Ivana Debrecéniová

O Vás.

Moje meno je Ivana Debrecéniová a som z Levíc. Mám 16 ročnú dcérku, ktorá sa volá Lucka, a práve ona je tým najdôležitejším zmyslom môjho života. Som na ňu neskutočne hrdá, a aj keď je už veľká a samostatná, navždy zostane mojím maličkým bábätkom.

                   

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

V mojom obchodíku Prežila som TO ponúkam na predaj knihu Prežila som TO, ktorá ľuďom pomáha znovu nájsť stratenú radosť zo života a tiež im dokáže ukázať, ako byť napriek nepriazni osudu, šťastný.

 

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

K tvorbe som sa dostala počas liečby z onkologického ochorenia. Mala som v tej dobe pocit, že si potrebujem utriediť vlastné myšlienky, no a dnes je z tejto tvorby na svete kniha, ktorá už viac ako rok pomáha chorým aj zdravým.

 

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Za svoj najväčší úspech považujem množstvo správ od chorých aj zdravých ľudí, ktorí sa vďaka môjmu písaniu rozhodli nevzdať svoj život, alebo sa naň skúsili pozrieť z úplne iného pohľadu.

A zároveň som neskutočne hrdá na to, že dokážeme spolu s mojou kolegyňou Jankou Rozenberg nielen touto knihou, ale aj prostredníctvom našej skupiny na Facebooku, ktorá má názov Prežila som to pomáhať chorým umeleckou tvorbou, motivačnými myšlienkami a tiež stále novými súťažami a aktivitami.

Ktokoľvek, kto sa k nám pridá a bude u nás prezentovať svoju tvorbu, získa nielen úžasnú spätnú väzbu na svoje diela, ale bude zároveň inšpirovať aj všetkých chorých, aby začali tvoriť tiež. Pretože práve umelecká tvorba je pre každého jedného človeka, tou najlepšou psychohygienou.

 

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mojím najväčším snom je pomáhať onkologickým pacientom všetkými možnými aj nemožnými spôsobm,i a tiež to, aby bolo v našej skupinke čo najviac členov z celého sveta, ktorí nám našu myšlienku pomoci prostredníctvom tvorby pomôžu šíriť v každom štáte na našej planéte. Chceli by sme totiž u nás v blízkej budúcnosti obdivovať tvorbu úplne všetkých kultúr našej zemegule...

Splnenie tohto sna sa snažíme podporiť prostredníctvom projektu „ PUTOVNÁ MANDALA “ , ktorú pre nás vytvorila onkologická pacientka Miťa Luptáková, a ktorá bude putovať po celom Slovensku. Každý, kto sa s ňou odfotografuje, následne sa stane členom našej skupiny a pošle nám svoju fotografiu ako príspevok, sa môže zapojiť do súťaže o jej výhru. Momentálne sa nachádza v Nitre v Moka Coffeeshop, a potom zas poputuje do ďalšieho mesta... Bližšie informácie o tomto projekte, nájdete v našej skupinke.

No a v neposlednom rade je mojím obrovským snom vydanie ďalšej knihy. Momentálne pracujem na jej napísaní a bude obsahovať môj osobný príbeh. Časť z neho nájdete na mojom súkromnom profile a zároveň v našej skupinke Prežila som to.

 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Tvoriť sa snažím úplne každý deň, keď mi to môj zdravotný stav dovolí, ale ja mám už dcérku veľkú a je mi jasné, že popri malých detičkách sa na koníčky hľadá čas oveľa ťažšie. No napriek tomu, by som chcela všetkým mamičkám odkázať, aby si ten čas našli čo najčastejšie, pretože je to pre ne tá najlepšia psychohygiena. Neustály stereotyp a zabúdanie na seba a svoje potreby totiž často vedie k pocitom frustrácie, k nespokojnosti sama so sebou, k depresiám, a v najhoršom prípade aj iným chorobám...

Preto nech už radšej teraz, preventívne, načerpávajú tvorbou nové sily, vďaka ktorým sa potom budú môcť s oveľa krajším úsmevom a s oveľa väčšou spokojnosťou starať o svoje detičky. Nech na seba nikdy nezabúdajú a vždy si vyčlenia nejaký čas z týždňa a robia to, čo im robí radosť, aj keby to malo byť každý deň iba pár minút. Nech sa do starostlivosti o detičky neboja zapojiť manžela, starých rodičov, súrodencov, alebo dokonca aj priateľov, pretože vďaka tomu budú ich detičky ľahšie nadväzovať sociálne kontakty a zároveň budú oddýchnutejšie, trpezlivejšie a oveľa spokojnejšie.

 

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Mojím životným mottom sa stalo motto od Oscara Wilda a znie: „Tancuj ako by Ťa nikto nevidel, miluj ako by Ťa nikto nezranil, spievaj ako keby Ťa nikto nepočul, a ži ako by si mal zajtra umrieť".

Snažím sa pripomínať si ho každý deň, a aj keď v mnohých činnostiach nie som dokonalá, robím ich, pretože mi robia radosť.

 

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Som si viac než istá, že každá z nás bude svoje dni prežívať úplne inak, ak si dokáže každé ráno hneď po zobudení položiť otázku: „Čím by som si práve dnes mohla urobiť radosť?“

Či už to bude cvičenie, spev, tanec, tvorba, výlet do prírody, pozitívne afirmácie, meditácia, písanie vlastného denníka či básní, alebo čokoľvek iné, pri čom sa bude cítiť dobre, verím že všetci v jej okolí túto pozitívnu zmenu ohromne ocenia. A hlavne ju ocení ona sama.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)