ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE O MATERSKEJ DOVOLENKE

Tak ako som sľúbila, prinášam Vám základné info o materskej dovolenke a o podmienkach jej nároku.

Materské je nemocenská dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa na základe žiadosťi.

Pre získanie nároku na materskú je potrebné splniť dve základné podmienky:

1. V deň nástupu na materské musíte byť nemocensky poistená alebo v ochrannej lehote.

2. Musíte byť nemocensky poistená najmenej 270 kalendárnych dní v období posledných dvoch rokov spätne ku dňu pred pôrodom.

 

Nemocensky poistená môžete byť ako zamestnanec, či už pracujete na TPP na plný, či čiastočný úväzok, alebo pracujete na dohodu o pracovnej činnosti. Tak isto ste nemocensky poistená  ako živnostníčka, ak platíte odvody do Sociálnej poisťovne. Ak nie ste jeden z týchto prípadov,ďalším spôsobom ako sa nemocensky poistiť je využiť dobrovoľné poistenie a prihlásiť sa tak naň v Soc. poisťovni v mieste bydliska. .Je dôležité spomenúť, že ako SZČO a dobrovoľne poistená osoba, nesmiete mať v deň nároku na materskú nedoplatky v Sociálnej poisťovni vyššie ako 5€ za posledných 5 rokov.

Na základe mojich skúseností, môžem povedať, že nie je nikdy na škodu sa o tomto informovať priamo na Sociálnej poisťovni. Tam Vám presne povedia, či ste nemocensky poistený/á, ako dlho a či evidujú nejaký nedoplatok.

Ak nie ste aktuálne nemocensky poistená, ale predtým ste určitý čas pracovala, alebo Vám zaniklo povinné poistenie ako SZČO, za určitých podmienok Vám môže Vašu materskú zachrániť ešte ochranná lehota. Ochranná lehota začína plynúť odo dňa skončenia nemocenského poistenia po dobu osem mesiacov. Zjednodušene povedané, ak ste otehotnela v čase, kedy ste nemocensky poistená bola, nárok na materské máte garantované. Často si mamičky myslia, že pri ochrannej lehote musia porodiť do 8 mesiacov od skončenia nemocenského poistenia. Avšak osemmesačnú ochrannú lehotu je potrebné splniť do nástupu na MD.

Na materskú sa štandardne nastupuje 6 týždňov pred pôrodom. Tu by som však chcela upozorniť, že matka si môže určiť v rozmedzí 6-8 týždňov pred predpokladaným pôrodom deň nástupu na MD. Takže ak vám vyhovuje nastúpiť skôr, kľudne tak môžete urobiť. Je potrebné však dopredu informovať Vášho gynekológa, že chcete nastupovať v iný deň. Neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom neodporúčam nastupovať, pretože sa len ukrátite o dĺžku materskej. Nepomôže Vám to ani v prípade, že pri neskoršom nástupe ako 6 týždňov pred pôrodom, by ste podmienku min. 270 dní nemocenského poistenia už splnili. Sociálna poisťovňa sa bude vždy riadiť dátumom, ako keby ste nastupovala 6 týždňov pred pôrodom.

Materskú môžete spravidla čerpať 34 týždňov. V prípade, že ste osamelá matka, tak je materská vyplácaná po dobu 37 týždňov. To, že nie ste s otcom dieťaťa zobratí, neznamená, že ste osamelá matka, ako si mnohí myslia.

Myslím, že na úvod bolo tých informácií až dosť. Ak by ste mali otázky ohľadne témy materskej, budem rada ak mi napíšete.

Dominika

info@najmaterska.sk

Komentáre

NAJMATERSKA.SK

Ahojte, volám sa Dominika Hucíková, som vyštudovaná ekonómka, mama na materskej a zakladateľka projektu www.najmaterska.sk. Pomocou tohto projektu sa snažím pomáhať mamičkám a oteckom, ktorí si plánujú založiť rodinu, čakajú dieťa alebo sú na materskej/rodičovskej dovolenke. Na základe vlastných skúseností s nastavením čerpania materskej dávky a dlhoročnej práce so sociálnym systémom na Slovensku viem, ako náročný tento postup môže byť, preto radím, ako na to! Pomôžem Vám, ak riešite podobnú tému. Určite sa oplatí plánovať dopredu! Dominika

Všetky články (2)