Prečo aj psychologičky čitaju svojim deťom knihu “Som skvelé dieťa”

Mnohé psychologičky sú zároveň aj mamy. Sedem z nich nám prezradilo, prečo čitaju svojim deťom knihu Som skvelé dieťa.

Mgr. Jana Petrášková, psychologička, dula a mama 3 detí:

Je zážitok čítať túto knižku deťom! Je v nej veľa krásnych a hlbokých myšlienok, podaných jednoduchým a zároveň pútavým spôsobom. Naše deti s radosťou počúvajú, alebo majú veľa zvedavých otázok a úplne prirodzene sa stotožňujú s postavou malého zajačika. 

Usilujeme sa o výchovu s rešpektom a táto knižka krásne ladí s postojmi, ktoré našim deťom vštepujeme. Je pre mňa radosť čítať deťom práve tento príbeh. Myšlienky, na ktoré upriamuje pozornosť, nás všetkých napĺňajú pokojnou radosťou a častokrát ešte doznieva láskyplná atmosféra. Máloktorá kniha toto dokáže v takej miere. Nie je to iba pekný príbeh. Prepojenie rozprávky a poznatkov o duševnom zdraví, robí z tejto knižky unikát.

 

Mgr. Veronika Čisľáková, psychologička & mama chlapčeka:

Vo výchove sa uberám cestou kontaktného a vnímavého rodičovstva, takúto knižočku veľmi chválim. Myslím, že ste vybrali tých 7 základných oblastí naozaj dobre. Sama viem, aké je dôležité opakovať dieťaťu, že je milované, prijímané také aké je, podporovať jeho šikovnosť. Vaše texty budú určite skvelou pomôckou pre tých, ktorí chcú správne sformulovať takúto podporu pre dieťa. Texty pôsobia pútavo, obrazotvorne, zrozumiteľne, jednoducho. Keď som si prezrela ilustrácie, umocnil sa vo mne ešte viac pocit istoty, bezpečia a z tých obrázkov na mňa pôsobí neha, láskavosť a vzájomná podpora :)

 

Mgr. Dominika Angelovičová, psychologička a mama 4r dievčatka:

Kniha je nádherne ilustrovaná, obrazové vnemy ešte viac posilnia u detí jej posolstvo. Dcéra má štyri roky, rozprávky sa jej páčili. Text v sebe nesie silné posolstvo, ktoré je jasne zrozumiteľné. Ako mame menšieho dieťaťa mi robilo problém akurát množstvo priamej reči, čo sa náročnejšie interpretuje. Inak úžasná a veľmi potrebná téma, do ktorej ste sa pustili.

 

Mgr. Nikol Beluská, psychologička a mama 1.5r chlapca:

 Ako začínajúcu psychologičku ma veľmi zaujímajú knihy na základe ktorých sa dá pracovať s detskou dušičkou. Môj syn má zatiaľ ešte len 17 mesiacov, ale určite bola pre mňa táto knižka inšpirujúca. Chcem mať zo syna zdravé dieťa s radosťou a chuťou do života, aby mal rád sám seba a robil čo ho baví, nie čo chcú ostatní. Najviac ma zaujala kapitolka bublina bezpečia, myslím že je to úžasný nápad ako pomôcť deťom bojovať proti ich strachom.

 

Mgr. Silvia Lidajová, psychologička a mama 9r chlapca:

Ako psychologička a lektorka osobného rozvoja dávam tejto útlej knižke dvanásť bodov z desiatich. Prostredníctvom príbehu zo zvieracej ríše, ktorú deti milujú a vedia sa s ňou rýchlo stotožniť, si môžu postupne uvedomovať, akými jedinečnými a hodnotnými bytosťami sú. Naučia sa, že nič sa nestane, ak rozbijú pohár či vylejú čaj. Všetko je súčasťou učenia a nikto, ani „dospeláci“, nie sú neomylní. Dáva to dieťaťu vnútorný pokoj a sebaistotu v duši. Knižku sme čítali spolu s naším 9-ročným synom, lebo som chcela poznať jeho názor. Povedal, že knižka je určite aj pre väčšie deti a prirovnal ma k mame zajačici v príbehu. Vraj to máme u nás doma dosť podobne. To ma ako mamu nesmierne potešilo. Ako rodič som si v príbehu našla skvelé odporúčania a afirmácie, ktoré sú určite výbornou pomôckou nielen pre deti, ale aj dospelých, pretože niekedy, keď prídu náročné situácie, potrebujeme tiež podporiť svoju sebaúctu. 

 

Mgr. Lucia Baková, psychologička a mama 2 deti: 

Stvorročnej dcere sa pribeh o zajacikoch velmi pačil, po kazdej kapitole si pytala hned dalsiu. Z psychologickeho hladiska su v knizke zdoraznene rozne psychicke konstrukty, ktore je vyznamne u deti podporit či rozvinut. Najviac nas obe zaujala kapitole o bublinke bezpecia, kedze dcera momentalne v sebe riesi rozne strachy, bublina nam pomaha s nimi pracovat.

 

Mgr. Martina M.M., psychologička a mama 2 deti: 

Mam detičky vo veku 2 a 5 rokov. Dvojročného syna zaujímali predovšetkým očarujúce ilustrácie, ale 5 ročná dcérka už bola vtiahnuta do deja a aj skvelý parťak na rozhovory. Otázky po každom príbehu vnímam ako veľmi nápomocné pre rodiča, ak je dieťatko menej zdielne. U nás dcérku spontánne zaujímali otázky po každom príbehu, pýtala sa na ten vlastny príbeh... Pracujem aj ako detská psychologička a narativna terapeutka, pri svojej práci teda častokrát využívam príbehy. Vaše príbehy sú písané jednoduchým jazykom, co oceňujem a sú preto vhodné pre rôzne typy deti a rôzny vek. Môžu byť dobrým podpornym zdrojom na uvoľnenie a rozprudenie rozhovoru s dieťaťom. Viem si teda predstaviť ich použitie na začiatku sedenia na uvoľnenie počiatočného napätia, alebo na záver stretnutia ako príjemnú bodku za stretnutím, niečo s čím dieťa odchádza domov a ma priestor na "vlastne spracovanie" v medziobdobi medzi sedeniami. 

Komentáre

Michaela Ray - Knihy pre deti

Všetky články (16)