Alexandra Vrábelová si splnila svoj autorský sen popri 4 deťoch

Dnes som sa porozprávala s Alexandrou, mamou 4 detí z Bratislavy.

Jej príbeh je inspiráciou pre tých, ktorí tiež snívajú, že raz vydajú knihu.

Nedávno si vydala knihu Tajomstvo Opery. Kedy si sa začala venovať písaniu?

Písať príbehy som začala už ako školáčka. Zapisovala som si ich do zošitov, ktoré potom kolovali medzi spolužiačkami po triede. Na strednej škole som začala písať poviedky do školského časopisu a pripravovala som rozhovory s vedúcimi knižníc a kníhkupectiev do Knižnej revue.

Prirodzene, moja túžba bolo pokračovať v štúdiu na Filozofickej fakulte na odbore žurnalistika. To sa však nepodarilo. Talentové skúšky som síce spravila, ale druhé kolo prijímačiek nevyšlo.

Na akej škole si nakoniec skončila?

Trochu atypicky na Stavebnej fakulte (smiech). Celá rodina stavárov ma podporovala v tom, aby som si našla “poriadne“ povolanie, keď už mi tá matematika tak dobre ide.

Po škole prišla práca a moja tvorba sa obmedzila na písanie o omietkach a betóne do časopisu o bývaní. Ale popritom som pokračovala vo vlastnom písaní.

Čo ťa najviac inšpiruje pri písaní?

Vždy som milovala som cestovanie, a nosievala som so sebou malý zápisník, kde som si zaznamenávala zážitky. Nemyslela som si, že z toho ešte niekedy niečo použijem, bola to pre mňa len taká terapia, keď som sa z niečoho tešila alebo som bola smutná, skončilo to práve v denníku.

Teraz, keď už popri deťoch nepodnikám také sólo cesty, by som si priala, aby tých zápiskov bolo viac. Zaujímavé je pre mňa aj browsovanie starými mailami, kamarátkam som písala dlhé slohy, a teraz to vnímam ako veľmi zaujímavé čítanie, akými pocitmi som prechádzala. Samozrejme, aj ohľadom vzťahov😊

Si mamou štyroch detí, mala si popri materskej čas na písanie?

Na písanie popri deťoch už neostalo veľa času. Ale počas materskej som stále uvažovala o budúcnosti. Na logistiku, kde som pracovala predtým, som sa vrátiť nechcela. Túžila som písať, ale nemala som školu, a prax bola z môjho pohľadu nedostatočná. Začala som sa zaujímať o handmade tvorbu, a vyrábala som z korálok bižutériu. Vtedy ešte nebola taká konkurencia (smiech). Založila som si aj e-shop. Ale stále to nebolo ono. Tržby po pár rokoch začali klesať.

Neuvažovala si, že sa vrátiš k písaniu?

Presne tak. Po treťom dieťati som sa rozhodovala, čo ďalej. To som ešte netušila, že príde aj štvrté (smiech). Chcela som si rozšíriť vedomosti z oblasti módy, ktorá ma zaujímala tiež, a spravila som si kurz fashion stylist. Myslela som si, že by som sa takto skôr mohla dostať do lifestylového časopisu. Skladať outfity ma chytilo, a tak som si neskôr spravila kurzy colour stylist, teda na farebnú typológiu, a na wardrobe stylist, aby som mohla robiť revízie šatníka. A tak som sa dostala k stylingu. Popri tom som začala prevádzkovať aj druhý e-shop, s potlačou tričiek Mamimo. Tričká ponúkam aj tu na CDM. 

Pôsobíš aj v redakcii Akčných žien, ako si sa k nim dostala?

V jednej skupine na Facebooku som si všimla oznam, že hľadajú akčnú maminu, ktorá bude písať do novovzniknutého portálu. A tak som k nim začala prispievať článkami. Len tak, zadarmo. Po pár mesiacoch prišla ponuka viesť redakciu. Mala som už štvrté dieťa, a tak to rozhodovanie nebolo jednoduché, či na to budem mať popri stylingu a dvoch e-shopoch čas. Bolo to však moje vysnené povolanie, a tak som súhlasila.

A práve vďaka tomuto portálu som sa dostala na veľmi veľa inšpiratívnych eventov. Jedným z nich bolo Písanie ako sebarealizácia a zárobok, ktorý sme robili pravidelne, a pozývali autorov, aby rozprávali o písaní. Asi po štvrtom takomto podujatí som nabrala odvahu a oslovila literárnu dulu, Soňu Borušovičovú, ktorá bola tiež jednou z hostiek. To sa udialo minulý rok. Povedala som si, dokedy budem čakať? Najmladšia dcéra už bola v škôlke, takže mi trochu odbudlo z povinností. Hovorila som si, že to skúsim, a bude to lepšie, ako stále uvažovať a ľutovať, že som pre ten sen vydať knihu nič neurobila. Poslala som jej svoje tri poviedky a s napätím som čakala, čo na ne povie.

A ako ich zhodnotila?

Že sa jej to páči a môžeme ísť do knihy. Skoro som odpadla. Neverila som tomu, že je ten sen reálny.

