Natália Dujničová

Predstavíte sa nám?

Doma mám dvoch drobcov, škôlkarov Erika (6) a Adama (4). Sú to zvedaví chalani, ktorí najradšej trávia čas vonku. Fascinuje ich príroda a mňa fascinuje ich detský svet, na ktorý sme, žiaľ my dospelí, časom dospievania zabudli. Preto som sa snažila vrátiť do čias fantazírovania a zaznamenať to do svojho príbehu. Vyštudovala som masmediálnu komunikáciu a už na vysokej škole som sa zameriavala na printovú tvorbu. Pracovala som v rôznych printových médiách a v PR agentúre. Písanie ma drží od detstva a nedalo mi pokoj ani počas materskej dovolenky.

Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty

Čo Vás inšpirovalo napísať knihu?

Písaniu sa venujem celý život. Už na základnej škole som mala svoj zošit, kde som si zapisovala vymyslené príbehy. Vždy, keď učiteľka zadala dobrovoľný sloh, som ho napísala. Keď sa mi narodil pred desiatimi rokmi krstný syn, rozhodla som sa, že mu napíšem rozprávku. Dostala som sa k tomu až po ôsmich rokoch na materskej dovolenke pri druhom synovi. Jedného dňa som si povedala, že buď to napíšem teraz, alebo už nikdy. A tak sa stalo. Behom pól roka som napísala fantasy príbeh. Ďalšieho pól roka som sa rozhodovala, či s príbehom ísť von, alebo zostane len uložený v mojom počítači ako zložka.

Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Kniha Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty je určená pre deti od osem rokov, poprípade pre chápavejšie detičky aj skôr. Je to fantasy príbeh o chumáčikovi Perkovi, ktorý býva na krásnej čistej Chlpatej planéte. Chlpatá preto, lebo všetko na ich planéte je čisté a mäkučké. Všade, kam sa chumáčiky zložia, je pohodlne. Ich hlavným zdrojom obživy a zároveň domovom, sú stromy páperovníky. Jedného dňa sa však stane, čo nikto nečakal. Ich planéta sa ocitne v nebezpečenstve. Ďalší dej však ďalej prezrádzať nebudem. Poviem len toľko, že z malého chumáčika sa stane hrdina. Knižka vykresľuje krásny súrodenecký vzťah, lásku k domovu, priateľstvo a toleranciu k iným. Podnecuje v deťoch odvahu a jedinečnosť každého jedného z nás, pretože aj keď sa niekto môže zdať slabý a krehký, v skutočnosti sa môže stať hrdinom.

Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty

Ako na knihu reagujú prví testovací čitatelia?

Keď som začala písať túto knihu, vôbec som netušila, aký rozsah bude mať a aký dej. Začalo sa to pomaly nabaľovať a dej sa mi pekne rozbiehal. Prvými čitateľmi bola moja mamina a sestra, ktoré ma hneď podporili v tom, aby som knihu vydala. Nasledovala editorka, Alenka Penzešová, ktorá mi pri úprave veľmi pomohla a poradila, ako upraviť knihu pre detského čitateľa, pretože predsa len deti dej vnímajú úplne inak, ako my dospelí. Editorka, kamarátky a prvé čitateľky, ktorým som rukopis poslala, reagovali veľmi pozitívne. Snažila som sa priniesť príbeh, ktorý je nezvyčajný a trošku iný.

Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Že som sa vôbec do vydania knihy pustila a nezostala ako rukopis v mojom počítači tak, ako zošit s mojimi príbehmi. Na začiatku mi ani nenapadlo, ako veľmi je náročné knihu vydať, keď si chcete sami všetkými krokmi prejsť. Ale určite to stojí za to a beriem to ako svoje ďalšie dieťa.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Spokojnosť malého čitateľa, ale tiež, že príbeh zaujme aj dospelého čitateľa. Je veľa kníh, ktoré dokážu zaujať dieťa, ale aj dospelého človeka. Rada by som sa prihovorila obom skupinám a bola by som rada, keby si z knihy odniesli aspoň jednu myšlienku či už detičky alebo dospelí.

Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Knihu som napísala počas materskej dovolenky, kedy starší syn už chodil do škôlky a mladší mal poobedný spánok. Bolo naozaj veľmi ťažké všetko nechať tak, sadnúť si za notebook a venovať sa písaniu aspoň hodinu. Nehovoriac o tom, keď ma v najlepšom syn vyrušil a musela som prerušiť sieť myšlienok. Ak však niečo naozaj chcete, čas si nájdete a neposkladané prádlo alebo neumytý riad odložíte na večerné hodiny.

Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Ži pekne a deti sa pridajú. Je to veľmi náročné, ale snažím sa, aby som bola v živote spokojná, a potom je spokojná aj moja rodina.

Kde môžu ľudia podporiť tento projekt?

Ak vás moja knižka Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana chlpatej planéty zaujala, môžete ju podporiť predpredajom na stránke Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana chlpatej planéty | Čo dokáže mama.

Ďakujem!

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (515)