Praktický návod, ako vybrať ten najlepší darček na akúkoľvek príležitosť - pre mužov aj pre ženy

Viete vybrať ten najlepší darček? Narodeniny, meniny, maturita, promócie, Vianoce či len sviatok bežného dňa. Dôvod na obdarovanie svojich blízkych sa vždy ľahko nájde. Horšie to je ale s hľadaním darčeka, ktorý obdarovaného skutočne poteší. Poďme sa teda výberu darčekov pozrieť na zúbky o čosi bližšie.

Výber vhodného darčeka závisí predovšetkým od toho, komu ho chceme darovať. Inak sa hľadá darček pre kolegu, ktorý odchádza do dôchodku, a inak srdcu blízkej osobe, ktorú chceme nielen potešiť, ale zároveň prostredníctvom darčeku povedať niečo o vašom vzťahu.

Pri výbere treba ďalej vziať do úvahy napríklad vek, vzájomný vzťah i príležitosť, kvôli ktorej niečo kupujete. A v neposlednom rade aj pohlavie a práve na to sa pozrieme v nasledujúcich riadkoch.

Originálne darčeky pre ženy

Ako vybrať darček pre ženu?

Vybrať darček pre ženu je o to náročnejšie, že ich vnímajú vo všeobecnosti o trochu inak ako muži. Vo väčšine prípadov ich nezaujíma tak finančná či praktická stránka darčeku ako práve to, či a ako dobre ich darca pozná. Nová sada varešiek, výkonnejší mixér či nové záclony síce potešia kvôli svojej praktickosti, no ako darček pre mamu, sestru či partnerku to nemusí byť najšťastnejšia voľba.

Siahnite radšej po kvalitnej kabelke, do ktorej sa zmestí všetko potrebné, ale nebude vyzerať ako neforemný mech, po vkusných hodinkách, ktoré dokáže zladiť so svojimi obľúbenými šatami, či po náušniciach od známej šperkárky, o ktorých už mesiac sníva.

Po čom žena túži? Povie vám to sama.

Nájsť odpoveď veľmi rýchlo je takmer nesplniteľná úloha, no pokiaľ sa zameriame na tie správne indície, pôjde to o čosi ľahšie. Žena nám povie, po čom túži, len to neprezradí vždy priamo. Nenápadne v rozhovore spomenie nový obchod, sype chválu na nového autora či komentuje lajkuje rôzne veci na sociálnych sieťach.

Tu sa treba zahrať na detektíva. A nezabudnite pritom klásť tie správne otázky. Zistite si jej obľúbenú farbu, kvet, jedlo, návrhára, knihu, film či kultúru, ktorá ju fascinuje. S takými informáciami sa vám bude vyberať oveľa jednoduchšie.

Tiež nezaškodí spýtať sa niekoho, kto je obdarovanej oveľa bližšie, resp. pozná jej túžby. Ak napríklad vyberáte darček pre babičku, opýtajte sa mamy, čo starkej chýba.

Nápady na darčeky pre ženu, s ktorými určite zabodujete:

Tip na darček pre ženu

Originálne handmade výrobky vládnu darčekom, ktoré potešia. Nie každý je však tvorivý typ a výsledok by sa nemusel stretnúť s očakávaniami. Našťastie existujú portály, ktoré sústreďujú práve výrobky od talentovaných jednotlivcov, ktoré nemajú páru. Zvyknú byť vkusne zabalené a vyrobené s ohľadom na životné prostredie. A keď neviete čo presne by ju potešilo, zvládne to za vás darčeková poukážka.

Darčeky s menom sú personalizovanou záležitosťou, kedy aj bežný produkt pôsobí ako vhodný darček, a to len vďaka menu obdarovanej. Vtedy totiž presne vie, že darček bol vyberaný len a len pre ňu. Dajte však pozor, aby to neprešlo do gýču.

Zážitok ako darček je vždy skvelý nápad. Je dôležité, aby ste dotyčnú skutočne dobre poznali. Darovať totiž zoskok padákom niekomu, kto mám problém vyjsť na rebrík kvôli strachu z výšky, nemusí dopadnúť radosťou.

