Vandrovka za najvyššími hradnými múrmi Hradu Likava

Poznáte to? Víkendový budíček, človek sotva otvorí okále, deti sú už zbalené, nastúpené síce v pyžamách, no s batohmi na chrbte, dožadujúce sa odpovede na otázku: „Kedy tam už pôjdeme?“ Len čo sa víkendová vandrovka začne, prichádza ďalšia skvelá otázka: „Kedy tam už budeme?“ Tak sa takmer každý víkend mení na skvelé rodinné dobrodružstvo v snahe zodpovedať všetky nedočkavé otázky.

Tentokrát sme sa vybrali na Liptov do obce Likavka. Nad obcou sa v krásnej prírode od začiatku 14. storočia vypína Likavský hrad, ktorý je najväčším hradom Liptova a radí sa k najvyšším stavbám svojho druhu na Slovensku. Hrad mal pôvodne slúžiť na stráženie obchodnej cesty z Považia na Oravu a do Poľska, neskôr slúžil ako prepychové sídlo Thőkőlyovcov. V 17. storočí bol hrad dobytý. Istého času údajne mohutné múry slúžili ako župná väznica. Začiatkom 18. storočia bol hrad zrúcaný a ostal v ruinách do dnes. Likavský hrad sa nachádza v správe Liptovského múzea. V roku 1980 objekt prešiel archeologickým výskumom a na hrade prebehli konzervačné práce. Dnes je hrad sprístupnený verejnosti.

 

Pri výstupe sa hrad Likava sa treba držať červenej značky. Výstup predstavuje príjemnú prechádzku lesom a trvá približne 30 minút od parkoviska, ktoré sa nachádza na okraji obce Likavka v smere od dolného Kubína.

K hradu sa vstupuje po hradnej ceste zo severnej strany zrúcaniny hradu. Za hradnou bránou možno objavovať kameň po kameni horného a dolného hradu, ktoré aj po rekonštrukcii stále dýchajú históriou. Na hrade je sprístupnená expozícia Hradu Likava o dejinách hradu. Prehliadka prebieha bez poskytnutia výkladu v polhodinových vstupoch pod dozorom sprievodcu.

Otváracie hodiny v období od 1.6. – 15.9.2020 sú nasledovné: v PO - NE od 9.00 do 17.00.

Počas našej návštevy hradu nám pani sprievodkyňa rozpovedala príbeh o drakovi Damianovi. Dozvedeli sme sa odkiaľ „vlastne“ pochádza Lochnesská príšera.

Blízke objekty – Oravský hrad

Ak patríte k milovníkom prírody, určite Vás poteší rozprávková kniha pre deti PALETA ŽIVOTA ZAJAČIKA ČUDOVÁČIKA zameraná na objavenie lásky k životnému prostrediu u detí. Odporúčaný vek 4 -9 rokov.

A ako vyzerajú Vaše víkendové budíčky? Napíšte nám na fb – skupina Vandrovka s deťmi.

Lucia Benková

autorka kníh Úsmev na dobrú nocPaleta života zajačika Čudovačika

Autorka získala za doterajšiu tvorbu Čestné uznanie udelené OZ Benedit „Zlaté pero Ladislava Ťažkého za originálnu tvorbu vo výchovno-vzdelávacej oblasti pre deti a rodičov“.

POZOR ROZDÁVAME DARČEKY! Kúpou oboch publikácií získavate DARČEK - obojstrannú edukačnú hračku zajačika Čudovačika. OBJEDNAŤ

Komentáre

Lucia Benková

Som mamou dvoch úžasných deti a robím prácu, ktorá ma nesmierne teší. K písaniu a ilustrovaniu kníh pre deti som sa dostala nečakane, s odhodlaním pomôcť nášmu synovi, ktorý sa jedného dňa, po príchode súrodenca, prestal smiať a neskôr prestal prijímať potravu. Na odporúčanie lekára sme s dieťaťom nadviazali komunikáciu prostredníctvom príbehov a podarilo sa nám synovi vyčariť opäť úsmev na tvári.

Všetky články (24)