Tajomstvo ríše draka

Anna Ďarmati Beňadiková lektorka tai chi napísala knihu o emóciách pre malé aj veľké deti. Koncept knihy je inšpirovaný princípmi tai-chi, hoci toto slovo nikde v texte nenájdete.

Prezraďte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Som lektorka tai chi, a hoci by sa mohlo zdať, že to s napísaním knihy nijako nesúvisí, tam to všetko začalo 😊. Učím totiž nielen dospelých, ale aj deti, mám svoj vlastný koncept práce s nimi, ktorý som nazvala Hravé tai chi. Ako názov napovedá, cviky v ňom sú veľmi hravé, fantazijné, postavené na napodobňovaní zvierat alebo prírodných javov a ku každému z nich je krátky príbeh. 
Keď prišli naše tri deti a čas čítania rozprávok, vyklíčila vo mne myšlienka, že by som im aj ja mohla napísať naše vlastné rozprávky – a práve inšpirované cvikmi Hravého tai chi. Písala som odmalička a napísať knihu bol vždy môj sen, no paradoxne pri písaní rozprávok mojim deťom mi kniha vôbec nezišla na um. Až keď ich začalo pribúdať a deťom sa veľmi páčili, napadlo mi: „Že by takto vyzeral ten môj splnený sen?“ 😊

 

 

Pre koho je kniha určená a o čom je? 

Kniha zaujme deti približne od 3 do 11 rokov. Tento veľký vekový rozptyl nie je náhodný, je to totiž „rastúca“ kniha. Prvých 5 jej rozprávok je určených skôr menším deťom a druhých 5 tým väčším. Radi si ju však čítajú aj dospelí, len tak pre seba. Hovoria, že krásne poláska ich vnútorné dieťa 😊. A využívajú ju aj učitelia v základných či materských školách.
Hoci som spomenula, že príbehy v knihe sú inšpirované tai chi, nie je o tai chi. Dočítate sa v nej však o všetkých najväčších benefitoch, ktoré tai chi do života môže priniesť – o rovnováhe, uvoľnení, dýchaní, sebapoznaní, o vnútornej sile, energii, sebapoznaní, o práci s mysľou a s emóciami… Je to jediná kniha, čo poznám, ktorá by deťom povedala, aké dôležité je v náročných chvíľach dobre dýchať. A pritom je to taký dôležitý (a zároveň jednoduchý) nástroj, ako zvládnuť stres. Rozprávky nepôsobia poučne, ale nesú v sebe hlbokú životnú múdrosť – podanú jazykom, ktorý deti oslovuje a vťahuje do deja.

 

 

Referencie od čitateľov

  • Krásny príbeh. Vytvoril mi tak ľahko ma duši. Je úžasné čítať deťom niečo, čo ti pohladí dušu a im tiež. Ďakujem. Prvý raz sme ho čítali večer a práve sme trafili deň, keď mala Izy nejaký konflikt s kamarátkou v škole. Rozprávka jej veľmi pomohla rozhovoriť sa aj si poplakať, a teda keď som pokračovala, tak zaspala, lebo sa jej uľavilo. Na konci pribehu som si uvedomila, že sa tam rozoberal práve môj problém, s ktorým sa pasujem. Dokonca aj môj muž si z rozprávky veľa zobral.

           Laura P. a dcérka Izy (7 r.)

  • Príbeh sme čítali spolu s mojimi dievčatami, Emmkou (skoro 11 rokov) a Lili (9 rokov). Hlavná hrdinka im bola veľmi sympatická, páčilo sa im jej meno a aj to, že im bola vekovo veľmi blízka. A tiež, že riešila podobné problémy ako ony, že sa porovnávala so spolužiakmi, že bola citlivá, občas mala pocit, že jej nikto nerozumie... Uprostred čítania sme často zastali a rozprávali sa o práve prečítanom, vysvetľovali si to, vracali sme sa k niektorým častiam, prečítali ich ešte raz, povedali si nejaký príklad zo života, spomenuli nejakú situáciu, ktorá im bola známa.....a to sa mi na tom príbehu veľmi páčilo, že dáva deťom a rodičom ten priestor rozprávať sa, zamyslieť sa, stráviť plnohodnotné spoločné chvíle a hlavne si z toho príbehu odniesť niečo poučné, z čoho môžu neskôr čerpať. (Aj ja si z neho veľa odnesiem.) Moja Lili celý čas počúvala so zavretými očami (to bežne nerobí, keď im čítam). Vraj tak si to všetko v príbehu lepšie vychutná.

           Natália V. a dcérky Emmka (11 r.) a Lili (9 r.)

 

 

Kde si môžu záujemcovia knižku kúpiť?

https://www.codokazemama.sk/crowdfunding/tajomstvo-rise-draka-rastuca-interaktivna-rozpravkova-kniha

 

 

Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezraďte, čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? 
Prekvapilo ma, koľko preklepov a chýb som ako autor v texte prehliadla, napriek tomu, alebo možno práve preto, že som už texty poznala skoro naspamäť. Určite odporúčam nepodceniť potrebu dobrého editora a korektora, ba dokonca by som odporúčala až dvoch nezávislých korektorov. Zdá sa však, že sme vo finále odviedli dobrú prácu a čitatelia žiadne chyby v knihe nehlásia 😊. Taktiež som jednotlivé kroky pri vydaní knihy naplánovala bez nejakej väčšej časovej rezervy, napríklad krst knihy bol naplánovaný na sobotu a z tlačiarne knižky dorazili len v pondelok predtým, čo bol trochu stres 😊. Pri vydaní knihy spolupracuje veľa ľudí a každý z nich môže meškať s dodaním svojej práce, treba s tým počítať. Našťastie u mňa všetko klaplo.

 

 

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Pri prvom vydaní som využila platformu Startlab a crowdfunding. Teraz pri druhom vydaní a českom preklade idem opäť touto cestou, ale cez platformu Čo dokáže mama. Musím však povedať, že veľkou výhodou bola moja už existujúca databáza e-mailových kontaktov a rozbehnuté sociálne siete, predsa len sa v online priestore pohybujem od r. 2018 a tai chi cvičím od r. 2002.

 

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.                                                                                                           

Ešte pred spustením predpredaja knihy som rozposlala rozprávky rodinám s deťmi – na prečítanie a posúdenie. Ich krásne spätné väzby mi nielen dodali energiu do kampane, ale pomohli mi aj v komunikácii knihy smerom k verejnosti. Jedna vec je totiž cítiť, že ste napísali výnimočné dielo, a celkom druhá, keď vám to čitatelia opakovane potvrdzujú. Táto energia si potom pritiahne veľa (a tých správnych) ľudí.

 

Komentáre