška odkazuje našim maminkám : "Ak sa chcete naučiť nejaký receptík alebo potrebujete radu, smelo sa ma pýtajte." 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (511)