Janka Olajcová: "Rob, čo môžeš, s tým, čo máš, tam, kde si"

Volam sa Janka Olajcová som manželka a mama dvoch skvelých výmyselníkov.

Ich veľký záujem o veci bežné i nevšedné ma nikdy nenechá zaspať na vavrínoch.

Práve oni, moji chlapci boli podnetom, inšpiráciou a motiváciou na vznik Baby Tree - šitie látkových plienok a eko doplnkov 
 

Keď sa nám narodilo naše prvé dietko, veľmi nám nevoňalo (a to nielen doslovne) toľké množstvo odpadu z jednorazových plienok, ktoré sme každý deň vynášali. V tom čase som sa dostala k látkovým, presnejšie povedané, k moderným látkovým plienkam. Myšlienka používať ich ma nadchla od prvej chvíle. Hlavne keď som po nahliadnutí hlbšie do témy zistila, že okrem ekologického prínosu má používanie látkoviek výrazný benefit aj pre zdravie dieťatka.

Keďže manželove zamestnanie nás dostalo ďaleko od všetkých našich blízkych, rodiny, priateľov, ostali sme sami na všetky nástrahy života. Sama doma s dieťaťom, v neznám prostredí. Potrebovala som nejakú činnosť, ktorá by ma odviedla od každodennej rutiny, nejakú psychohygienu. Od mala som rada tvorila, čo ma sprevádzalo až do dospelosti  štúdiom výtvarného umenia  a literatúry ... no a teraz sa všetko točilo okolo nového člena ... takže som mu začala šiť látkové plienky

Po pár pokusoch som navrhla svoj prvý strih, vychytala muchy plienok, ktoré sme už doma mali a netrvalo dlho, keď aj moje kamarátky chceli, aby som pre ich drobcov tiež ušila také plienky Postupne som okrem rôznych druhov moderných látkových plienok začala šiť aj všakovaké doplnky, ako pre našich najmenších, tak aj pre veľkých, najmä pre mamičky, ženy, ako napríklad stále viac a viac populárne a s obľubou používané dámske látkové vložky. Hlavným atribútom je pre mňa vysoká kvalita materiálov, ich čistota (zdravotná nezávadnosť) a taktiež originalita farieb a vzorov. Mojou druhou prioritou je spokojný zákazník. Keď mi mamičky píšu a ďakujú nielen za samotné vecičky, ale za celú interakciu, ktorá medzi nami prebehla, sú to momenty, ktoré ma dobíjajú energiou a motivujú zotrvať v tom, čo robím a robiť to ešte lepšie. Šitie sa stalo mojou pasiou.

Ako čas ubiehal, uvedomovala som si, že záver rodičovskej sa blíži a stále viac som sa zaoberala myšlienkou, čo budem robiť ďalej. Pôvodné zamestnanie som opustila v momente, ako sme sa presťahovali. Ponuky nového som síce mala aj v novom kraji, ale myšlienka, žeby moje hobby by mohlo byť aj mojim chlebíčkom sa mi celkom pozdávala. A keď manžel prišiel s tým, že by som to mala skúsiť, neváhala som a začali sme podnikať.

Určite to nie je jednoduché, naopak, bez podpory mojej rodiny a hlavne manželovej pomoci by to bolo asi nepredstaviteľné. Každý kto kedy okúsil podnikanie vie, aké úsilie si to vyžaduje, ale jedným dychom musím povedať, že mi to zároveň dáva slobodu, ktorú som ako zamestnanec nikdy nemala.

Hlavne teraz, ako mama malých detí, môžem povedať, že byť pánom svojho času je na nezaplatenie. To je to najcennejšie, čo mi moja práca teraz prináša. Byť s mojimi deťmi vždy vtedy, keď ma potrebujú a keď chcem.

Samozrejme, každá minca má dve strany a nezriedka ma musia od stroja a práce odtŕhať, lebo voči svojim zákazníkom, všetkým tým mamičkám, babičkám, tetám, pociťujem obrovskú zodpovednosť a vďaku za to, že si vybrali práve mňa. Je to pre mňa záväzok a chcem im odovzdať 100%-nú kvalitu.

Bez pochýb, je dôležité nájsť balans, aj keď niekedy to môže byť ťažšie, keď je vaša práca aj vašim hobby. Preto rada siahnem po dobrej knihe, idem s rodinkou na výlet a zacvičím si.

Na záver by som sa s vami rada podelila svojím mottom a životným krédom, ktoré je zároveň aj môj odkazom všetkým ambicióznym, šikovným a za šťastím ísť odhodlaným mamičkám.
"Rob, čo môžeš, s tým, čo máš, tam, kde si." 

•    YouTube: youtu.be/eZytkK0wHN4
•    instagram: www.instagram.com/babytreesk


Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)