Dobré baktérie – dobrá nálada

Každému z nás veľmi záleží na svojom zdraví a zdraví svojich blízkych. Na to, aby sme predišli mnohým zdravotným ťažkostiam je potrebné, aby nám správne fungoval náš tráviaci trakt.

Viac ako 400 druhov baktérií by sme našli v tráviacom trakte u dospelého človeka, pričom mnohé z nich sú pre organizmus veľmi prospešné. Dobré baktérie - probiotiká sú mikroorganizmy, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie v tráviacom trakte a tiež chránia náš imunitný systém. Pokiaľ nastane nerovnováha baktérií, obe sa narušia a sme tak náchylnejší chorobám. Prospešné baktérie, ktoré v našom tele tvoria zdravý mikrobióm, ovplyvňujú výživu, metabolizmus, imunitné reakcie organizmu a zápalové procesy. Črevný mikrobióm je veľmi dôležitý pre náš metabolizmus, trávenie, syntézu živín a vitamínov.

Prečo sú pre nás probiotiká dôležité?

Je mnoho dôvodov, prečo sú pre náš organizmus tak veľmi dôležité probiotiká. V našom tráviacom trakte obnovujú rovnováhu baktérií, čo znamená, že napomáhajú k tomu, aby sme nemali viac zlých baktérií ako tých dobrých, pretože by mohlo dôjsť k tráviacim ťažkostiam, únave, či obezite. Neverili by ste, ale probiotiká majú veľmi blahodárne účinky aj pri liečbe alergií, pretože zmierňujú ich príznaky. Ako sme už spomínali, užívanie probiotík priaznivo vplýva na náš imunitný systém, zvyšuje sa tým jeho obranyschopnosť. Tiež sú výbornými dodávateľmi energie, pretože ak nám správne funguje tráviaci systém, odrazí sa to aj na našej energii. Dokonca vedia zlepšiť vstrebávanie minerálov a vitamínov, ktoré sú tiež veľmi potrebné na budovanie imunity. Sú veľmi dôležité pre duševnú pohodu, pretože mnoho štúdií potvrdilo, že existuje spojitosť medzi zdravými črevami a psychickou pohodou. Užívanie probiotických kultúr môže pozitívne vplývať na prejavy úzkosti či depresie. Probiotiká sú skvelým pomocníkom aj pri liečbe hnačiek, ktoré sú častým vedľajším účinkom pri liečbe antibiotikami, ktoré veľmi negatívne vplývajú na črevnú mikroflóru. Neverili by ste, ale tiež ovplyvňujú našu náladu, pretože až 95% serotonínu (hormón dobrej nálady) sa nachádza práve v našich črevách. Zdravé zažívanie naozaj úzko súvisí s dobrou náladou. Probiotiká obmedzujú produkciu karcinogénnych a toxických látok, pretože v tele potláčajú rast patogénnych baktérií. Priaznivo teda pôsobia k detoxikácii organizmu, čo je pre nás veľmi dôležité. Sú skvelým pomocníkom v boji proti problematickej pleti, mykózach, aj kandidózach, pretože vhodné probiotické kmene znižujú riziko infekcií a zápalov. Rovnako vhodné sú pri potravinových intoleranciách, ktoré sú následkom zažívacích ťažkostí či nepríjemných pocitov. Potravinové alergie sa dajú zmierniť správnym nutričným protokolom, ktorý zahŕňa probiotické baktérie.

Medzi najlepšie probiotiká, čo sa týka potravín patria:

- mliečne výrobky (jogurt, kefír), pretože obsahujú probiotiká aj mastné kyseliny s krátkym reťazcom a tak pomáhajú liečiť tráviaci trakt.

- fermentovaná zelenina (kyslá kapusta) obsahujú organickú kyselinu a probiotiká a  tak pomáhajú nastoliť rovnováhu črevného pH.

Probiotiká si môžete doplniť buď zaradením týchto potravín do jedálnička, alebo formou kvalitných doplnkov stravy. Najúčinnejšie je, ak skombinujeme obidva zdroje, čiže doplnky stravy s potravinami, ktoré sú bohaté na probiotiká.

Opakovane najdôveryhodnejšia jednotka na trhu

Medzi jednotky na trhu, ktoré obsahujú probiotiká jednoznačne patrí BIOPRON 9 Immunity. Okrem toho, že obsahuje dôležitý vitamín D3 - až 800 IU vitamínu D3 v dennej dávke (dve kapsuly denne) na podporu imunity, obsahuje aj 9 probiotických kmeňov živých organizmov v dennej dávke 9 miliárd CFU (počet živých mikroorganizmov tvoriacich kolónie), ktoré zabezpečia rovnováhu vašej črevnej mikrobioty. A keďže sa v našich črevách nachádza až 80% imunitných buniek je veľmi dôležité, aby sme sa o ne starali. BIOPRON 9 Immunity obsahuje okrem probiotík a vitamínu D3 aj prebiotiká (fruktooligosacharidy), ktoré sú rovnako dôležité pre náš organizmus, pretože tiež prispievajú k správnej funkcii imunitného systému.

BIOPRON 9 Immunity, to je vaša denná dávka imunity. Navyše Biopron získal ocenenie NAJDȎVERYHODNEJŠIA ZNAČKA 2021 a 2020 v kategórii PROBIOTIKÁ. Prieskum realizovala agentúra Nielsen na reprezentatívnej vzorke pre program NAJDȎVERYHODNEJŠIA ZNAČKA.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)