Marec mesiac knihy - vyrobte si záložku zo stužky

Záložky v detských knihách sú zázračné. Každý rodič vie, že keď dočíta príbeh a založí záložku, pri ďalšom čítaní ju nikdy nenájde na rovnakom mieste. Zázračná záložka sama z knižky vyskočí a schová sa do iného príbehu. Alebo do úplne inej knihy. Alebo dokonca celkom odíde, vydá sa do sveta a nikto ju viac nenájde.

Tieto zázračné záložky, volajú sa sťahovavé, majú sesternice. Sú tiež zázračné, ale celkom inak. Pevne sa držia knižky a strážia stránky tam, kde ich založíme. Civilný názov je záložky zo stužiek, no oveľa radšej majú pomenovanie cifrované. Vycifrovať si ich môžete ako len chcete. Detičky vám určite s radosťou pomôžu povyberať farebné stužky, veselé gombíky, gumičky a všakovaké ozdôbky.

Výroba cifrovanej záložky je jednoduchá, rýchla a zábavná. Potrebujete iba stužku, menšiu tenkú gumičku do vlasov, gombík, ihlu a niť. Ostatné doplnky už sú len na vašej fantázii. Na knihu klasickej veľkosti budete potrebovať približne 45cm stužky. Odporúčam aspoň centimeter širokú. Ak máte veľa kníh rozličných veľkostí, urobte si záložiek viac. Založte stužku približne v strede knihy, natiahnite konce k sebe a odstrihnite tam, kde sa stretnú. Po založení oboch koncov vznikne priestor akurát na gumičku.

Jeden koniec stužky založte na rubovú stranu približne centimeter a potom ešte raz. Keď sklad prežehlíte, bude sa lepšie šiť, nebude sa šmýkať a rozkladať. Zašite pevne po celej šírke stužky (ja som obšila aj po okrajoch). Zopakujte na druhom konci ale s tým, že pred zašitím vložíte dnu gumičku. Na koniec bez gumičky prišite gombík a záložka je hotová. Môžete ju samozrejme ešte ľubovoľne dozdobiť, aby bola naozaj krásna cifrovaná.

Vyskúšajte, či bude cifrovaná záložka zázračne strážiť stránky v knižkách vašich detí. A ak sa predsa len rozhodne vziať nohy na plecia a utiecť do sveta, už viete ako si vyrobiť novú, možno ešte krajšiu, vycifrovanejšiu 😉

 Lana

Kreatívna mamička, ktorá tvorí pod menom LANA, má veľa zaujímavých výtvorov, ktoré si môžete kúpiť aj v jej obchodíku. Nájdete v ňom štýlové háčkované náhrdelníky, ktoré vďaka použitým materiálom a spracovaniu poslúžia aj na zabavenie detí pri dojčení a nosení, jedinečné slintáčiky na nosiče, autorské hračky, zero waste výrobky a mnoho iného. Zároveň LANA pracuje už 8.rok ako certifikovaná poradkyňa pri dojčení. Osobné poradenstvo poskytuje v Stupave, kde organizuje aj kurzy prípravy pre tehotné a stretnutia mamičiek na podpornej skupine a v okolí. Učí tiež rodičov viazať detičky do šatky a používať ergonomické nosiče. 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)