Ide to aj bez kriku - typ na knihu, ktorá zmení váš pohľad na výchovu

Mária Kloknerová - Ide to aj bez kriku 

 

Už sa vám niekedy stalo, že vás kniha chytila za srdce hneď na úvodnej strane? Mne sa to úprimne stalo vlastne prvý krát pri knižke našej maminky Majky Kloknerovej – Ide to aj bez kriku...

Priznám sa, že občas na svojho 7 ročného syna kričím. Nedostatok spánku (keďže mám ešte 5 mesačnú dcéru), vypäté situácie a jeho odvrávanie či nepočúvanie sú pre mňa kombinácia hodná explózie. A priznám sa aj s ďalšou vecou. Keď dokričím a „vychladnem“ je mi smutno. Sama viem, že som kričať nemusela. Že to, čo syn "vyviedol" nebolo predsa len také hrozné a že som to prehnala. Slová, ktoré vyslovíme, však nikdy nemôžme vziať späť. Môžme sa len poučiť a nabudúce sa zachovať inak. Ale ako? Ide to skutočne aj bez kriku?

 

Jeden príklad za tisíc slov

Ako som písala v úvode, kniha sa doslova dotkla môjho srdca už v jej úvode. Pár minút som ostala len tak sedieť a zamýšľala sa. Musím povedať, že práve toto je to, čo z môjho pohľadu robí knihu výnimočnou.

„Bola som na výlete s mojou malou Hankou. Bolo to niekedy v lete, na hrade, tuším to bol Beckov. Oproti nám išiel sprievod detičiek zo škôlky. Asi výlet. Držali sa za rúčky v pároch a postupovali dopredu korigované dvomi vychovávateľkami/učiteľkami.
Jednému dievčatku vypadla z vačku hračka a chlapček za ňou sa práve zohol, aby jej ju podal. Logicky, musel zastaviť a tým pádom aj jeho dvojička a všetky deti za nimi. Pani vychovávateľka v rýchlosti, bez toho aby skúmala dôvod zastavenia, začala na deti kričať. Kričala, že sú neposlušné, nevychované, nedisciplinované, zdržujú ostatných… a podobne. Nemala som chuť ďalej ju počúvať. My sme išli ďalej. „

 

Toto je spomínaný úryvok z knižky, ktorý ma donútil zamyslieť sa nad tým ako často som ja sama takouto vychovávateľkou, ktorá vidí len malú časť celku ale okamžite hodnotí celú situáciu negatívne. Knižka Majky Kloknerovej vás donúti nakuknúť do svojho vnútra a odhaliť skutočné príčiny vášho kriku na deti. Pomôže vám aj vžiť sa do kože vášho dieťaťa a pochopiť jeho správanie v určitých situáciach. 

                                                                                                    Autorka knižky Majka Kloknerová s dcérou Hankou

                                                                                                        na obrázku autorka knižky Majka Kloknerová s dcérou Hankou

 

Nie je to len o kriku 

Každá kapitola a každá úvaha autorky vám otvára srdce a posúva vás bližšie k cielu ktorý nie je len nekričať ale stať sa lepším rodičom. Knižka na svojich 158 stranách skutočne nerozoberá len problematiku kriku ale celkového vnímania vášho dieťaťa.  Veľmi sa mi páči napríklad kapitola „Potreby vášho dieťaťa“. Autorka tu opäť veľmi láskavo píše o zakladných emocionálnych potrebách dieťaťa, ktoré si dieťa samo naplniť nedokáže. Vedeli ste, že práve nenaplnenie týchto potrieb môžeme byť dôvodom vzdorovania či nervozity vášho dieťaťa?

Nebudem vám ďalej prezrádzať ale z celého srdca vám odporúčam „investovať“ týchto 9,99€ za knižku do poznatkou, vďaka ktorým môžete byť lepším rodičom. 

Knižku kúpite tu: https://www.codokazemama.sk/produkt/kniha-ide-aj-bez-kriku 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (511)