Janka: Keď tvorím, svet okolo prestáva existovať

"Nie som jediná mama, ktorej je blízke porekadlo "Tebe dačo vravieť, je ako hrach na stenu hádzať". Chcela by som, aby sme na tie deti menej kričali a viac išli do hĺbky", priznáva úprimne svoju motiváciu k napísaniu série kníh o Slušnom správaní, Janka Melišová.

Ja som tvor tvorivý a tvorím neustále. Ale k tvorbe detských kníh ma doviedla až dcéra, keď mala 2 roky. Tvrdohlavo totiž dobiedzala do nášho psíka z útulku. Bolo mi jasné, že musím zachrániť psychiku toho trpezlivého psíka :-D a zároveň nájsť spôsob, ako jej to vysvetliť, keď slová a ani ukážka hladkania nepomáhali. A tak to musela vidieť. Aj to, ako to vyzerá, keď robí dačo nevhodné a aj to čo by mohla namiesto toho robiť, aby bolo všetkým veselšie. A tak som vymyslela sériu detských kníh Slušné správanie, ktoré bude tematicky rozdelené do 9 dielov. A musím povedať, že to funguje, lebo je lepšie 1 krát vidieť ako 100 krát počuť.

domáci miláčik

Malý byt a korona

Vzhľadom, že som na homeoffice už asi 2 roky, tak čo sa týka práce, ma pandémia neovplyvnila. Jediným problémom bolo obdobie prvého lockdownu, kedy zavreli škôlky a tak sme sa v malom byte o rozlohe 48 m2 tiesnili dvaja pracujúci dospeláci, jedno na pozornosť náročné dieťa a jeden bojazlivý útulkový pes, ktorý šteká na každé šuchnutie. Som rada, že sme to prežili v psychickom zdraví. Aj keď... ťažko povedať, čas ukáže :-D 

ako vzniká kniha

Aktívny relax a zdravý životný štýl

Doteraz som väčšinou relaxovala pri tvorbe. Vtedy svet okolo mňa prestane existovať. No keď prišlo tehotenstvo vo vyššom veku ako zvyčajne, ozvala sa chrbtica a bolo treba spevniť core celého tela. Navštevovala som fyzioterapeutku, aby som sa naučila správne dýchať (áno, dýchala som celých 40 rokov zle) a potom som začala cvičiť. Teraz už druhý rok cvičím Pilates a zaľúbila som sa do neho. Ten pocit, keď ovládam svoje telo je opantavé. S mojimi tenkými rukami viem spraviť pár klikov! Neuveriteľné. Aj bruško je pevné, len to spodné vnútorné treba stále trénovať. A varenie? Milujem variť improvizovane štýlom "čo chladnička dala". Aj keď si prečítam nejaký recept, takmer nikdy nejdem podľa neho :D Moje najobľúbenejšie jedlo, pri ktorom mám zimomriavky, je opekané údené tofu s červenou cviklou, kus-kus a opekané slnečnicové semienka, posypané pažítkou alebo mladou cibuľkou. Dôležité je naučiť deti jesť a ochutnávať všetko. U nášho detského potomka sa tak stali naobľúbenejšími čierne olivy, hríby, krevety a sushi :-D Typický detský jedálniček :-D

rodinka

VIAC O JANKE:

Jankin obchodík na www.codokazemama.sk nájdete TU

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)