Ušite si praktické puzdro na pero!

Štýlový zápisník alebo diár je vďačným darčekom pri rôznych príležitostiach. Poteší blízkeho priateľa i obchodného partnera, pani učiteľku ku Dňu učiteľov alebo na konci roka, mamu na Vianoce. Vlastnoručne ušité puzdierko na perá mu dodá osobnejší charakter a je veľmi praktické. Perá budú vždy poruke a puzdro poslúži zároveň ako záložka – udrží vám stránky tam, kde ho navlečiete.

Na puzdierko pre zápisník formátu A5 budete potrebovať:

  • 2 pásy látky veľkosti 7x21cm (predná a zadná strana puzdra)
  • 1 pás látky veľkosti 7x28 cm (vrecko na perá)
  • 1 pásik tenkej jednostranne nažehľovacej výstuže veľkosti 6x20cm
  • 1 pásik tenkej jednostranne nažehľovacej výstuže veľkosti 6x13,5cm
  • širšia guma dĺžky približne 27cm
  • pomôcky na šitie a šijací stroj

Narezané látky vyžehlíme, zadnú stranu podlepíme výstužou. Látku, ktorá bude tvoriť vrecko na perá preložíme na polovicu, zažehlíme, podlepíme časť, ktorá bude vpredu a pozdĺž skladu po okraji prešijeme. Ak máte vzor, ktorý musí byť správne uložený, myslite na to, aby nebol vo finále dolu hlavou. Výstuž nie je nevyhnutná, no puzdierko je s ňou pevnejšie a pekne drží tvar. Režem ju tak, aby bola po celom obvode o pol centimetra menšia, než látky, aby po zošití zbytočne nevytvárala hrubé okraje. Ak budete šiť puzdro na iný rozmer, šírka látok zostáva 7 cm. Dĺžka prednej a zadnej strany je rovnaká ako výška zápisníka, vrecko na perá tvorí 2/3 celkovej dĺžky krát dva, keďže ho skladáme na polovicu.                                          

Pripravené látky kladieme na seba v poradí: zadná strana výstužou dolu, guma, puzdro prednou stranou dolu, predná strana. Jeden okraj gumy priložíme k spodnému okraju puzdra, druhý koniec bude presahovať látky. Zopneme klipmi alebo zošpendlíme a obšijeme tak, aby horný okraj s presahujúcou gumou zostal nezošitý.

                                

Puzdro obšijeme o celom obvode, čím zašijeme gumu dnu.      

 

Zastrihneme rohy, puzdro prevrátime, vyrovnáme, založíme horný okraj dnu a poriadne vyžehlíme. Puzdro preložíme na polovicu, aby sme si naznačili stred a vrecko spredu rovno prešijeme. Puzdro priložíme na zápisník a ak je to potrebné, zastrihneme gumu tak, aby po vložení do zatiaľ nezošitého otvoru tesne obopínala prednú stranu. 

                                                

Vaša Lana


Svetlana Podhorcová píše do rubriky Ako na to pod menom Lana. Presne tak sa volá jej obchodík LANA
Nájdete v ňom štýlové háčkované náhrdelníky, ktoré vďaka použitým materiálom a spracovaniu poslúžia aj na zabavenie detí pri dojčení a nosení, jedinečné slintáčiky na nosiče, autorské hračky, zero waste výrobky a mnoho iného. Zároveň pracuje už 8.rok ako certifikovaná poradkyňa pri dojčení. Osobné poradenstvo poskytuje v Stupave, kde organizuje aj kurzy prípravy pre tehotné a stretnutia mamičiek na podpornej skupine a v okolí. Učí tiež rodičov viazať detičky do šatky a používať ergonomické nosiče.
www.codokazemama.sk/obchod/lana, www.lanatvori.sk, www.facebook.com/lanatvori

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)