Zuzana Mikolajová

Predstavíte sa nám?

Volám sa Zuzana Mikolajová, som z okolia Košíc, momentálne na rodičovskej "dovolenke". Máme štyroch krásnych chlapcov, druháka, prváka, štyri a pol ročného synčeka a najmenší má 7 mesiacov. Teraz väčšinu času venujem výchove a starostlivosti o deti. Tvorba mi prináša úžasný relax, keďže mám rada precíznu prácu s detailmi. Netvorím pre zárobok, ale v rámci psychohygieny. Šitím sa stávam lepšou mamou :-).

Mamička týždňa Zuzana Mikolajová

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Môj obchodík sa volá "ŠATY S MYŠLIENKOU OD ZUZANY".

Názov a aj logo skrýva v sebe slovnú hračku - dve zvieratká - myš a lienku... Myš charakterizuje stránku v živote ženy na materskej, ktorá navonok vyzerá tak šedo a rutinne (no je veľmi potrebná, keď mama v skrytosti slúži novému životu), lienka zas veselú tvorivosť a farebnosť každodennosti prežitej s deťmi. Spojením týchto dvoch slov vzniká slovo "myšlienka"... Snažím sa, aby každý originálny kúsok z mojej tvorby niesol v sebe myšlienku, pripomínajúc žene, ktorá ho bude nosiť, že jej jedinečná krása je darom Stvoriteľa pre tento svet... 

V mojich málopočetných blogoch 

https://www.codokazemama.sk/blog/ciastkove-ciele

https://www.codokazemama.sk/blog/nechajte-mamu-na-chvilu-tvorit

https://www.codokazemama.sk/blog/miesam-si-kavu-vidlickou-alebo-preco-mama-nie-je-chobotnica

sa okrem propagácie vlastných výrobkov snažím povzbudzovať ženy v akomkoľvek veku, stave a konfekčnej veľkosti, aby naplno a s radosťou prežívali dôstojnosť a krásu svojho ženstva, ktoré je darom pre ľudí okolo nich...

Mamička týždňa Zuzana Mikolajová

Snažím sa šiť originálne kúsky prevažne väčších veľkostí z menčestru a zo stopercentného bavlneného plátna s folklórnymi a kvetinovými motívmi. Začala som tvoriť ešte pred narodením nášho najmladšieho synčeka, keď bolo toho času trocha viac. Ušila som zopár šiat rovnakého strihu, no rôznych konfekčných veľkostí, niektoré pre seba, niektoré ponúkam aj na predaj. Nazvala som ich "mozaikové", pretože vznikli z bavlnenej látky s bordúrou s kvetinovými a folklórnymi ornamentmi, ktorú som rozstrihala a ich spojením vznikla akoby mozaika - nový originálny vzor... malé umelecké dielko... Vyžadovalo si to hodiny precíznej mravčej práce, aby jednotlivé diely šiat presne k sebe pasovali a vzor prechádzal plynule z jedného dielu do druhého, a aby hotové šaty tvorili harmonický celok, aby zvýraznili krásu ženy, ktorá ich bude nosiť, lebo svet ženy sa takisto skladá z jednotlivých každodenných kamienkov, ktoré spolu tvoria krásnu mozaiku.

Teraz tvorím jednoduchšie veci - veselé zásterky do kuchyne, alebo kruhové sukne, ktoré sa parádne točia, no keďže v tomto čase sa sťahujeme s rodinou do nového domčeka, vypredávam kúsky, ktoré mám na sklade, ale určite sa k tvorbe chcem vrátiť.

Mamička týždňa Zuzana Mikolajová

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Ku svojej tvorbe som sa dostala šitím najprv jednoduchších šiat pre seba, rada šijem podľa strihov a návodov jedného nemenovaného časopisu na šitie, ktorého meno poznali už naše mamy :-). Paradoxne, čím viac detí pribúdalo do našej rodiny, tým som cítila väčšiu potrebu tvorivosti... A tvorba šiat pre ženy mi pomáha s väčšou radosťou prežívať aj svoje ženstvo a materstvo :-).

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Najväčší úspech mojej tvorby je to, že ste ma vybrali ako mamičku týždňa :-). Zatiaľ som predala ešte len tri veci na inom portáli,  jeden z mojich mozaikových kúskov sa mi podarilo predať jednej milej panej z Holandska. Najväčšiu radosť mám z mozaikových šiat folklórnych modrých a červených, sú to také originalitky, ktoré mám v ponuke a čakajú na dámu, ktorá ich objaví...

Mamička týždňa Zuzana Mikolajová

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Môj momentálny najväčší pracovný sen je nájsť rovnováhu medzi tvorivosťou a starostlivosťou o rodinu, keďže deti sú maličké...  A veľmi by som si priala, aby sa mi predajom mojich výrobkov vrátili aspoň vynaložené náklady na materiál a čas strávený ich výrobou. Ale určite chcem pokračovať v tvorbe šiat pre ženy vo folklórnom štýle.

Mamička týždňa Zuzana Mikolajová

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Tvorím, keď manžel vezme deti von, ak sú na prázdninách u starých rodičov, alebo tie staršie v škole a ten najmladší spí. POZOR!!! Vtedy neupratujem ani neumývam riad, ale tvorím!!! (A potom to v našej domácnosti aj tak vyzerá, ale stojí to za to, lebo deti potom majú aspoň na chvíľu kľudnú mamu :-).

Toho z prostredných synov, ktorý je so mnou doma, zapájam do činnosti tiež, napríklad mi podáva jednotlivé farebné špendlíky a hovoríme si ich farby po anglicky, alebo si niečo kreslí kriedami na kúsky látok, alebo si najprv zahráme spoločne nejakú hru a potom sa dohodneme, že mama bude teraz pracovať chvíľu sama a on si tiež nájde nejakú činnosť. Ak najmladší práve nespí, idú mu naraz asi tri zúbky - rád hryzie môj meter (našťastie ten krajčírsky má až 150 cm, podelíme sa, no nie?). Zistila som tiež, že keď moje ináč neuspateľné bábo zaspáva v nosiči a ja s ním tancujem po kuchyni skoro "Labutie jazero" (vždy som chcela byť baletka, teraz sa mi sen plní, hoc som moletka), mám vtedy voľné ruky aj hlavu a môžem súbežne písať občasné blogy alebo aj tento mail...

Mamička týždňa Zuzana Mikolajová

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Myslím, že moje motto vystihuje myšlienka žiť svoju jedinečnú ženskosť ako dar Stvoriteľa pre tento svet.

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Mamky, nemusíte byť dokonalé, stačí že ste, že prijmete samy seba aj so svojimi nedokonalosťami... Veď pre svoje deti ste jediné mamky na svete :-). A nemajte výčitky svedomia, ak občas kvôli tvoreniu zostane v dreze špinavý riad alebo máte neuprataný byt... Pre vaše deti (a aj manžela) je väčší dar, že ste spokojná, vyrovnaná a šťastná... 

Ďakujem Vášmu portálu, že umožňuje mamkám predávať plody ich tvorivej práce. Myslím, že už samotný názov poukazuje nielen na to, čo všetko mama dokáže vytvoriť, ale aj na to, čo všetko mama dokáže vymyslieť pre to, aby sa k tvorbe popri deťoch vôbec dostala :-).

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (513)