Úprimne a na rovinu: Tipy ako zatočiť so zlatou žilou

Milé mamičky, isto hovorím za všetky z nás, keď poviem, že trávime veľa času pri tvorení sedením „na zadku“. Máme za sebou tehotenstvo  a pôrod a rady si vo voľnom čase zašportujeme, či naopak, skôr relaxujeme pri dobrej knihe či filme.

Koľké z Vás odpovedali aspoň na jedno moje tvrdenie: „Áno.“? Myslím, že každá. Málo sa však prizná k tomu, že nás trápi problém, ktorý je ešte stále, aj keď nevedno prečo, v spoločnosti tabu: hemoroidy ľudovo nazývané aj zlatá žila. Toto ochorenie nie je ničím, za čo by sme sa mali hanbiť. Mnohé z nás sa ostýchajú ísť k lekárovi a snažia sa pomôcť si rôznymi babskými receptami alebo voľnopredajnými liekmi z lekárne. Siahajú po géloch, mastiach, čapíkoch a liekoch s obsahom rôznych účinných látok – kde spoľahlivo vedú extrakty z dubovej kôry.

Prečo hemoroidy?

Základom však je pochopiť, kvôli čomu hemoroidy vznikajú. Okrem životného štýlu, tehotenstva či práce, je spúšťačom týchto problémov aj genetická predispozícia. A ak Vám zostalo pár kíl navyše po pôrode, i nadváha. Keď chceme zladiť prácu, rodinu aj svoje záľuby, často žijeme prirýchlo a stresujúco. Žily sú dlhodobo stláčané, prietok krvi je znížený a krv sa v nich hromadí. Žilové pletence v oblasti análneho otvoru sa rozšíria a ľaľa, hemoroidy sú na svete. Realitou je, že patria k najrozšírenejším chorobám a podľa štatistík postihujú až 75 % ľudí vo veku od 25 rokov. A u žien ich napríklad spôsobuje aj bolestivá menštruácia a kŕče, ktoré počas nej zažívame. Čiže dámy, do boja! Prinášame Vám pár tipov, ako predísť tomuto delikátnemu problému. Veď prevencia je vždy lepšia ako liečba...

                                          

Menej je viac

  1. Hemoroidy vyvoláva dlhodobé státie aj sedenie. Čiže všetko s mierou, žiadny extrém nie je dobrý. Ak veľa sedíte, napríklad telefonujte v stoji a neobedujte za pracovným stolom, ale radšej sa v čase prestávky za jedlom prejdite. Ak veľa stojíte, tak si, naopak, konečne pohodlne sadnite :).
  2. Výborným pomocníkom je fit náramok, ktorý vás upozorní vibrovaním, že by ste mali zmeniť polohu a prejsť sa, či si sadnúť.
  3. Používajte namiesto výťahu schody, prospeje to vášmu zdraviu vo viacerých ohľadoch ;).
  4. Pri zhoršení hemoroidov pomáha pri sedení špeciálny vankúš s otvorom uprostred alebo detské nafukovacie koleso na plávanie, podobne ako po pôrode :).
  5. Keď sedíme, vydáme menej energie. Mali by sme jej preto logicky aj menej prijať. Vyhýbať by sme sa mali predovšetkým sladkostiam a sladeným nápojom. Ak máte sedavé zamestnanie, či koníček, mali by ste tiež odolať kalorickým a mastným jedlám s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a uprednostniť rastlinné tuky pred živočíšnymi. Ideálne pre dodanie hodnotných živín a vlákniny sú zelenina a ovocie.

Najkrajšie obdobie v živote ženy

Hemoroidy sa počas tehotenstva objavia takmer u polovice žien a to najmä v treťom trimestri. Sú dôsledkom spomalenej činnosti čriev. Bábätko rastie, „zaberá“ čoraz väčší priestor v brušku. Črevá tak majú menej miesta a teda aj menšiu možnosť pohybu. Cievny systém panvového dna musí znášať zvýšený tlak maternice. Často nás potrápi aj zápcha. Ak sa Vám podarilo vyhnúť sa zlatej žile počas tehotenstva, ešte stále nemáte vyhraté. Hemoroidy sa môžu objaviť aj po pôrode, ako následok úporného tlačenia počas druhej doby pôrodnej a rovnako, ak ste rodili veľké dieťatko. Nenechajme si však tento zázračný čas znechutiť. Ako si teda pomôcť?

