Zázračný domček nie sú "len" básničky a pekné obrázky

Verím a dúfam, že sa napriek veku moderných technológií nezabudne na knihy. Ich vôňa, šuchot listov a dotyk strán je vnem, ktorý žiadna plochá obrazovka dieťaťu nedá. Knihy sú dedičstvom, ktoré otvára dvere budúcnosti našich detí. 

Prezradíte nám niečo o sebe?

Prvé básne som napísala na základnej škole, neskôr to boli prózy. Moje kroky prirodzene smerovali k štúdiu slovenčiny a psychológie, ktorá ma vždy fascinovala. Viac ako 10 rokov som pôsobila v redakciách viacerých slovenských médií a rovnaký čas pomáhala ľuďom s vylepšovaním ich komunikačných zručností ako lektorka. Prirodzenou súčasťou môjho života je aj dobročinnosť. Angažujem sa v sociálnom sektore a pomoci ľuďom so zdravotným znevýhodnením.  V básničkách som sa snažila odovzdať nielen moje skúsenosti ale aj posolsvo o dobre, pochopení a bezpečí pre všetkých...

Čo vás inšpirovalo knihu napísať?

Veľmi sa teším množstvu kníh pre deti, ktoré k nim prehovárajú cez inšpiratívne príbehy a rozprávky. No u nás doma sa, žiaľ, tieto dlhé texty vôbec neujali. Syn neobsedel, nemal trpezlivosť a už po prvých listoch obracal strany ďalej a nenechal ma dočítať. Ja som si potom príbehy domýšľala a strácal sa celý zámer. Práve jeho selektívne vnímanie „v rýchlosti“ ma paradoxne naučilo spomaliť a informáciu odovzdávať jednoduchšie. 

Bola to pre mňa veľká škola. Najzložitejšie pre dospelého, je vyjadriť sa krátko a jasne. A tak som sa pri prekonávaní samej seba a snahe odovzdať synovi čo najviac, vrátila k mojim pisateľským začiatkom - básňam. Práve krátke texty, rytmickosť, pravidelnosť a hravosť rýmov ho zaujala.

S kým ste na tvorbe knihy spolupracovali?

Ak chceme deťom informáciu odovzdať efektívne, je dobré podnietiť čo najviac zmyslov, aby si ju lepšie a rýchlejšie zapamätali. Dokonalé ilustrácie, ktoré ma naozaj oslovili som hľadala 2 roky. Mala som slzy šťastia v očiach, keď sa Lucy Santay Hudecová a.k.a Bumpkinova, rozhodla Zázračnému domčeku vdýchnuť farby. Na textoch so mnou editorsky spolupracovala Soňa Borušovičová a o grafiku a vyšperkované tlačové prevedenie sa postaral môj manžel Milan, ktorý už viac ako 20 rokov pôsobí v Polygrafickom centre.

Pre koho je kniha určená a o čom je? 

Zázračný domček je vhodný pre detičky do 5 rokov, pretože ho najprv môžu vnímať cez farebné ilustrácie. Neskôr aj pomocou textu čítaného rodičom a nakoniec si básničky, vďaka veľkému písmu, vedia poľahky už aj sami prečítať.

Dvanásť básničiek v zaujímavej, veršovanej podobe, doplnené krásnymi obrázkami, priblížia vášmu dieťatku zážitky a situácie, ktoré sú v jeho živote nové, a na prvé počutie či pomyslenie sa ich možno obáva. Vďaka našim básničkám, sa môžete spoločne s dieťatkom naučiť zvládať ranné vstávanie, večerné uspávanie, prechod do vlastnej izbičky, príchod súrodenca či nástup do škôlky. Tak isto ho namotivujete, ako zdravo jesť, zbaviť sa plienky, čistiť si zúbky a zdvorilo sa správať. Knižka učí dieťa vnímať aj našu jedinečnosť a riešiť detské výzvy, ako sú strach či hádky.

