Čary čmáry s deťmi ♥ Temperová maľba ČAJKA Autor 5 ročný Kevinko za asistencie maminy

Čary čmáry s deťmi ♥ Temperová maľba ČAJKA. Autor 5 ročný Kevinko za asistencie maminy.

Práca s temperovými farbami je pomerne jednoduchá a veľmi zaujímavá. Temperové farby sú vodou riediteľné a tak sa aj správajú. Ak sa stretnú s vlhkým podkladom rozpíjajú sa, ak sa nanášajú na suchý podklad v hrubšej vrstve vytvárajú rôznu štruktúru. Pomaľovanú plochu môžeme opakovane prekrývať novými vrstvami až do požadovaného momentu ukončenia maľby. Maľba po zaschnutí ostáva matná.

Čary čmáry s deťmi, Tvorenie s deťmi

Potrebujeme:

  • plátno alebo výkres vhodný na maľovanie,
  • ochranný obrus a odev,
  • maliarske potreby ako sú štetec, nádoba na vodu, paleta, handrička.

Čary čmáry s deťmi, Tvorenie s deťmi

Postup:

  1. Zvolíme si tému, ktorú chceme maľovať. Môžeme sa inšpirovať miestom, kde sa práve nachádzame, prípadne použijeme obľúbenú fotografiu, obrázok, knihu. My sme použili obrázok z internetu.
  2. Obrázok si naskicujeme. Náčrt môžeme spraviť ceruzkou, farbičkou, farbou, čímkoľvek.
  3. Pripravíme si požadované farby, ktoré môžeme rôzne miešať a to nielen na palete ale aj priamo na plátne.
  4. Ak pracujeme s vlhkým podkladom, snažíme sa, aby sa farby nerozpili a pracujeme po častiach. Počkáme, kým nám maľba uschne a pokračujeme s maľbou ďalšej časti. Ak pracujeme s hustejšími farbami, dajú sa výborne miešať priamo na plátne a keďže sa dajú neustále prekrývať, môžeme zvoliť postup, pri ktorom si najprv vymaľujeme pozadie a potom dotvoríme objekt v popredí.
  5. Po zaschnutí maľby, môžeme dielo doplniť rôznou kolážou. My sme použili malé mušličky a kamienky, ktoré sme prilepili za pomoci tavnej pištole.

Tipy a triky: Lepiacu hmotu si môžete zarobiť za pomoci vody a múky v pomere 1:1. Najprv pridáme vodu, potom múku a zamiešame. Zmes môžeme použiť nielen ako lepidlo ale po zmiešaní s farbami počas maľby ako hmotu na tvorbu hrubšej štruktúry.

Prajeme veľa zábavy!

Čary čmáry s deťmi, Tvorenie s deťmi

Objavením a rozvíjaním silných stránok u detí je to ako s nájdením pokladu. Najprv treba poklad nájsť, vykopať a zhodnotiť.

Lucia Benková

Autorka literatúry pre deti Úsmev na dobrú noc, Paleta života zajačika Čudovačika.

Autorka získala za doterajšiu tvorbu Čestné uznanie udelené OZ Benedit „Zlaté pero Ladislava Ťažkého za originálnu tvorbu vo výchovno-vzdelávacej oblasti pre deti a rodičov“.

POZOR ROZDÁVAME DARČEKY! Kúpou oboch publikácií získavate DARČEK - obojstrannú edukačnú hračku zajačika Čudovačika. OBJEDNAŤ

Komentáre

Lucia Benková

Som mamou dvoch úžasných deti a robím prácu, ktorá ma nesmierne teší. K písaniu a ilustrovaniu kníh pre deti som sa dostala nečakane, s odhodlaním pomôcť nášmu synovi, ktorý sa jedného dňa, po príchode súrodenca, prestal smiať a neskôr prestal prijímať potravu. Na odporúčanie lekára sme s dieťaťom nadviazali komunikáciu prostredníctvom príbehov a podarilo sa nám synovi vyčariť opäť úsmev na tvári.

Všetky články (24)