10 tipov ako bojovať so zlatou žilou v tehotenstve

  1. Na prvom mieste by mala byť zvýšená osobná hygiena. Ideálne je po stolici namiesto utierania sa papierom, ktorý dráždi, opláchnutie čistou vodou bez mydla. Klasické vysušuje, no ak si ho neviete odpustiť, tak siahajte skôr po mydlách z olejov.
  2. Pitný režim je základ, a to nielen pre peknú pleť J. Ideálna je čistá voda a hlavne tekutiny s malým alebo najlepšie žiadnym obsahom cukru. Ako prevencia sa odporúča tehuľkám aj tehotenská zmes byliniek podľa Ingeborg Stadelmann.
  3. Úprava stravy je tiež potrebná. Veľa zeleniny, ovocia, rôznych semienok a orechov doplní vlákninu. Dobrú službu urobia aj tekvicové semienka. Obsahujú zinok, ktorý prispieva k rýchlejšiemu hojeniu.
  4. Pohyb, pohyb, pohyb... Ak nemáte rizikové tehotenstvo, hýbte sa. Skúste tehotenskú gymnastiku, jogu či plávanie, alebo len pravidelnú chôdzu.
  5. Ak už máte i zápal, treba zvýšiť prísun vitamínu C.
  6. Cvičenie svalov panvového dna tzv. Kegelove cviky sú veľkým pomocníkom najmä počas tehotenstva. Okrem toho že prekrvia oblasť panvy pomáhajú i pri spevnení svalstva panvového dna a to oceníte aj pri a po pôrode.
  7. Môžete skúsiť i jemnú masáž konečníka hojivými olejmi, ideálne s vysokým obsahom vitamínu E. Vynikajúci je napr. olej z obilných klíčkov.
  8. Vyprázdňovanie v podrepe je jedna z jednoduchých (na prvý pohľad) a veľmi účinných metód. Nie veľmi obľúbené turecké záchody majú aj svoje plusy. V podrepe sa totiž vyprázdňuje omnoho jednoduchšie. Doma si môžete  pri sedení na WC podložiť nohy niečím, čím ich vyvýšite.
  9. Po pôrode alebo tesne pred koncom tehotenstva už môžete skúsiť zaradiť do stravy aj tzv. sliznaté semená – ako ľanové semienka, agar, ktorý je vyrobený z morských rias alebo bežne dostupné psyllium – prírodnú ľahko rozpustnú vlákninu. Toto všetko pôsobí v črevách ako „lubrikačný gél“ a pomáha s vyprázdňovaním.
  10. Okrem dodržiavania režimových opatrení a úpravy životosprávy, je dôležité sústrediť sa aj na samotnú liečbu, s ktorou by ste mali začať čo najskôr. Vhodná a včasná lokálna pomoc môže eliminovať potrebu tej chirurgickej, ktorá býva spravidla nutná pri vyšších, komplikovanejších, prípadne kombinovaných štádiách ochorenia. Odporúča sa návšteva lekára – špecialistu.

                                                                     

Extra tip:

V rámci lokálnej liečby môže byť nápomocný RECTOVENAL® Acute, ktorý je určený práve na zmiernenie sprievodných príznakov pri hemoroidoch (podráždenie, bolesť, svrbenie, pálenie, mokvanie či krvácanie). Vďaka extraktu  z dubovej kôry, ktorá obsahuje triesloviny, svojím sťahujúcim a upokojujúcim účinkom pôsobí priaznivo pri zápaloch kože a slizníc. A napomáha hojeniu rán a zmierňuje sprievodné príznaky pri výskyte hemoroidov. Svojou schopnosťou vytvoriť ochrannú vrstvu, chráni citlivú kožu a sliznicu v oblasti konečníka pred možnou infekciou a sekundárnym infikovaním a podporuje ich obnovu a regeneráciu. Flavonoidy - diosmín a hesperidín podporujú priaznivé antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové účinky trieslovín dubovej kôry.

Čo na to mamičky?

Mária K. 37, Levoča: „S hemoroidmi sa trápim od pôrodu, teda už 7 rokov. Vyskúšala som už veľa prípravkov od čapíkov a mastí až po babské recepty a kúpele. Musím povedať, že takú rýchlu úľavu od bolesti a zastavenie krvácania, ako pri použití Rectovenal acute som doposiaľ nedosiahla s ničím iným. Rectovenal je, odkedy zabral a spoľahlivo splnil čo sľúbil, v každej mojej kabelke. Vrelo odporúčam.“

Lucia L., 35, Bratislava: „Počas tehotenstva som sa, bohužiaľ, nevyhla vzniku hemoroidov. Veľmi som sa obávala. Hľadala som možnosti ako si pomôcť už počas tehotenstva, aby sa mi nezhoršili pôrodom. V lekárni mi odporučili Rectovenal. S malou dušičkou som ho vyskúšala. A bola som veľmi milo prekvapená. Vďaka tomuto gélu som si zvyšok tehotenstva vychutnala a počas pôrodu sa mi hemoroidy nevrátili. Takže ozaj môžem len odporúčať.“

Eva M., 49, Veľký Lapáš: „Jednoznačne odporúčam. Moje problémy sú spôsobené tým, že mám za sebou dva ťažké pôrody a ešte aj dlhé roky robím v kancelárii. Posledný rok bol pre mňa utrpením a nedá sa stále nesedieť. Skúsila som kaďečo, no najviac pomohol až Rectovenal. Opäť chodím s úsmevom do práce!“

Katarína S., 54, Košice: „Kvôli hemoroidom som sa musela vzdať mojej veľkej záľuby – bicyklovania. Manžel nechcel chodiť sám, a tak nám obom začali pribúdať kilečká navyše. Keď za mnou prišiel jeden večer s tým, že začína mať rovnaké problémy ako ja, rozhodla som sa opýtať v lekárni. Vyskúšala som v minulosti veľa prípravkov, nič nezaberalo. Tentoraz nám poradili Rectovenal Acute. Veľmi som neverila, priznám sa. Ale on pomohol! Najprv mužovi a potom aj mne. A už máme každý o 3 kilá menej, vďaka tomu, že opäť vo voľnom čase športujeme...“

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)