Nikoleta Szalma

Predstavíte sa nám?

Volám sa Nikoleta Szalma, som z Nových Zámkov a mám 1-ročnú dcérku, volá sa Luna.

Nikoleta Szalma, Mamička týždňa

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Predávam pod názvom Vidu, tvorím pod touto značkou už viac ako 10 rokov.  Na stránke Čo dokáže mama zatiaľ ponúkam moju knižku plnú handmade nápadov NAMOTAJ SA! Klbko nápadov z dielne Vidu, na ktorej  momentálne pracujeme s vydavateľstvom Womanpress. Zdokumentovala som 50 nápadov rôznych ručných prác do jednej knihy. Na každý týždeň v roku patrí jeden nápad, samozrejme, podľa aktuálneho ročného obdobia a sviatkov. Pomocou jednotlivých popisov v knihe môže čitateľ postupne prechádzať pracovnými krokmi. Každý krok zároveň ilustrujem aj fotografiami, aby bola tvorba ešte príjemnejšia a plynulejšia.

Keď sa znova dostanem do formy J okrem knihy plánujem postupne pridávať aj moje výrobky. Venujem sa šitiu, v mojej ponuke sa objavujú hlavne ladvinky, batohy, rôzne vrecúška na potraviny, kozmetické tašky, zvieratká a gombíkové náušnice. V poslednej dobe ale, presnejšie od posledných mesiacov tehotenstva, šijem hlavne rôzne doplnky pre malú slečnu a pre seba oblečenie vhodné počas dojčenia.

Nikoleta Szalma, Mamička týždňa
Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Už v detstve som stále niečo vyrábala, neskôr keď som sa dostala na vysokú školu vznikla najznámejšia slovenská internetová stránka, ktorá doteraz ponúka možnosť predávať vlastnoručne vytvorené veci. Rozhodla som sa, že si tu vytvorím profil a ponúknem svoje výrobky záujemcom. Začínala som korálkovaním, ale časom som postupne menila orientáciu, vyskúšala mnoho iných techník, kým som sa dostala k šitiu.

Nikoleta Szalma, Mamička týždňa
Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Dlho som sa snažila nájsť vydavateľstvo pre svoju knihu, veľmi sa teším, že konečne tento sen sa stáva skutočnosťou. Pred pár rokmi som písala kreatívne články do denníka Új Szó,  odvtedy som snívala o tom, že ich raz vydám v knižnej podobe. Ale hrdá som aj na to, že som dokázala svojou tvorbou vytvoriť pracovnú príležitosť pre seba. Síce som vždy bola aj zamestnaná na polovičný úväzok ako učiteľka výtvarného umenia na  ZUŠ. Ale zámerne som ani raz neprijala ponuku práce na plný úväzok v školstve, aby som sa mohla venovať aj svojej značke.

Nikoleta Szalma, Mamička týždňa
Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Raz by som sa chcela živiť výlučne z vlastnej tvorby. Bolo by to ideálne aj preto, že ako učiteľka na ZUŠ som do práce cestovala skoro hodinu a  pracovala cca. od 12:00 do 18:00. Takýto pracovný režim si neviem predstaviť popri dieťati.

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Tvorím keď dcérka spí, keď mám doma manžela alebo, keď prídu starí rodičia sa venovať vnučke. Mám rada poriadok, vždy som rada upratovala, ale odkedy som matkou ťažko si zadeľujem čas. Zmierila som sa s tým, že nedokážem všetko urobiť na top, a že to vlastne ani nepotrebujem. Je pre mňa dôležitejšie nabiť sa energiou pri tvorbe, ako mať dokonale uprataný byt.

Nikoleta Szalma, Mamička týždňa
Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Celý život ma sprevádzajú dve myšlienky. Jednou je robiť také činnosti, ktoré ma budú tešiť, a druhá s týmto úzko súvisí. A tou je, že preto treba robiť takéto činnosti, lebo iba tie dokážem vykonávať najlepšie a môžem nimi urobiť najviac pre tento svet.

Nikoleta Szalma, Mamička týždňa
Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Chcem im odkázať, že sú úžasné, a aby nikdy neprestali plniť svoje sny! Sú situácie, keď nás nikto nepodporuje, neverí našim predstavám a plánom. Nech nezabudnú, stačí keď tomu veríme my. Nikto iný okrem nás nemôže vidieť náš cieľ jasnejšie a nikto okrem nás nemôže vidieť jasnejšie cestu, po ktorej sa rozhodneme kráčať.

Nikoleta Szalma, Mamička týždňa

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)