Linda Liliková

Predstavíte sa nám? 

Krásny deň prajem, volám sa Linda Liliková a som učiteľka na prvom stupni základnej školy. Mám syna Leonarda a dcérku Letíciu.

Čo Vás inšpirovalo napísať knihu? 

Prvá kniha, do ktorej som sa pustila spoločne s doc. PhDr. Evou Poliakovou, CSc. bola odborná publikácia o syndróme naučenej bezmocnosti. Chceli sme učiteľom priblížiť túto tému, keďže u nás nie je veľmi známa. Súčasťou práce sú aj dva výskumy, ktoré ukázali, že žiaci s ktorými sme sa rozprávali po nástupe do školského prostredia sa stávajú pesimistickejšími. A preto vznikla knižka nie len pre deti, ale aj pre ich rodičov – knižka (Ne)spokojný slimáčik Slávko – 5 prvkov duševnej pohody.

Mamička týždňa Linda Liliková

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Je určená pre deti od 3 do 8 rokov a pre dospelých každého veku 😊. Opisuje príbeh malého, nespokojného slimáčika Slávka, ktorý počas jesenných dní stretne dve veselé veveričky Vandušku a Vilka. Spoločne s nimi a s ich rodičmi, postupne zisťuje, že na všetko sa dá pozrieť aj inak. Šesť príbehov, ktoré v knižke nájdete odhaľujú Slávkovi i čitateľom 5 prvkov duševnej pohody:

Radosť, pretože vždy máme dôvod na úsmev

Zaujatie činnosťou, pretože čas beží rýchlo, keď robíme niečo čo nás baví

Zmysluplnosť, pretože všetko má svoj dôvod

Vzťahy, pretože občas máme aj ťažké dni, spolu ich však zvládneme vždy

Úspech, pretože každý z nás niečo dokáže

A posledná kapitola s názvom Nádej nám pripomína, že ak sme v psychickej pohode, aj nezdar dokážeme zvládnuť ľahšie – pretože niekedy sa veci nepodaria na prvý krát. 

Mamička týždňa Linda Liliková

Ako na knihu reagujú prví testovací čitatelia?

Musím úprimne priznať, že prví testovací čitatelia mi vzali všetky slová svojimi láskyplnými reakciami: 

„Dať deťom Vianoce každý deň v roku je odteraz omnoho ľahšie ako kedykoľvek predtým. Ich duševná pohoda a radosť žiariaca zo spokojných očiek sa touto knihou dosahuje nenásilne, hravo a hlavne účinne. Táto čarovná pomáhajúca krásnosť si zaslúži pozornosť každého z nás!“ 

Monika Ferková, knihovníčka a metodička pre deti a mládež

 

„Kniha je krásnym pomocníkom detí Zvládať neľahké situácie, s ktorými sa v živote stretli a vysporiadať sa s nimi je to také malé okno do sveta empatie, nádeje, lásky a porozumenia  a ja som veľmi vďačná, že túto knihu máme a obľúbili sme si ju. Prajem každému malému aj veľkému čitateľovi tejto knihy, aby si vážil samého seba, bol spokojný a milovaný vždy po jej prečítaní.“ 

Veronika Labudová, maminka dvoch detí

 

„Knižka o slimáčikovi Slavkovi je úžasná pomôcka pre rodiny, ktoré chcú vo svojich deťoch psychickú odolnosť budovať. Deťom pomáha nielen zamýšľať sa nad svojim psychickým fungovaním, ale vytvára aj intímny priestor pre rodiny na zdieľanie svojho vnútorného sveta posilňujúc väzby medzi členmi rodiny.

Nádherne ilustrácie sú doplnene milými príbehmi a užitočnými úlohami, ktoré považujem za motivujúce a psychologicky posúvajúce na zlepšenie vnútornej pohody a kvality života pre celú rodinu.“

Veronika Kassova (MBPsS) Psychologicky Assistent, Rehabilitačná Psychiatria, Royal Edinburgh Hospital, NHS Lothian, Scotland, UK

Mamička týždňa Linda Liliková
Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Za obrovský úspech považujem práve reakcie na knižku od rodičov, ale aj psychológov či učiteľov, ktorí vidia v knihe skutočný potenciál pomáhať. Zároveň sa veľmi teším, že sa knižku rozhodli podporiť aj známe mamičky medzi, ktoré patria Nela Pocisková, Zlatica Puškárová, Zdenka Predná, Patrícia Vittek, Ivana Gáborík, Kvetka Horváthová a Lenka Šoóšová.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Želám si, aby sa knižka dostala k čo najväčšiemu počtu detí a mala tak šancu pomáhať. Pripravujem aj besiedky do materských škôl a na prvý stupeň, aby som sa mohla s deťmi aj osobne rozprávať o Slávkovi a o jednotlivých prvkoch duševnej pohody.

Mamička týždňa Linda Liliková

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Myslím, že ako väčšina tvorivých mamičiek pracujem na svojich snoch keď deti spia, alebo majú program s oteckom či inými členmi rodiny. Tip na úsporu času žiaľ nemám.

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Nie je to životné motto, ale mám veľmi rada jeden výrok od Alberta Einsteina: „I have no special talents, I am only passionately curious“ -  Nemám špeciálny talent, som len vášnivo zvedavý – nebojme sa byť zvedaví, nie na všetko potrebujeme talent, niekedy stačí chcieť a nevzdávať sa a podarí sa nám naučiť i dokázať všetko, čo si zaumienime. 

Kde môžu ľudia podporiť tento projekt?

Ak Vás knižka o Slávkovi a jeho posolstve zaujali, môžete si ju zakúpiť v predpredaji priamo tu https://www.codokazemama.sk/crowdfunding/nespokojny-slimacik-slavko-5-prvkov-dusevnej-pohody-knizka-nie-len-pre-deti

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)