Plášť s príbehom (keď handmade tvorba prechádza srdcom)

Som mama štyroch chlapcov na materskej "dovolenke". Slovo "dovolenka" píšem v úvodzovkách, mamy s podobným statusom vedia prečo, ostatní si to domyslia...

Nerobím biznis, teraz mám iné poslanie, ale tvorím kvôli psychohygiene... A veeeeľmi ma teší, ak sa mi občas podarí aj niečo predať... nie pre zárobok, skôr pre uspokojenie, že moje handmade - dielka, ktoré prechádzajú srdcom, potešia aj druhých a nájdu u nich aj praktické využitie...

Čakáme piate bábätko a všetci sa naň tešíme. S pribúdajúcim počtom detí tvorím viac, nie je to naopak, ako by sa čakalo... A nie je to ani tvorba pre deti, ako by sa patrilo :-) Šijem šaty pre seba a pre ostatné ženské ženy. A chcem, aby každý kúsok niesol v sebe posolstvo pre ženu , ktorá ho bude nosiť, že jej jedinečná krása bez ohľadu na miery je originálnym darom Stvoriteľa pre tento svet...

Predtým som začala mozaikovymi šatami, s príchodom najmladšieho drobca som zjednodušila tvorbu na zástery a pončá, no každý kúsok, či už zložitejší alebo jednoduchší, niesol stopu môjho srdca... niekedy aj slinnú či inú stopu nášho drobca :-)

Až raz pri x- tom zúfalom pokuse uspať v ten večer neuspateľné bábo vznikol v mojej hlave nápad vytvoriť niečo strelené a zložité ako rodičovstvo samo... No, priznajme si, že rodičovstvo je asi jedno z najrizikovejších povolaní a to bez ohľadu na to, či máte jedno alebo päť či viac detí... Nám sa len s Božou pomocou darí prekorčuľovat každodennými výzvami, ktoré toto doživotné dobrodružstvo prináša... a jediná vec, ktorá sa nám darí dokonale, je naša nedokonalosť :-) 

A tak sa zrodila myšlienka ušiť si čierny plášť s bielymi bodkami, červeným golierom, opaskom a nápadnými kvietkovanými gombíkmi... Strih mám z nemenovaného časopisu na šitie, ktorého meno poznali už naše mamy. Je tam aj podrobný návod k šitiu krok za krokom, stačí "len" trpezlivosť, presnosť a poslušnosť - to tretie sa v dnešnej dobe ťažko počúva... A tak mi občas poslušnosť voči skúsenejším zjednoduší život, keď nemusím opakovať chyby druhých, ale môžem stavať na ich poznatkoch. To mi ušetrilo čas a sily na experimentovanie s farbami látok a materiálmi...

Farby biela - čierna - červená mi silno evokujú aspekty nebo - peklo - očistec, ktoré zažijú v každodennosti materskej asi všetky mamy, lebo sú dni prekvapivo úžasné, ale aj dni, ktoré by sme najradšej vymazali z kalendára, no verím, že v službe životu má aj to utrpenie svoj zmysel a vedie k dobrému... Len je to dlhodobý proces, výsledky nevidíme hneď, je to ako so skladaním mozaiky z farebných kamienkov... Mamy s podobným statusom vedia, o čom hovorím, ostatní sa, dúfam, nepohoršia :-)

Vzadu je viazačka, ktorou sa dá regulovať šírka pásu, plní tiež estetickú funkciu. Vpredu sa plášť zapína na gombíky v tvare kvietkov. Rovnaké gombíky sú aj na rukávoch. Vnútri je do pol pása podšívka. Plášť je vhodný na bežné nosenie v chladnejšom počasí a vďaka regulovateľnému pásu aj na nosenie počas tehotenstva či po pôrode.

Týmto dielkom vás pozývam nakuknúť aj do môjho obchodíka https://www.codokazemama.sk/obchod/saty-s-myslienkou-od-zuzany

ktorý symbolizuje pestrú krajinu plnú tajomstiev s názvom materská "dovolenka", mamy s podobným statusom to pochopia, ostatní si to, dúfam, nerozmyslia :-)

Komentáre

ŠATY S MYŠLIENKOU od Zuzany

Som mama štyroch malých chlapcov. Šijem originálne kúsky - sukne a šaty pre ženské ženy, čo mi umožňuje relaxovať a tvorivo sa realizovať. Mám rada detaily a precíznu prácu, používam bavlnené látky s kvetinovými motívmi, z ktorých vystrihujem jednotlivé diely a spájam ich do mozaiky, čím vytvorím nové umelecké dielko. Každý výtvor je originálny tak, ako každá z nás je jedinečným kúskom z rúk Stvoriteľa.

Všetky články (4)