Vandrovka s deťmi za mohutnými kamennými múrmi Čachtického hradu

Mnohé miesta priťahujú zaujímavou minulosťou, iné zas vábia prítomnou krásou. Medzi obcami Čachtice a Višňové vzbudzuje záujem citeľná prítomnosť minulosti Čachtického hradu priblížená expozíciou. Archeologické nálezy dokazujú osídlenie Čachtického hradného kopca už v období praveku.

Tajomný hrad v Karpatoch plnili obrannú funkciu od 13. storočia. Čachtický hrad obývali viacerí významní majitelia - Matúš Čák Trenčiansky, Ctibor zo Ctiboríc, Žigmund Luxemburský, Maximilán I. Habsburský, František Nádašdy, Alžbeta Báthoryová, František Nádašdy II, až do roku 1708, keď po dobytí kuruckými vojskami F. Rákociho začal hrad pustnúť a v roku 1799 vyhorel. Dnes je hrad v procese rekonštrukcie sprístupnený verejnosti.

K hradu vedie nenáročná cesta, vzdialená od parkoviska cca 20 minút krokom. Cesta k hradu je z časti asfaltová, z časti štrková. Za hradnou bránou si môžete vychutnať pozostatky histórie opradené povesťami o krvavej hradnej panej Alžbete Batoriovej, zakúpiť suveníry či občerstvenie.

Na hrade sa celoročne koná mnoho podujatí zverejnených na FB stránke Čachtického hradu. Mimo turistickej sezóny je potrebné pred návštevou hradu pozrieť otváracie hodiny.

Milovníkov histórie poteší autor viacerých publikácii o živote Alžbety Bátoriovej, Andrej Štiavnický.

Blízke objekty: Hrad Beckov, Hrad Tematín, Smolenický zámok, Kláštor na Skalke, Kostol Čachtice, Haluzický kostol, Kaštiel Častkovce, Park miniatúr Podolie, Kostol Krakovany.

Ak radi cestujete s deťmi, so starými rodičmi, pridajte sa do FB skupiny Vandrovka s deťmi (https://www.facebook.com/groups/3371164916242633/) a podeľte sa o Vaše dobrodružné tripy.

Vaša Lucia


Lucia Benková je šikovná mamou dvoch úžasných detičiek. Detské knižky, ktoré napísala, si môžete objednať v jej obchodíku. 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (510)