Referencie od čitateľov

Veľmi ma potešila maminka Lenka, ktorá mi napísala, že s detičkami, ktoré nie sú veľkými fanúšikmi kníh, si knižku prezerali a čítali 2 hodiny. Každé video, v ktorom počujem ako sa deti naučili moje básničky naspamäť či správa o tom, že s básničkou išli na recitačnú súťaž a ešte sa aj umiestnili. To sú tie chvíle, ktoré dojímajú a hrejú pri srdci. A samozrejme sú tu recenzie, ktoré podporia odborne a kolegiálne, čo si veľmi vážim. 

množstva vyberám niekoľko: 

Pri čítaní knihy sa ocitáme v detskom svete plnom lásky a porozumenia. Autorka do nej vložila kus svojho srdca, svojho prežívania, materinskej lásky a skúseností. Nájdeme v nej množstvo múdrych rád, ktoré sú napísané zrozumiteľným, jasným jazykom a ľahkým štýlom. Každý veršík, každá báseň v nás vyvoláva potrebu a zvedavosť čítať ďalej a ďalej. Autorka pri tvorbe myslela aj na detičky so zdravotným znevýhodnením, čo dokazuje nielen písaným textom, ale aj možnosťou zapojiť rôzne zmysly dieťaťa pri jej prezeraní. Deti zaujme už prvým pohľadom, ilustráciami a dotykom knihy a pripravuje ich tým na nové zážitky a poznanie. Tento univerzálny dizajn a prístup prináša niečo nové, za čo patrí autorke veľká vďaka. Odporúčam túto skvelú výchovnú „pomôcku“ všetkým rodičom malých detičiek, ako aj vychovávateľom a pedagógom.

PhDr. Iveta Mišová - riaditeľka Republikovej centrály Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR

Poézia pre najmenšie deti je z môjho pohľadu asi najťažší literárny žáner. V snahe o jednoduchosť, o jazyk, ktorému deti rozumejú, je ľahké skĺznuť do infantilnosti, plytkosti alebo gýčovosti. Knižke Zázračný domček ani jedno z toho nehrozí. Básničky v nej sú vyložene milé a láskavé. Majú príjemný rytmus, viem si predstaviť ich deťom aj prespievať alebo si ich s nimi vytlieskavať. Páči sa mi, že všetky majú rovnakú štruktúru, 10 veršov v 3 strofách - deti v tomto veku majú rady, keď sa veci opakujú a sú predvídateľné, dáva im to pocit bezpečia. A bezpečie, to presne sľubuje krajina Neboj sa, ako autorka nazvala priestor, kam svojich čitateľov pozýva. Veľmi oceňujem nádherné, snové ilustrácie, každá z nich by smelo mohla byť obrazom. Výborne dopĺňajú témy jednotlivých básní - a témy, tie sú zvolené naozaj príhodne pre maličkých obyvateľov Zázračného domčeka. Knižka bude určite hodnotnou súčasťou domácich aj škôlkových knižníc.

Anna Ďarmati - psychologička,  mama 3 detí a autorka interaktívnej rozprávkovej knihy

Nespočetne veľa odpovedí dáva táto kniha pre deti. Pomocou milých básničiek sprevádzaných farebnými ilustráciami dokážete pripraviť vaše dieťa na nové skúsenosti, ktoré mnohokrát nemusia byť lichotivé.Úsmevné verše hravo vysvetľujú, prečo sa nebáť vkročiť do neznáma a ako s radosťou prijať zmenu, ktorá bude aj pre rodičov, aj pre deti pozitívna. Stránky, pokryté nádhernými ilustráciami, poskytujú miesto pre všetky detské srdiečka a takisto im doprajú pocit bezpečia mamičkinho lona. Ponorte sa spolu s dieťaťom  do knižky a vychutnávajte si jej náučné a láskavé verše.

Adela Jasenovcová – autorka 3 kníh, copywriterka,  blogerka a content špecialistka

So zvedavosťou som si otvorila ukážku knižky, a tak som bola nadšená, že som preskákala básničkami ani neviem ako. Básničky sú nádherné - vtipné, hravé, majú edukatívny rozmer. Viem si živo predstaviť, ako na základe nich môžu maminky rozvíjať zručnosti svojich ratolestí.

