Darina Dobíšková

Čo dokáže mama, Darina DobíškováO Vás.

Volám sa Darina Dobíšková, pochádzam z malej dediny Vyšné Remety na východe Slovenska, ale žijem v Bratislave. Máme s manželom 2 ročnú Hanku a na jar budúceho roka sa rozrastieme o ďalšieho člena.

 

 

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Pod menom Darinči tvorím hlavne akrylové obrazy (portréty). Okrem obrazov ponúkam aj polymérové náušnice. Ale to je len taká “bokovka”.

 

Darina Dobíšková, Čo dokáže mamaAko ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Od malička mi bolo maľovanie veľmi blízke, avšak počas strednej a vysokej školy som v maľovaní nevidela potenciál. Tak som si dala prestávku na nejakých desať rokov. Po nástupe do prvej práce som zistila, že mám zrazu voľný čas, a moja túžba realizovať sa konečne dostala zelenú. K náušniciam som sa dostala iba z dôvodu psychohygieny počas materskej dovolenky. Je to časovo menej náročné ako maľovanie obrazov. Určite to mnohé mamky poznajú, čas síce nemáme, ale potreba kreovať ostáva.

 

Čo dokáže mama, Akryl na plátneAký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Úspechom je určite to, že sa ľuďom moja tvorba páči, a že sú ochotní si ju kupovať. Maľovala som rodinné portréty pre dvoch českých športovcov (olympionikov), ale ja som to zistila až po odovzdaní portrétov. Tento záujem ma posmelil, a začala som sa zapájať aj do umeleckých súťaží. Tento rok sa mi dokonca podarilo vyhrať súťaž, ktorú organizuje Čo dokáže mama (Srdiečková súťaž). Zhruba pred dvoma rokmi sa mi podarila výstava v krásnej kaviarničke v Bratislave. Za čo som im veľmi vďačná, lebo mi to priviedlo veľa nových zákazníkov.

 

Darina Dobíšková, Čo dokáže mamaAký je Váš najväčší pracovný sen?

Som realista a nie som si úplne istá, či by ma maľovanie dokázalo uživiť. Určite malý ateliér, kde by som mohla mať priestor iba pre seba, by sa mi páčil. Konkurencia je ale silná a ochota ľudí kupovať si originálne obrazy bohužiaľ ešte malá. Každopádne chcem sa maľbe venovať aspoň ako záľube. Uvidíme, čo nám budúcnosť prinesie.

 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Toto je veľmi záludná otázka pre mňa. Ja bohužiaľ veľa času na tvorbu nemám. Napriek tomu, že som si naivne myslela, že počas materskej bude ideálny čas venovať sa aj maľbe, realita bola úplne iná. Po narodení Hanky som skôr riešila to, že kedy sa najem, osprchujem, navarím, a pod. To malé rozkošné, uplakané, nespiace kĺbko mi dalo riadne zabrať. Teraz, keď sa Hanka “polepšila” v spaní, je to úplne iné a opäť som si našla trocha času na tvorbu. A môj tip na úsporu času pre tvorbu je, nepremrhať voľný čas na sociálnych sieťach. Stačí si pozrieť štatistiky na svojom telefóne a uvidíte kam uteká váš čas. Priemerne, my Slováci, premrháme na sociálnych sieťach cca 4 hodiny denne. Viete si predstaviť využiť tento čas zmysluplnejšie? Napr. pri knihe, s rodinou alebo práve na nejaké záľuby.

 

Darinči, Maľovaný obrazAké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Nemám konkrétne motto. Snažím sa byť čestná, zodpovedná a tolerantná k svojmu okoliu.

 

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Ak majú chuť a čas tvoriť, tak nech neváhajú, zároveň aby sa nenechali odradiť prvými neúspechmi. Na druhej strane, aby nepodľahli nejakému zvláštnemu trendu, že všetky mamky počas materskej tvoria veľké veci. Stačí úplne minimum, možno pol hodinka za týždeň/mesiac. Ide hlavne o to, aby sme sa na chvíľu odreagovali. Určite to prispeje k našej psychickej pohode.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)