Povedala však, že nech ešte jednu časť dopíšem a bude to lepšie zlúčiť do jednej knihy. A tak sme poviedky prepojili, aby vznikol jeden celistvý príbeh. Bolo nám však jasné, že do Vianoc to nestihneme. Tak som „zo šuflíka“ vytiahla ďalšiu poviedku, takú moju srdcovú záležitosť, že urobíme najprv niečo menšie. A tak sme ešte pred Vianocmi vydali tajomno-romantickú novelu Tajomstvo Opery, ktorá sa odohráva v Paríži.

Ako si riešila financovanie?

Išla som cez crowdfunding na Startlabe. Nestanovila som si cieľ vyzbierať plnú sumu, ktorá by mi pokryla všetky náklady, ale nižšiu, lebo som rátala som s tým, že to bude náročné. Zvolila som hranicu 1500 eur. Už aj to bolo veľmi ťažké. Je to vlastne celé na autorovi a nevýhoda je v tom, že pravidlá neumožňujú paralelne počas kampane ponúkať knihu na iných platformách. A ak máte stanovený termín, máte čo robiť, aby ste danú sumu vyzbierali, a platíte si aj kampane na sociálnych sieťach, čo je vlastne výdavok navyše.

Navyše mám tú skúsenosť, že veľa ľudí tento koncept nechápe, písali mi, že nechcú podporiť kampaň, ale chcú si kúpiť knihu. Tým, že si ako odmenu vyberú knihu, kupujú si ju vlastne v predpredaji, ak bude kampaň úspešná. Alebo sa obávajú, že ak si kúpia niečo, čo ešte reálne neexistuje, prídu o svoje peniaze. To však vôbec nie je tak. Ak je kampaň neúspešná, suma sa im vráti.

Akú máš spätnú väzbu?

Musím povedať, že ešte počas tlače knihy ma prepadali pochybnosti. Či je to dosť dobré, či to nie je príliš romantické, či ma za to niekto neskritizuje. Ale dostala som veľmi veľa pekných správ. Ženám sa najviac páčia dialógy, chémia medzi hlavnými predstaviteľmi, romantika a tajomnosť, ale najviac ich mrzí, že je to krátke.

Vydať novelu bolo trochu aj zámerom, pretože sme chceli niečo netypické. A bála som sa aj toho, že keby som tam pridávala ďalšie kapitoly, skĺzlo by to do nudy. Soňa to nazývala, že ideme vydať Saganovú (úsmev). Tento formát sa nám zdal byť chutný, je to zúžená A5 a obálka je z kreatívneho papiera. Nechcela som tuctovú knihu, ale milú chuťovku, ktorú si môžete vziať aj na cesty. Zohľadnené je to aj v cene, že nestojí ako klasický román.

A druhá vec bola, že sa čitateľkám nepozdával záver, ktorý som nechala trochu otvorený. Pôvodne to malo skončiť smutne, ale pri finalizácii sa mi už v hlave črtalo, ako by sa dej mohol vyvíjať ďalej, tak som si radšej nechala priestor na voľné pokračovanie. A práve ho dokončujem.

A čo teda ten pôvodný román?

Pracovný názov je V tieni koridy a dúfam, že sa tento rok už dočká vydania. Sú to 4 príbehy z rôznych období ženy. Prvý je o ceste mladej absolventky po Španielsku, kde stretáva zaujímavého muža. Druhý je z prostredia polície, kde pracuje a snaží sa presadiť ako žena, čo je dosť náročné. Tretí príbeh je z pohľadu muža a štvrtý je o vydatej žene, ktorá sa po materskej túži uplatniť v práci. Tam však na ňu číha pokušenie v podobe príťažlivého a sofistikovaného šéfa.

Ako hodnotíš tieto tvoje skúsenosti so samovydaním knihy?

Teraz už sa pozerám na každú knihu s veľkou úctou, lebo viem, čo všetko za tým stojí, koľko práce a úsilia, nekonečných prepisov a kontrol textu. A od koľkých ľudí závisí finálna podoba knihy. Veľakrát autor nemá dosah na určité úpravy, zalomenie, obálku (ak ide cez vydavateľstvo) a pod. Čitateľ knihu vníma iba ako celok, a myslí si, že za každý prvok knihy je zodpovedný autor. A teraz oveľa viac vážim svoje slová, a aj keď sa mi nejaká kniha nepáči, dávam si pozor na to, čo poviem.

Kde si možu zaujemcovia knižku Tajomstvo Opery objednat? 

Je k dispozícii v obchodíku na CDM tu. 

Máš za sebou skúsenosti s tromi e-shopmi a s tvorbou ďalších dvoch webov, zvykneš sa o tieto skúsenosti podeliť?

Áno, píšem pre už spomínaný portál, kde radíme začínajúcim podnikateľkám, sú to najmä články o marketingu, o sociálnych sieťach, základných SEO nastaveniach, o tom, ako si napríklad vytvoriť web, vizitku alebo logo. Sama som tieto služby zopár krát preplatila, až som prišla na to, že si dokážem spraviť veci aj svojpomocne. A tak som vyskúšala spraviť web od úplného začiatku od domény až po finálnu podobu pre kamarátku. A keďže som si to takto otestovala, teraz tieto služby už aj ponúkam tu na CDM. Mám aj prvé zakázky a vždy sa pritom aj niečo nové naučím, čo ma veľmi teší. Trochu som sa prispôsobila dobe, lebo počas korony je náročnejšie mať klientky na styling.

Komentáre

Michaela Ray - Knihy pre deti

Všetky články (16)