DESAŤ VECI, KTORÉ BY KAŽDÉ DIEŤA CHCELO, ABY STE VEDELI

Hádky, podpichovanie, odstrkovanie medzi deťmi nie sú ničím výnimočným a stretáva sa s nimi takmer každé dieťa a to je správne. V čom? Prostredníctvom hier sa učia spoznávať okolitý svet so všetkým čo prináša, porozumieť svojim citom, reakciám, ovládať svoje správanie, rozvíjať sebareguláciu. Ale čo ak hádky, podpichovanie, odstrkovanie medzi deťmi spôsobujú cielené opakované útoky silnejšieho jedinca alebo jedincov voči slabším? Počiatočný stav vyčleňovania zo skupiny tzv. ostrakizovanie býva varovným signálom začiatku šikany. Tá dokáže znepríjemniť a strpčiť život obetiam, kolektívu, pedagógom, rodičom aj agresorom. Najväčším problémom je skutočnosť, že aj keď sa deti stretávajú s agresívnym správaním, nezmienia sa o ňom, a to buď zo strachu, alebo sa pre nedostatočne rozvinutú empatiu nedokážu vžiť do prežívania obete a útoky tak pokračujú.

Lucia Benková

Prečo si aj „šikana bez modrín“ vyžaduje zvýšenú pozornosť? A čo by si želalo každé dieťa, aby rodičia vedeli?

  • Počiatočné štádium šikany sa vyskytuje takmer v každom školskom zariadení, preto treba venovať tomuto javu obzvlášť pozornosť.
  • Agresivita sa nemusí nutne prejavovať len fyzickým násilím.
  • „Útoky bez modrín“ ubližujú, spôsobujú zranenia, a bolia rovnako silno ako fyzické napadnutie.
  • Šikanovanie je mimoriadne nebezpečná forma násilia, ktorá ohrozuje základné výchovné a vzdelávacie ciele školy.
  • I pri relatívne nízkej intenzite šikany môže u obeti dôjsť k závažným psychickým traumám s dlhodobými následkami.
  • Šikana môže mať mimoriadne vážne následky, pretože nielen ubližuje ťažko obeti, ale kazí vzťahy v celej skupine, v školskej triede, poškodzuje etický i psychický vývoj väčšiny, alebo dokonca všetkých detí, všetkých nedobrovoľných svedkov.
  • Deti takmer nikdy o šikane nehovoria a to buď zo strachu, ale mnohokrát i preto, že nechcú „žalovať“. A tak šikana ostáva dlhodobo skrytá.
  • Boja sa, že situácia by sa mohla ešte zhoršiť. Týrané dieťa uverí, že agresor má pravdu a prežíva pocit viny a hanby.
  • Deti si na násilie zvyknú a myslia si, že je také správanie v poriadku, mnohé sa dokonca pridajú na stranu útočníka.
  • Niektoré deti si berú týranie rovno domov v mobiloch.

Lucia Benková

Aké sú možnosti rodičov v boji proti šikane?

  • Rozvíjať hodnotovú orientáciu u dieťaťa, v ktorej hodnota osobného prospechu a vyniknutia by mala byť v rovnováhe so vzájomnou solidaritou a ochranou slabých.
  • Udržiavať si dôveru s vlastným dieťaťom a snažiť sa mu porozumieť.
  • Vychovávať dieťa odolné k šikane. Malo by byť poučené, že nikto nemôže ubližovať žiadnym spôsobom jemu, ani žiadnemu inému spolužiakovi.
  • Ak sa dieťa stretne so šikanou, alebo sa rozhodne pomôcť spolužiakovi, pochváliť ho a poskytnúť mu ochranu a pomoc.

Práve vychádza tematicky ojedinelá publikácia od slovenskej autorky Lucii Benkovej pre deti a rodičov vykresľujúca obraz empatie a naopak bezohľadnosti medzi deťmi. Kniha slúži ako podnetný materiál pri prevencií a odhalení šikany, čím napomáha chrániť detské srdiečka pred útokmi rovesníkov. Záver knihy je venovaný užitočným radám a odporúčaným postupom pre rodičov a pedagógov pri strete s ostrakizmom.

Lucia Benková

Kniha SRDCOKA - Slnko svieti rovnako pre všetky deti je práve v predaji spolu s krásnou hračkou, ktorá môže slúžiť zároveň ako pomôcka pri odhalovaní šikany.

CHCEM OBJEDNAŤ

 

Komentáre

Lucia Benková

Som mamou dvoch úžasných deti a robím prácu, ktorá ma nesmierne teší. K písaniu a ilustrovaniu kníh pre deti som sa dostala nečakane, s odhodlaním pomôcť nášmu synovi, ktorý sa jedného dňa, po príchode súrodenca, prestal smiať a neskôr prestal prijímať potravu. Na odporúčanie lekára sme s dieťaťom nadviazali komunikáciu prostredníctvom príbehov a podarilo sa nám synovi vyčariť opäť úsmev na tvári.

Všetky články (24)