Nemusí ísť však len o adrenalínovú zábavu, môžete siahnuť po lístkoch na konferenciu, divadelné predstavenie, koncert obľúbenej kapely, ale napríklad aj zabezpečiť poukaz na masáž, na wellness či ku kaderníčke.  

Vtipné darčeky sú vhodné najmä vtedy, ak s obdarovanou zdieľate rovnaký štýl humoru. Tričko s nápisom, ručne vytvorený poukaz na spoločné bláznovstvo či kostým obľúbenej postavičky z detstva. Asi najviac sa takéto predmety hodia ako darček pre sestru alebo kamarátku, s ktorou máte veľa spoločného, pochopí, čo ste tým chceli povedať, a čo je najdôležitejšie - neurazí sa.

darček z Čo dokáže mama

Ako vybrať darček pre muža?

Ak nevyberáte darček pre partnera, otca či brata prvýkrát, mohlo sa stať, že ste za tie roky vyčerpali zásoby kreativity a nápadov. A teraz len zdesene pobehujete po obchodoch či surfujete na internete s nádejou, že niečo zaujímavé na vás vyskočí. Nepanikárte, výber darčekov pre mužov síce môže byť problematický, no nie nemožný.

Mal by sa páčiť hlavne jemu, nie iba vám

Kým ženy príliš nad všetkým premýšľajú, u mužov ide aj v prípade darčekov predovšetkým o praktickosť, o záležitosti, ktoré môžu mať vplyv na ich profesijný či osobný život. Ale zároveň nepohrdnú ani zábavným darčekom, no nemal by to byť úlet, pre ktorý nikdy nenájdu využitie.

Dôležité je, aby vybraná vec či zážitok potešili hlavne jeho. Preto namiesto zbytočného niekoľkomesačného plánovania zložitého prekvapenia sa radšej zamyslite nad tým, čo mu naozaj spraví radosť. Urobte si vopred základný prieskum a určite si to nenechávajte na poslednú chvíľu. Prokrastinácia v tomto prípade naozaj neodvedie dobrú prácu.

Nápady na darček pre muža, s ktorými určite zabodujete:

Darček pre muža

Oblečenie je síce nutnosť, no v prípade mužov ide o pomerne otravnú nutnosť. Určite ho preto poteší, ak mu budete asistovať. Pomôžte mu vybrať vhodné oblečenie do práce či elegantné kúsky na slávnostnú príležitosť. Neusilujte sa ale kompletne zmeniť jeho šatník, oblečenie má predsa vystihovať individualitu.

Oblečenie sa dá tiež poňať aj kreatívne, nielen účelovo. Napríklad také ponožky sú síce ako darček pre otca trochu klišé, ale stačí vybrať niektoré z množstva veselých farebných typov a hneď to bude mať iný šmrnc. Môže tiež s nimi odhaliť vnútorného rebela, keď si ich oblečie k vážnemu obleku do práce.

Aj tričko prestane byť obyčajným, ak vyberiete nejaké s trefným nápisom či špeciálnym strihom z handmade obchodu. V prípade obuvi ale radšej siahnite po takom type, aký najradšej nosí - či už sú to streetové tenisky alebo štýlové mokasíny.

Zážitok, ktorý ho dostane mimo komfortnú zónu, si bude zaručene ešte dlho pamätať a každému o tom rozprávať. Praktická škola šmyku ho nielen zabaví, ale aj pripraví na nebezpečné dopravné situácie.

Zoskok padákom, vyhliadkový let s možnosťou pilotovania či kurz prežitia mu zase ukážu, že zvládnuť sa dá čokoľvek a každodenné starosti sa aspoň na chvíľu stanú banálnou záležitosťou. Akákoľvek možnosť, pri ktorej sa mu zvýši hodnota adrenalínu v krvi, je skvelým nápadom na darček.

Hry nemusia byť určené len pre malých chlapcov. Bez ohľadu na vek sa muži môžu potešiť dobrej hre, ktorú majú radi. Môžete siahnuť po overených herných tituloch, pri ktorých už presne vie, kde číha nepriateľ, alebo skúsiť zaujať nejako neopozeranou novinkou.

Hry však nie sú len o konzolách, ale siahnuť môžete aj po spoločenských hrách, ktorých je neúrekom a zabaví sa pri nich každý. Hry sú jednoducho skvelým nápadom na darček pre brata, partnera i otca.

