8 tipov na prevenciu súrodeneckej rivality

Šarvátky sú boj o zdroje, boj o svoje miesto v hierarchii nanečisto, doma, v láskavom prostredí. Keď sa to deti naučia v rodine, budú mať výborný základ do života 👍 Ak máte niekto tiež dva dominantné typy detí, tak ma isto chápete 😅 Spomínala som už, že mám obe deti-dvojičky tvrdohlavých kozorožcov? Nuž, ale poďme na tie tipy:

1. Hranie kooperačných spoločenských hier

Spoločenské hry, kde všetci hráči ťahajú za jeden koniec utužuje vzťahy a podporuje kooperáciu. Sú to napríklad Ľadové kryhy (Little cooperation od Djeco), Ovocný sad (Orchard od Haba) či česká kartová hra Chyť draka! (od Loris Games). Alebo voľte klasické hry, ktoré sú však rýchle a víťazi sa tak rýchlo striedajú a za jeden večer vyhráte viacerí.

2. Kolaborácia počas hry so spoločným cieľom: stavanie bunkrov či spoločné pečenie

Rolové hry, kde si deti môžu spracovať rôzne krivdy z bežného dňa sú úžasné. Môže sa stať, že submisívnejšie dieťa sa zrazu stane veliteľom hasičov a to dominantnejšie ho na slovo poslúcha. Alebo si v rámci otvorenej hry vyrovnajú účty z celého dňa, avšak zábavnou formou. Hry a aktivity so spoločným cieľom ako pečenie či stavanie bunkra fungujú podobne.

3. Pravidelné rande s rodičom - dedikovaný čas iba s jedným dieťaťom

Rande jedného rodiča s jedným dieťaťom naplní potrebu 100% pozornosti, ktorú si potom dieťa nemusí toľko uzurpovať doma pri konkurencii súrodencov a iných zlodejov pozornosti rodičov (domáce práce, mobil atď.). Čo tak raz týždenne aspoň hodina iba s jedným dieťaťom a druhý deň výmena? Rande by však mal byť kvalitne strávený čas a nie spoločné vybavovačky po obchodoch či pneuservisoch.

4. Dôraz na pozitívne správanie - keď jeden druhému pomôže

Slová majú silu a možno poznáte aj výrok “kam smeruje pozornosť, tam smeruje energia a tam sa odohráva život”? Keď budete pozitívne reagovať na momenty, keď jeden súrodenec pomáha druhému alebo sa spolu hrajú, posilníte práve tieto situácie.

5. Dostatok autonómie pre každého

Keď dieťa nemá dostatok autonómie, môže si ju uplatňovať práve u súrodenca. Stáva sa to zväčša pri direktívnej výchove a vtedy sa stane, že deti napodobňujú rodičov - rozkazujú jeden druhému, kričia po sebe. Naopak keď zažívajú rešpektujúci prístup, správajú sa aj viac rešpektujúco jeden k druhému.

6. Neporovnávať deti

Porovnávať deti kto lepšie papá, kto sa rýchlejšie oblečie či kto si ako umýva zuby lepším vzťahom nepomôže. Krátkodobo možno motivujú dieťa k želanému správaniu, ale posilnia aj zbytočnú rivalitu medzi deťmi.

7. Neškatulkovať, ale pozerať sa vždy novými očami

Vojdete do izby a vidíte, že jedno dieťa plače. Už dopredu viete, kto za to môže a vynášate súd? Ak sú deti zaškatulkované ako “bitkár”, “provokatérka” či “obeť staršieho brata”, tak sa len ťažko týchto nálepiek zbavujú.

8. Personalizácia namiesto rovnostárstva

Možno poznáte dospelých, ktorí majú súrodencov úplne odlišných od seba. Jeden je úspešný či šťastný a druhý stratený. A mali pri tom rovnakú vychovu. Ale mali aj skutočne rovnaké potreby? Asi nie. Jedno vaše dieťa má možno “jazyk lásky” fyzický kontakt, druhé zas slová uistenia a tretie skutky a služby. Ak budete všetkých zahŕňať iba slovami uistenia, tak 2 z 3 detí budú strádať. Vzťahom to veľmi neprospeje. Naplnené potreby = spokojné deti = lepšie vzťahy.

Možno ste už podobné tipy zachytili, alebo si prečítali rodičovské knihy o súrodeneckých vzťahov a chcete ich preniesť do praxe. Vždy som si pomáhala obdobnými knihami📚 pre deti - o emóciách, odplienkovaní atď. A keďže som hodne riešila súrodenecké konflikty⚔️, ale žiadnu detskú knihu na túto tému som nenašla, jednu som napísala!
Pomôže vám doma:
👉 viesť debatu s Vašimi deťmi o ich šarvátkach
👉 inšpirovať sa možnými riešeniami detských konfliktov
👉 hľadať ďalšie možné riešenia
👉 pretvoriť mnohé škriepky v hru
👉 posilniť detské sebavedomie a nezávislosť
👉 zredukovať čas, ktorý venujete vynášaním rozsudkov medzi deťmi

Kniha Súrodenci spolupracujú je príbeh o tom, ako sa Gregor a Grétka naučili riešiť svoje konflikty. Poznáte to aj u vás doma? Škriepky o hračky či o to, kto bude prvý? Potom je táto kniha práve pre Vás! Pozrieť si ju zblízka či zakúpiť môžete v mojom obchodíku.

Komentáre

Marilena

Nedávno som založila vlastné vydavateľstvo a zatiaľ tu nájdete moju prvú detskú knihu - Súrodenci spolupracujú (Ako sa Gregor a Grétka naučili riešiť konflikty). Podnikala som 10 rokov v oblasti rozvoja ľudských zdrojov, teda aj rozvoja komunikačných či iných zručností. Po narodení dvojičiek som sa presunula od vzdelávania dospelých k rozvoju detí. Svoje poznatky aj skúsenosti som sa rozhodla posunúť ďalej vo forme praktických kníh pre deti. Mojou knižnou misiou je rozvoj kľúčových zručností budúcnosti ako je komunikácia, kooperácia, kritické myslenie či kreativita. 318 798

Všetky články (1)