Sacherova dobrota

blog od mamičky Mišky Dupčákovej

Pri varení a hlavne ochutnávaní marhuľového lekváru mi napadla Sacherka.  Hmmmmm...  

Tmavé poctivé čokoládové cesto, zlepené len marhuľovým lekvárom a navrchu hrubšia vrstva čokolády. Áno, priznávam, čokoláda ja moja slabosť a celé moje pečenie sa točí najčastejšie okolo čokolády. No teplé počasie plnkám a krémom nepraje. Verím, že Sacherka je dobrá voľba ku kávičke. Tajomstiev okolo originálneho receptu je veľa. Zaručený originál nepoznám. U nás je tento recept veľmi obľúbený. Množstvo ingrediencií do tejto Sacherky je vypočítané na okrúhlu tortu. Ja som tentokrát zvolila variant rezov.

Ingrediencie:

120 g čokoláda

160 g maslo (Hera)

160 g práškový cukor

5-6 vajcia

100 g polohrubá múka

 ½ prášok do pečiva (PP)

1-2 PL kakao, podľa farby a hustoty cesta.

Marhuľový džem (hodia sa aj iné, mierne kyslasté chute)

 

Postup:

Oddelíme si bielky a žĺtky.  Čokoládu roztopíme v mikrovlnke, či vodnom kúpeli(aby sa ľahšie topila, pridáme k nej časť masla). V jednej miske vyšľaháme sneh. Pridáme menšiu časť cukru a vyšľaháme do tuha. V druhej miske šľaháme maslo s cukrom. Postupne pridávame žĺtky, roztopenú čokoládu, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec už len ručne jemne vmiešame sneh.  Ak je cesto veľmi svetlé, kľudne pridajte kakao. Cesto si roztrieme na veľký plech, alebo nalejeme do tortovej formy.

 

Pečieme 180 ºC  na plechu cca 20 minút.  Ak použijeme v tortovú formu, pečieme asi 40 minút.

 

Po vychladnutí odoberieme spodný papier. Cesto prekrojíme na dve polovice. Hrubšie natrieme marhuľový džem a založíme druhou časťou cestíčka.

Vrch natrieme tenkou vrstvou džemu a polejeme roztopenou čokoládou.

Ideálne je, keď koláčik pár hodín postojí. Chute sa prepoja a cesto jemne nasiakne džemom.

V horúcich dňoch sa ako doplnok hodí kopček zmrzliny.

 

TIP: Odporúčam do cesta používať kvalitnú horkú čokoládu. Vieme však využiť i menej kvalitné „čokolády“. Napríklad zvyšky tých vianočných či veľkonočných. Vtedy nahradím maximálne 1/3 množstva poctivej čokoládky tou „zvyškovou“. Odoberiem časť masla (2-3PL) a pridám trochu kakaa, ktoré urobí peknú farbu.  Keďže tieto čokolády sú málo chutné práve preto, že majú vyšší podiel masla, vieme ich takto spracovať.

Dobrú chuť!

 

Vaša Michaela


Miška Dupčáková, aktívna žena s mnohými snami a záujmami. Mamina dvoch detí, kráľovná čokoládových praliniek, organizátorka eventov a pomocníčka tých, ktorí začínajú s podnikaním. Sladkosti od Mišky vyzerajú a chutia úžasne a dajú sa objednať v jej obchodíku Sweet and choco. Miška odkazuje našim maminkám : "Ak sa chcete naučiť nejaký receptík alebo potrebujete radu, smelo sa ma pýtajte."

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)