Dagmar Rakovická Čanigová

Predstavíte sa nám?

Volám sa Dagmar Rakovická Čanigová, pochádzam z Bratislavy a iba nedávno som sa stala mamou nášho prvorodeného Leonarda, ktorý dovŕšil svoj prvý mesiac.

Dagmar Rakovická Čanigováj Čo dokáže mama

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Od roku 2018 sa venujem problematike potravinových intolerancií (IgG senzitivite), keďže moja vlastná osobná skúsenosť ma presvedčila, ako veľmi nás strava ovplyvňuje a nie vždy tým pozitívnym spôsobom. Rozhodla som sa preto šíriť povedomie o potravinovej intolerancií a založila som si Obchodík Dagmar Rakovická Čanigová - Láskavá výživa pri potravinovej intolerancii na stránke čo dokáže mama, kde ponúkam svoj eBook s receptami bez cukru, lepku, mlieka, vajec, orechov.

 

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Popravde, nikdy nebol môj sen venovať sa výžive na profesionálnej úrovni. Dlhé roky ma však trápil ekzém, na ktorý mi západná medicína ponúkala iba kortikosteroidnú liečbu, ktorú som užívala vyše päť rokov. Dlhý čas som si myslela, že jesť lieky je môj osud až do konca života, kým som nezačala hľadať nové alternatívne cesty. V roku 2016 som sa dozvedela o teste potravinových intolerancií, ktorý deteguje IgG protilátky z kapilárnej krvi. Keď som sa nechala otestovať, zistili mi cez 30 potravinových intolerancií, medzi ktorými boli živočíšne mlieka, moderná pšenica, vajíčko, zemiaky, ryža, množstvo orechov, strukoviny a i. a ja som musela svoj jedálniček zmeniť od základov. Nebolo to jednoduché, pretože potraviny ako pšenica, živočíšne mlieka, vajíčka, zemiaky, ryža tvoria v našich domácnostiach často alfu a omegu. Najťažšie bolo zaradiť sa do spoločnosti, pretože aj keď sa o tom nehovorí, tento spôsob stravovania človeka svojím spôsobom vyčleňuje z kolektívu. Preto som sa v roku 2018 rozhodla dať výpoveď v korporáte, kde som dovtedy pracovala a začala som sa venovať tejto problematike a ukazovať ľuďom nový spôsob stravovania aj pri širokej škále potravinových intolerancií.

Dagmar Rakovická Čanigováj Čo dokáže mama

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Za najväčší úspech považujem spokojnosť, keď mi klient napíše, že mu moje rady poskytnuté na konzultáciách fungujú a hlavne, že správne nastavená eliminačná diéta má úspech aj pri rôznych ochoreniach ako sú migrény, ekzémy, reumatoidná artritída, syndróm dráždivého čreva a podobne. Sama som zažila aké to je prestať konzumovať potraviny, čo Vám škodia a prijať nový spôsob stravovania. Sama sa takto stravujem už viac ako päť rokov a preto môžem povedať, že úspech začína v prvom rade v našej hlave a vnútornom presvedčení, prečo to robíme. Bez silného prečo to nikdy nefunguje.

Ďalším úspechom je pre mňa moja čoskoro vychádzajúca kniha Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom, ktorá čoskoro pôjde do tlače. Bude návodom pre každého človeka, ktorý sa stretol s potravinovými obmedzeniami a hľadá si cestičku, aby vydržal, napriek tomu, že okolnosti nie sú jednoduché. K napísaniu tejto knihy ma viedla moja osobná skúsenosť s odbornou verejnosťou, ktorá často opomína, že nielen potravinové alergie (IgE senzitivita), ale aj potravinové intolerancie (IgG senzitivita) si zaslúži personalizovaný prístup. Preto som sa v knihe rozhodla poukázať na to, ako potravinové intolerancie súvisia s diagnózami ako poruchy autistického spektra, ADHD, neplodnosť u žien, syndróm dráždivého čreva, ekzémy, nadváha a pod.

 

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mám kopec snov a plánov a niektoré si nechám pre seba – momentálne môj najväčší pracovný sen je nájsť work life balance, keďže s malým človiečikom sa pomenia nielen priority, ale aj časové možnosti J.

Dagmar Rakovická Čanigováj Čo dokáže mama

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Využívam každú voľnú chvíľu, kedy môj syn spí či už na odpisovanie e-mailov, zostavovanie jedálničkov pre klientov, prípravu na online konzultácie či úspešné dokončenie kurzu výživového poradcu. Každá voľná minúta je vzácnosť. Akonáhle sa Leonard zobudí, snažím sa byť plnou pozornosťou iba jeho.

 

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Osobne zastávam názor, že skúsenosť má zmysel ak sa o ňu podelíme s ostatnými, pretože pre nich môže byť inšpiráciou ako sa pohnúť ďalej. Zároveň je náročné ísť s kožou na trh, pretože nie každý vás pochopí a často dochádza aj odsudzovaniu, ale aj to je v poriadku. Je to iba filter reality, akým sa niekto pozerá na svet. Osobne som rada, že som sa rozhodla šíriť povedomie o potravinovej intolerancii, pretože viem, že svojím príbehom som pomohla viacerým a to dobro sa mi každým dňom vracia.

Dagmar Rakovická Čanigováj Čo dokáže mama

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Určite sa nebojte ísť za vašimi snami. Osobne rada hovorím, že je možné dávať iba z plnej misy a to je momentálne moje krédo, pretože my ženy sa rady rozdávame pre druhých, ale často zabúdame na tie najdôležitejšie bytosti a to samé seba. A keď nie sme v poriadku my, nemôže byť ani naše okolie, preto nezabúdajme na vlastnú jedinečnosť a dobíjanie bateriek.

Dagmar Rakovická Čanigováj Čo dokáže mama

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (510)