Čary – čmáry s deťmi ♥ Štýlová nástenná interiérová maľba pre múdre hlavičky

Lucia Benková, autorská maľba
Nástenné maľby patria k najstarším výtvarným technikám vôbec, z ktorých ľudia dodnes získavajú ctené poznatky. Ani dnes maľby na stene nezaostávajú, naopak čoraz viac sa stávajú štýlovým doplnkom interiérov a exteriérov.

Písmena, čísla, farby, pravo-ľavá orientácia na ploche, zrakové vnímanie, číselná predstavivosť, porovnávanie veličín z obrázkov bez pochýb dokáže aktívne cibriť múdre hlavičky. Ak k tomu pridáme účelové, estetické, farebné ladenie s interiérom, dokážeme vytvoriť obraz na stenu lahodiaci očkám ale aj múdrym hlavičkám našich detí, ktoré nasávajú vedomosti prostredníctvom podaných vnemov, teda zážitkov nadobudnutých vnímaním.

Lucia Benková, autorská maľba MŠ Kocurany

Nástennú interiérovú maľbu pre múdre hlavičky je vhodné prispôsobiť požiadavkám a viacerým aspektom:

  • požiadavkám zariadenia (MŠ, ZŠ, zdravotné zariadenia, interné a externé ihriská, detská izba a pod.),
  • vekovej kategórií,
  • účelu využitia (oddychové, relaxačné, zábavné, pohybové, športové...),
  • farebnosti interiéru,
  • rozmer miestnosti,
  • podklad pre zhotovenie nástennej maľby (na základe podkladu volíme techniku maľby).

Lucia Benková, autorská maľba

Obr. Zdroj: Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Maľba zhotovená pre novovybudovaný ekologický projekt - MŠ v obci Kocurany, trieda Sovičky.

Postup:

Nástenné maľby sa zhotovujú najčastejšie prostredníctvom spreju, alebo štetcu s použitím akrylových, kvašových, alebo temperových farieb. My sme použili farby akrylové, ktoré si udržujú po zaschnutí farbostálosť a sú vode odolné, tzn. akrylové farby možno použiť aj pri tvorbe maľby na stenu v exteriéri.

Lucia Benková, autorská maľba

Tipy:

Bonusom štýlovej maľby môže byť vzdelávacia vložka. Obrazové prezentácie majú pre dieťa v predškolskom veku a v  rannom školskom veku osobitý význam. Učenie z obrázkov je ľahšie zapamätateľné, pútavé, zážitkové a dokáže účelne prispieť k osvojeniu požadovaných poznatkov. Vzdelávacia vsuvka maľby pri vhodne zvolenej interpretácií dokáže vďaka obrázkom transformovať vnemy detí na zážitky a využívať tak úžitok nástennej maľby v rámci fantázie a kreativity do nekonečna.

 

Ostávam s pozdravom a prianím skevelých nápadov!

Lucia Benková

autorka kníh pre deti odporúčaných psychológmi na podporu rozvoja EQ u detí  Úsmev na dobrú nocPaleta života zajačika Čudovačika

Autorka získala za doterajšiu tvorbu Čestné uznanie udelené OZ Benedit „Zlaté pero Ladislava Ťažkého za originálnu tvorbu vo výchovno-vzdelávacej oblasti pre deti a rodičov“.

POZOR ROZDÁVAME DARČEKY! Kúpou oboch publikácií teraz získavate DARČEK - obojstrannú edukačnú hračku zajačika Čudovačika. OBJEDNAŤ

Komentáre

Lucia Benková

Som mamou dvoch úžasných deti a robím prácu, ktorá ma nesmierne teší. K písaniu a ilustrovaniu kníh pre deti som sa dostala nečakane, s odhodlaním pomôcť nášmu synovi, ktorý sa jedného dňa, po príchode súrodenca, prestal smiať a neskôr prestal prijímať potravu. Na odporúčanie lekára sme s dieťaťom nadviazali komunikáciu prostredníctvom príbehov a podarilo sa nám synovi vyčariť opäť úsmev na tvári.

Všetky články (24)