Výnimočný slovenský projekt vychováva finančné bystrú generáciu. Po detskej knihe prichádza vzdelávací program pre materské školy.

Poznáte niekoho kto skutočne miluje svoju prácu? Takýto človek nedokáže skryť nadšenie pre to, čo robí a energiu by mohol pokojne rozdávať. Ak ho navyše poháňa nejaký vyšší cieľ a snaha pomôcť, práca sa stáva jeho poslaním. Takýto opis celkom sedí na manželov Riskovcov, zakladateľov projektu Bystré Deti, ktorí stoja aj za vzdelávacím programom Finančná Gramotnosť pre Materské Školy.

 

Od knihy k programu pre materské školy

Nadšenie pre svet finančného poradenstva v kombinácií s rodičovstvom priviedol sympatický pár Luciu a Tomáša k založeniu projektu Bystré Deti. Ich zámer a vízia boli od začiatku celkom jasné – priviesť čo najviac slovenských detí k základom finančnej gramotnosti hravou a zrozumiteľnou formou, pomôcť im porozumieť peniazom a naučiť ich s nimi rozumne hospodáriť. Ich cesta začala vydaním detskej edukačnej knihy Ako sa Hanka naučila sporiť, ktorú skvele dopĺňa pracovný zošit Ako sa Hanka naučila sporiť hrou. Úspech knihy a pozitívne ohlasy na schopnosť podať zdanlivo zložitú tému detsky jednoduchým a mimoriadne pútavým spôsobom na seba nenechali dlho čakať. Dnes už sú manželia Riskovci opäť o niečo bližšie ku svojmu snu podieľať sa na výchove finančne bystrej generácie detí, a to aj vďaka spusteniu projektu Finančnej Gramotnosti pre Materské Školy

Nadšenie je kľúčom k úspechu

Za vzdelávacím programom pre deti by ste možno čakali ministerstvo školstva, alebo inú štátnu inštitúciu. Tento projekt je však osobnejší a ľudskejší. Vychádza z lásky, snov a nadšenia. Tomáš a Lucia Riskoví v ňom dokázali spojiť svoje bohaté poznatky a skúsenosti zo sféry podnikania a finančného poradenstva s rodičovskou schopnosťou dokázať podať už najmenším deťom informácie zrozumiteľne a pútavo. Ich zámerom nie je „len“ predávať knihy či vzdelávacie programy. Odvážnym snom manželov Riskovcov a projektu Bystré Deti je budovať základnú finančnú gramotnosť detí na Slovensku a meniť tak spôsob, akým raz bude budúca generácia premýšľať o peniazoch a hospodáriť s nimi.

 

Škôlka môže pomôcť, no v rukách to má rodič

Tak, ako pri akejkoľvek inej výučbe, je aj pri budovaní finančnej gramotnosti ideálna kooperácia vzdelávacieho zariadenia, (v tomto prípade materskej školy) rodiča a dieťaťa. Škôlka môže v rámci programu Finančnej gramotnosti odovzdať informácie deťom prostredníctvom hier a zábavných aktivít. (Ak vo vašej škôlke o programe ešte nevedia – určite im o ňom dajte vedieť alebo pošlite kompetentným link na tento článok :) ). Veľmi podstatné však je, rozprávať sa s deťmi o financiách aj doma. Veď sú všade okolo nás. Pri výbere novej hračky či pri bežnom nákupe v potravinách. A ako to deťom vysvetliť? Projekt Bystré Deti sa zameriava aj na pomoc pre rodičov. Rady a tipy ako deťom informácie podať, ako aj rôzne námety na spoločné zábavné aktivity vedúce k finančnej gramotnosti detí, sú pre všetkých rodičov k dispozícií prostredníctvom videí a postov na sociálnych sieťach projektu Bystré Deti, ako aj v sekcii blogu na ich webovej stránke.

Pre deti aj rodičov, ktorí sú fanúšikmi projektu už nejaký ten čas, a pilotné knižné dielo Ako sa Hanka naučila sporiť majú prelistované už mnohokrát, máme dobrú správu. Koncom tohto roka pribudne do knižnej rodiny finančnej gramotnosti, nový prírastok - detská knižka vysvetľujúca tému zarábania s hlavnou myšlienkou „Robme to čo nás baví a sme v tom dobrí“.

 

Má takáto edukácia zmysel už u najmenších detí?

Poznáte tie situácie, keď chce dieťa v obchode ďalšie a ďalšie hračky a nechápe prečo mu ich nechcete alebo nemôžte kúpiť? Alebo neviete, ako mu vysvetliť, prečo by si nemalo minúť všetky nasporené peniaze z pokladničky naraz? Akú úlohu majú v našich životoch peniaze, a aká je hodnota vecí okolo nás? Najpevnejšie korene zdravých návykov sa tvoria už v detstve a k návykom hygieny či zdravej životosprávy našich detí by bez pochýb malo pribudnúť aj budovanie zdravých finančných návykov.

 

Komentáre