Potrebnými drobnosťami tiež nič nemôžete pokaziť. Keďže muži nenosia veľa doplnkov, kvalitná peňaženka či vkusný motýlik či kravata dokážu o ňom prezradiť veľa. S praktickým švajčiarskym nožíkom bude mať zase pocit, že zvládne čokoľvek.

Možno ide o bežné veci, no stačí len dbať na detaily a aj takýto darček sa stretne s nadšením príjemcu. 

Darček pre muža a jeho auto. Muži sa o svojich štvorkolesových miláčikov starajú výrazne viac ako ženy. Poznajú dôsledne nielen jeho krivky a potreby, ale v hlave majú aj všetky vymoženosti, ktoré by mohli do neho pridať.

Preto čokoľvek spojené s autom môže byť skvelým darčekom pre partnera a vlastne akéhokoľvek muža. Či už ide o držiaky na mobil a nápoj, pomôcky na údržbu interiéru alebo poukaz na nové disky, do čistiarne alebo do autoservisu na akýkoľvek zákrok.

Tip na darček

Ako vybrať darček pre dieťa?

Nikdy nebolo jednoduchšie a zároveň problematickejšie vybrať darček pre dieťa ako v súčasnosti. Na jednej strane je obrovský výber v obchodoch a na strane druhej množstvo toho, čo už dieťa vlastní. Vybrať ten správny darček pre dieťa teda rozhodne nie je jednoduchý. Nasledujúce tipy vás určite navedú na správnu cestu.

Tieto darčeky dieťa určite potešia:

Darček pre dieťa

Knihy zabavia aj posilnia myseľ. Výhodou je, že naozaj všetky deti bavia knihy, len potrebujú dostať do rúk tú správnu. Preto je jej výber náročnejší a veľmi dôležitý. Ak sa však trafíte, určite narazíte na úprimnú radosť z čítaného dobrodružstva. Tých najmenších zase potešia pestrofarebné ilustrácie i rôzne rozkladacie knihy či leporelá.

Hračky sú dôležitou súčasťou každodenných detských aktivít, a preto by mali byť vyberané s rozumom. Mnohé kreatívne mamičky vyrábajú kvalitné hračky, ktoré deti nielen zabavia, ale majú napríklad vplyv aj na ich jemnú motoriku či učenie sa

Čokoľvek s ich hrdinom vyčarí úsmev na detskej tvári. Aj praktické záležitosti ako oblečenie, obliečky, obedár či nudné pomôcky do školy môžu byť skvelým darčekom pre dieťa. Stačí len, ak sa na ňom nachádza jeho obľúbená postavička, superhrdina či speváčka a určite bude nadšené. Podobne bude pôsobiť aj všetko zladené v jednej obľúbenej farbe či vzore.

Zážitok je skvelým nápadom nielen pre dospelých, ale aj ako darček pre deti. Spoznávanie nových krásnych miest v prírode, veľkolepých hradov. Netreba pritom ísť ani ďaleko. Stačí len vyjsť mimo svoju zvyčajnú trasu.

Deti určite poteší, ak výlet bude niečím ozvláštnený, napríklad náročnejšia prechádzka sa môže zmeniť na dobrodružnú výpravu či hľadanie pokladu. Plnohodnotne strávený čas je dnes to najviac, čo deťom môžete podarovať.

Spoločenské hry ocenia nielen deti, ale spolu s nimi aj celá ich rodina. Dostanú tak od vás nielen darček, ale aj zážitok pri spoločne strávenom čase. Výhodou je, že výber spoločenských hier je naozaj veľký, vďaka čomu si nájde to svoje každá veková kategória.

handmade darček

 

Výber správneho darčeka pre správnu osobu môže dať niekedy naozaj zabrať. Keď však uvidíte prekvapenie a radosť v očiach obdarovaného, pochopíte, že má zmysel tomu venovať aj viac času. Navyše, vďaka našim tipom vám to pôjde o čosi jednoduchšie. A keďže tipov na pekné darčeky nie je nikdy dosť, prečítajte si aj náš ďalší inšpiratívny článoček :) 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (504)