Z lásky k vlastnému telu – Dovoľte jedlu stať sa vaším liekom

Prezraďte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Volám sa Dagmar Rakovická Čanigová. Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 sa profesionálne venujem výžive. Absolvovala som kurz výživového poradcu akreditovaný Ministerstvom školstva, mládeže a telovýchovy v Českej republike. Venujem sa pomoci ľuďom pri zistených potravinových intoleranciách.

Za napísaním knihy Z lásky k vlastnému telu stoja moje niekoľkoročné skúsenosti a hlavne osobný príbeh. Už od detstva som mala zdravotné problémy, ktoré vyvrcholili, keď som mala osemnásť rokov. Odvtedy som trpela atopickou dermatitídou (ekzémom).

Dlho som verila, že žiť s ekzémom bude môj celoživotný údel. Mnoho rokov som vôbec netušila ako veľmi dokáže nevhodná strava moje telo ovplyvňovať. A že ekzém je iba jej dôsledkom a súvisí práve s potravinovou intoleranciou. Prešlo mnoho rokov trápenia a zúfalstva. Od pocitov menejcennosti kvôli výrazným červeným ložiskám až po presvedčenie, že bez liekov to, jednoducho, nezvládnem.

Zažila som nekonečný kolotoč z ordinácie do ordinácie s následnou kortikosteroidnou liečbou, ktorá priniesla iba krátkodobé zlepšenie a zaťažila mi orgány. Napriek tomu, nikto sa potravinovou intoleranciou detailnejšie nezaoberal. V roku 2016 mi boli z kapilárnej krvi detegované potravinové intolerancie a ja som musela zmeniť svoj jedálniček od základov. Mala som potvrdenú intoleranciu na pšenicu, vajíčko, kravské mlieko, ovčie, kozie mlieko, kazeín, zemiaky, ryžu, kukuricu, množstvo orechov a ďalšie potraviny.

Keď som zmenila stravovanie a vylúčila z jedálnička všetky tieto potraviny, môj zdravotný stav sa do dvoch mesiacov zmenil. Ekzém mi kompletne zmizol.

V našej spoločnosti a, obzvlášť, v zdravotníctve sa berú do úvahy iba potravinové alergie, teda IgE protilátky. Avšak, potravinové intolerancie (IgG senzitivitu) máloktorý lekár berie na zretel. Napriek tomu, že eliminačná diéta skutočne pomáha, pokiaľ je správne pochopená a dodržiavaná. To ma inšpirovalo skúmať potravinovú intoleranciu detailne. Nielen na základe mojej osobnej skúsenosti, ale aj z hľadiska diagnóz, ktoré sa podľa viacerých výskumov spájajú práve s potravinovou intoleranciou.

 

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Z lásky k vlastnému telu je určená všetkým ľuďom, ktorým nie je ľahostajný ich zdravotný stav, ale nemajú častokrát dostatočné informácie o možnostiach liečby stravou. Je určená pre ľudí s histamínovou intoleranciou, potravinovými alergiami či intoleranciami alebo inou senzitivitou. Za potravinovou intoleranciou stoja totiž rôzne symptómy, ktorým sa zdanlivo neprisudzuje spojitosť so stravou. Sú to napríklad ekzémy, migrény, neplodnosť u žien a potraty, reumatoidná artritída, Crohnova choroba, nadváha, zhoršené prejavy porúch autistického spektra, ADHD a pod. Je pre ľudí, ktorí chcú zmeniť svoj život a prístup ku svojmu zdraviu z lásky k vlastnému telu. Chýba im však to najdôležitejšie: motivácia a dostatočné informácie ako na to. Boja sa zmeny, túžia po nej, ale zároveň nevedia ako ju docieliť.

Kniha ponúka nielen môj príbeh a skúsenosti, ale inšpiratívne príbehy ľudí, ktorým sa po zmene stravovania zmenil život. Ponúka aj odborný pohľad na potravinovú intoleranciu očami vedeckých poznatkov podané ľudskou rečou. Zároveň láskavou cestou sprevádza človeka na jeho ceste za novou výzvou akou je zmena stravovania. Ukazuje, ako sa dostať z temného bodu, keď nemáme zdravie vo svojich rukách, do bodu, kedy sme tvorcami a preberáme zodpovednosť. A vedome dovoľujeme jedlu stať sa naším liekom.

 

Referencie od čitateľov

  • ,,...zatiaľ som, so zvolením autorky prečítala len prvé kapitoly, ale už teraz som presvedčená, že ak by sa hlasovalo za bestseller v oblasti potravinových intolerancií tak jednoznačne vyhráva... prístupne, ale odborne presne, pútavo, ale najma ľudsky a so silným vlastným príbehom... ten, kto bude hľadať inšpiráciu, pomoc a podporu na vlastnej ceste zvládania potravinových intolerancií by túto knihu mal stretnúť...”