Ivana Miklovič - lektorka osobnostného rozvoja a autorka 3 kníh

Detská duša je nesmierne krehká. O to viac sa teším, že vznikla tak krásna kniha akou je Zázračný domček. Jej stránky a prenádherné ilustrácie pohladia nielen oči detí, ale aj dospelákov. Vďaka knižke sa deti razom prenesú do sveta krásy a zároveň bežných životných situácií s ktorými sa stretáva každé z nich. Páči sa mi, ako Zázračný domček s ľahkosťou ukazuje, ako sa dajú všetky nové situácie vo svete detí vyriešiť a zvládnuť. Básničky z knihy vnímam ako láskavého sprievodcu.  Ak chcete potešiť srdce dieťaťa na ktorom vám záleží, alebo mu dať hodnotný darček, táto kniha bude tou správnou voľbou. Je totiž pastvou pre oči a zároveň cenným kúskom do mozaiky života každého dieťaťa.

Mgr. Lucia Ďuračová - autorka prvej inšpiratívnej literatúry A opäť vstanem! ...

Link na váš obchodík na Čo dokáže mama, kde si môžu ľudia knihu objednať. 

Zázračný domček a aj NOVINKU Zázračné pexeso nájdete v Krajine Neboj sa.

Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezraďte, čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor. 

Prekvapilo ma, ako mi prvé pozitívne reakcie na knihu, vohnali slzy do očí. Bolo to pre mňa veľmi emotívne. A som vďačná, že mi Zázračný domček vrátil a priviedol do života mnoho ľudí. Sami sa mi ozývali s podporou, posielali recenzie, fotky. Veľmi sa teším z každej jednej reakcie.

Majte otvorenú myseľ a obklopte sa ľuďmi, ktorí vám poradia, podporia vás, keď je to potrebné, ale dokážu byť aj konštruktívne kritickí. Autor sa časom v svojej téme zacyklí. A preto je odosobnený názor veľkou pomocou, a často i veľmi pozitívnym prekvapením a povzbudením. A keďže je crowdfundingová kampaň intenzívna a krátka, dôležitá je zodpovedná príprava. Ja som si 45 dní tej mojej užila naplno. Bolo to náročné, ale krásne. A stále je, pretože vydaním knihy jej život iba začína. 

 Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh? 

Knihu som sa rozhodla priviesť do života na platforme Autoria. Kombinovala som oslovenie cez sociálne siete, články v médiách, blogy, odporúčania odborníkov, mamičiek, recenzentiek a influencerov, ktorí sa venujú knihám či majú deti vo veku, v ktorom riešia prvé veľké výzvy.

Zázračný domček vzbudil taký záujem, že aj napriek tomu, že je to moja prvotina, kampaň prebiehala veľmi úspešne a už v prvých dňoch sa nám podarilo naplniť 1. métu. Dnes ho nájdete nielen v mojom obchodíku na Čo dokáže mama ale aj vo viac ako 30 kníhkupectvách po celom Slovensku. Mám už za sebou viaceré besedy s detičkami a rodičmi, účasť na detskom festivale, pripravujem krst a stále nám pribúdajú krásne recenzie a spolupráce. Veľmi sa teším, že to, čo sme sa snažili s Lucy do knihy vložiť, čitatelia cítia a knižka si získava srdiečka detí aj dospelých.

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori. 

Bolo ich niekoľko:

1. Dajte svoj rukopis čítať čo najväčšiemu mnnožstvu ľudí (betareaderov) a pýtajte si spätnú väzbu. Veľmi vás to posunie vpred. 

2. Ak vám záleží na kráse ilustrácií, oslovte grafika, ktorý sa vyzná. Urobte si nátlačky, nech získate dokonalú predstavu o farebnosti. Prípadne si nechajte zhotoviť maketu knihy -  prinesie vám prvý vnem skutočnosti a pomôže napríklad aj počas crowdfundingovej kampane.

3. Rrozhodne ma pozitívne prekvapila efektivita newslettrov. Určite odporúčam budovanie databázy kontaktov v predstihu alebo osloviť niekoho, kto vás do svojho newslettra zaradí.

4. Veľmi mi pomohli relevantní recenzenti a odborníci, ktorí vedia, ak ich téma zaujme, autora aj podporiť, či už finančne alebo zdieľaním knihy a kampane so svojim okolím. 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (510)