Mamka Dianka vytvorila škriatka, ktorý uspáva detičky

Maminka Dianka mi raz len tak spontánne rozpovedala príbeh o svojom škriatkovi, ktorý každý večer pomáha uspávať jej synčeka. A keďže tak ako ja, väčšina mamín má problém s uspávaním svojich drobcov, rozhodla som sa ju na jej ceste podporiť. Môj škriatok je úžasný pomocník, ktorého odporúčam všetkým mamkám, ktoré chcú podporiť myslenie a tvorivosť svojich ďetičiek a nenechať to robiť za ne počítače, mobily a tablety.

Diuška hovorí:

„Už rok sdianaom sa pohrávala s myšlienkou napísať niečo pre deti. No nijaká téma mi na um neprichádzala! Máme kocúrika, ktorý s nami požil v troch krajinách, a tak som chcela niečo šikovné napísať o ňom, ale poviem vám – bol to boj. Všetko znelo smiešne a nútene a slová neprichádzali.

V jedno popoludnie, keď som dávala mladšieho syna spať, a iste to poznáte, mrvil sa a dvíhal nohy až po luster, rúčkami niečo vo vzduchu maľoval, nie a nie zaspať. Rozmýšľala som, ako ho upokojiť, a zrazu mi prišli do hlavy prvé slová básničky „Môj Škriatok, pozri sa, pozri sa na nebo, uvidíš tam…“ aj s melódiou. Mrňúsa to zaujalo a započúval sa do ďalších neotesaných slôh. Vyletela som z izby a rýchlo zapísala, čo ma napadlo, s tým, že to vedome dokončím neskôr. Jasné, že zo spania nebolo nič, aj som chviíľu z toho bola namrzená.

 

IMG_20151004_141322A potom prišla realita. Keď som zistila, že tlač knihy stojí všehovšudy tisícky a tisícky a tisícky eur, a že ešte neviem kresliť tak, aby Škriatok nevyzeral na každom obrázku divne, tak som to vzdala. Proste sa to nedalo. No aj keď som sa s knihou  v duchu rozlúčila, nedalo mi to pokoja. Veľmi som chcela Škriatka dostať medzi ľudí, lebo som mala pocit, že to ani nebol môj nápad, ale že mi to akoby ktosi pošepkal.

E-kniha sa zrazu ukázala ako dostupná forma. Aj skvelá ilustrátorka sa našla. Čo však ďalej? Deti si prečítajú na tablete knihu a ďalej nič? Trošku namáhania mozgu ma doviedlo k tomu, že som Škriatka vybrala z digitálneho sveta a zapojila ho do niečoho širšieho, do niečoho, čo sa aktuálne deje a čo môže byť relevantné aj pre iných rodičov a čo aj mne leží na srdci. Tak vznikol projekt o digitálnej rovnováhe a dôležitosti detskej kreatívnosti pod názvom Smart Era ©.

 

skriatokE-kniha o Škriatkovi sa v ňom stala akýmsi medzníkom, ktorý spája virtuálny svet a realitu a snaží sa nachádzať zlatú strednú cestu pre naše deti, ktoré vyrastajú obklopené smart vecičkami a často majú problém venovať svoj čas aktivitám rozvíjajúcim ich myslenie a tvorivosť, pretože počítače a tablety ich do seba priam „vťahujú.“ Smart Era © sa zameriava na budovanie správnych dlhodobých návykov zmysluplného používania týchto skvelých digitálnych vynálezov tak, aby to nepoškodilo zdravý detský vývoj.“

 

IMG_20150808_171800S projektom Môj Škriatok maminke Dianke pomáha ďalšia šikulka – mamička 2 chlapcov Janka Vozňáková, ktorá vyrába škriatkom tie originálne čapice.

Janka už ako malé dievča mala často tvorivé chvíľky. Rada vyrábala rôzne dekorácie a obdarúvala nimi svojich blízkych. Keď sa jej narodil prvý syn, začala sa viac venovať háčkovaniu a výrobe bižutérie, čím teraz napĺňa svoj voľný čas. Toto všetko zvláda pri povolaní zdravotnej sestry a 2 synoch. Paráda! Nečudo, že si ju Dia zobrala do tandemu.

Takže zdar ďalšej šikovnej slovenskej mamine. Diuša moja zlatá, želám Ti veľa šťastia. A.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (511)