Svetlana Podhorcová

Chcem byť užitočná, tešiť sa , veľa ľúbiť a veľa tvoriť. 

1. Povedzte nám niečo o sebe

Volám sa Svetlana Podhorcová, žijem s manželom a dvomi dcérkami v Stupave. Hanka má 8 a Grétka 4 roky.

2. Ako sa volá Váš obchodík na www.codokazemama.sk? Čo vo svojom obchodíku ponúkate? 

Tvorím pod značkou Lana, Háčkujem a šijem pre mamičky, ktoré svoje detičky nosia. Originálne slintáčiky na ergonomické nosiče, hryzadielka a autorské hračky z odstrižkov šatiek. Pre najmenšie bábätká vyrábam hrkálky a mojkáčikov, najnovším prírastkom sú minky deky. Pre potešenie dospelých šijem rôzne šikovné doplnky, kľúčenky a aktuálne som sa zamerala na rozšírenie ponuky zero waste výrobkov, ktoré čoskoro do môjho obchodíka pribudnú.

 

3. Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Tvorím odkedy som dokázala ovládnuť ihlu. Mama šila a plietla, mňa to však najskôr ťahalo viac k umeleckej forme remesla, vyšívala som rôznymi technikami. Neskôr som sa naučila háčkovať, základy pletenia a šitia boli akési samozrejmé. Vysokú školu som študovala diaľkovo, popri nej na plný úväzok pracovala, potom som sa venovala časovo náročnému marketingu a komunikácii. Niekoľko rokov tak nebol na tvorbu čas. Keď sa mi narodili deti, podľa potreby som im občas niečo ušila uháčkovala, či uplietla. Znovu som v sebe objavila lásku k úžitkovému umeniu a postupne som začala tvoriť nielen pre moje deti, ale aj pre kamarátky, ich deti, aj len tak pre radosť. Najviac som inklinovala k háčkovaniu, tak som ho využila pri háčkovaní šperkov. Vytvorila som mnoho modelov náhrdelníkov, k nim hryzadielka a ďalšie doplnky. Obe moje deti sú nosené, tak som zo začiatku vymýšľala všetko vhodné na pripnutie o šatky a nosiče. Bavilo ma to stále viac, tak som postupne rozširovala sortiment o rôzne hrkálky a hračky. Pred 3 rokmi mi napadlo spojiť ochranné návleky na popruhy ergonomických nosičov s hryzadielkami, aby sa detičky v nosiči zabavili. Tvorím z prírodných materiálov a rada kombinujem šitie s háčkovaním, preto aj slintáčiky sú s drevenými obháčkovanými doplnkami. Nápad sa zákazníčkam zapáčil a odvtedy sú originálne slintáčiky mojou vlajkovou loďou. Takto postupne prichádzajú nápady a radosť pri ich realizácii. Druhá časť mojej práce je poradenstvo pri dojčení. Už 7 rokov pracujem ako certifikovaná poradkyňa a v situáciách, ktoré sú často komunikačne náročné a plné emócií mi tvorba pomáha usporiadať si myšlienky a nabrať novú energiu. Najmä keď mi práve nehoria termíny na dokončenie zákaziek 😉

 

4. Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby?

Z výrobkov sú to spomínané slintáčiky, no aj ostatné autorské dielka. Teší ma robiť ľuďom radosť a prispievať svojou tvorbou k možnosti výberu hračiek a doplnkov, ktorých pôvod je známy, sú zo starostlivo vyberaných materiálov a vyrábané s veľkou pozornosťou a vzťahom k nim, i k zákazníkom. Veľa tvorím individuálne zákazky presne podľa predstáv a prianí, to má svoje osobité čaro. Veľkým projektom bol nápad„52-týždňová tvorivá výzva“, kedy som počas jedného roka každý týždeň pripravila a podrobne spracovala postup výroby všemožných drobností, vybláznila som sa na rôznych technikách a aj sama som sa naučila mnoho nového. A ani po 7 rokoch praxe sa neubránim slzám dojatia, keď sa mi napríklad podarí pomôcť matke prisať bábätko, ktoré sa dovtedy nedojčilo.

 

5. Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Jeden obrovský sen sa mi práve plní. S rodinou sme sa čerstvo presťahovali do nového domu, kde sa mi ušla jedna miestnosť pre prácu. Pomaly si ju zariaďujem, aby sa mi v nej dobre tvorilo a zároveň, aby sa v nej dobre cítili aj mamičky a bábätká, ktoré prídu na poradenské stretnutie. Ďalším veľkým snom je organizovať tvorivé kurzy pre dospelých i deti.

 

6. Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Začínala som s tvorbou po nociach a vo chvíľach, kedy deti spali, alebo sa im venoval manžel či starí rodičia. V súčasnosti už je tvorba mojou prácou, čas si delím medzi osobné poradenské návštevy, kurzy prípravy na dojčenie a tvorenie. Rodina bola pre mňa vždy prioritou, preto tvorba bola dlho iba koníčkom, intenzívnejšie som sa jej začala venovať až keď ma už deti nepotrebovali 100% času. Rastúci záujem o moje výrobky sa premietol do tvorby po nociach, keď som napríklad v predvianočnom období aj niekoľko týždňov denne háčkovala do 2hej, do 3tej v noci. Toto je asi príklad, ako sa to robiť nemá 😊  Ale neľutujem a aj môj tip je len taký, že ak vás tvorba napĺňa a neviete bez nej žiť, ukradnite si čas pre seba, nebojte sa požiadať o pomoc, zapojte do starostlivosti o domácnosť všetkých, ktorí sú ochotní prispieť a postavte tvorbu medzi svoje priority.

 

7. Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Je množstvo inšpiratívnych myšlienok, no ťažko by som svoj životný postoj vtesnala do jedinej vety. Povedala by som jednoducho, že sa snažím svoj život prežiť s rešpektom k ľuďom a k prostrediu, v ktorom žijem, byť užitočná. Zároveň sa z neho tešiť , veľa ľúbiť a veľa tvoriť 😊

 

8. Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Nebojte sa ísť „s kožou na trh“, zrealizovať svoje vlastné originálne nápady a ak sa chcete tvorbe naozaj venovať profesionálne, pripravte sa na to, že to nepôjde samo. Komunikujte o sebe, neustále sa zlepšujte, vytvorte naozaj len to, za čím si budete 100% stáť. Verím, že veta „každý má na niečo talent“ nie je iba prázdnou frázou. Často nie je ľahké ho v sebe objaviť, nájsť sa, ale aj nabrať odvahu sa presadiť, nechať si poradiť, načúvať ľuďom okolo seba. No len autentická tvorba prináša uspokojenie a obohatí tvorcu i svet.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (511)