        MUDr. Dana Vavricová Ďureje

  • ,,Velmi se mi líbí způsob, jakým Dagi vysvětluje odborné věci i člověku, která nemá zdravotní vzdělání. Kniha obsahuje přesně ty informace, které člověk potřebuje k pochopení toho, proč je nutné se zaměřit na stravu a jakým způsobem přistupovat k dietě.  Její kniha nejen přináší kompletní souhrn informací o tématu potravinové intolerance, návod, jak přistupovat k eliminační dietě, souvislosti potravinové intolerance a dalších potíží, ale i velmi laskavé vedení do nitra člověka, kde je příčina i řešení nepříjemného projevu na kůži. Tuto úžasnou knihu doporučuji všem, kteří se nespokojí s kompromisem a překrýváním problému a nebojí se pro své zdraví a pro sebe něco udělat, protože najdou skvělou inspiraci a opravdový důkaz, že to jde.“

       PharmDr. Vendula Martinková

  • ,,Kniha je ako stvorená pre ľudí, ktorí zistili svoje intolerancie či alergie a doteraz také veci neriešili. Ja mám laktózovú intoleranciu, alergiu na kakaový prášok a pár ďaľších vecí a nemala som problém vzdať sa týchto potravín. No kniha ma povzbudila a pripomenula mi, že nie je divné a neprimerané odmietnuť laktózové jedlo, ktoré môjmu telu škodí, aj keď to niekedy okolie nevie pochopiť. Ďakujem aj za informácie ohľadom testov a názorné ukážky vašich výsledkov. S knihou sa podelím aj s ľuďmi z môjho okolia.”

       Daniela D.

Knižku si možete objednať tu.

 

 

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezraďte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Ako prvoautori sa stretávame s mnohými prekážkami, pretože veľa veci je pre nás úplne nových. Ja som si knihu vydávala sama a tým pádom som si musela nájsť grafika, editora a pod. Priznám sa, nie so všetkými sa mi dobre spolupracovalo, čo vyvolávalo stres a frustráciu. Tu by som rada podotkla, že je určite dobré, aby si autori písomnou formou dohodli zmluvné podmienky vzájomnej spolupráce a termíny dodania podkladov. Obzvlášť, ak sa rozhodnú financovať svoj projekt prostredníctvom crowdfundingu, ako to bolo v mojom prípade. Tam sú termíny záväzné. Podporovateľov nezaujíma, že vám niekto nedodal načas podklady pre grafika, hoc takýto úkon potom brzdí celé vydanie knihy. Zodpovednosť je v prvom rade na vás. Pokiaľ nie je dostatočná komunikácia medzi ľuďmi, s ktorými spolupracujete, vytvára to veľké nepríjemnosti.

 

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Ako som uviedla vyššie, rozhodla som sa pre financovanie prostredníctvom crowdfundingu. Bolo to dosť netradičné a pre mňa osobne náročné, pretože som vtedy začínala 8. mesiac tehotenstva. Crowdfundingu treba venovať mnoho energie. Nestačí iba projekt zavesiť na Startlab a čakať, že všetci si kúpia vašu knihu. Je potrebné včas komunikovať, že o nej píšete a navnadiť potenciálnych záujemcov, ideálne rok predtým. Uvedomovala som si navyše, že po pôrode s malým dieťaťom bude náročné venovať energiu celej kampani. A teraz už viem, že som aj dobre urobila. Veľmi nápomocná bola pre mňa aj Facebook reklama a oslovovanie ľudí, ktorí s mojou témou rezonovali a mali okruh svojich sledovateľov. Pre budúcnosť by som si ale svoje tehotenstvo vychutnávala ešte viac a takúto kampaň určite nerobila na jeho konci.

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.

Osobne považujem za výborný bod práve spoluprácu s ľuďmi, ktorí s mojou témou rezonovali. Určite je potrebné sa ľuďom približiť, robiť živé vysielania, webináre a hovoriť o vašej knihe. Keď vás nikto nepozná, je dôležité, aby sa o vás a vašom diele ľudia dozvedeli. Môžete mať skvelý produkt, ktorý môže pomôcť mnohým ľuďom. Pokiaľ ale nikto o vás nevie, nikomu ním nepomôžete. Netreba preto podceňovať silu marketingu. Určite je dôležité naučiť sa pracovať s facebook reklamou a mať vlastnú e-mailovú databázu.

Knižku si možete objednať tu.

 

Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)